Kevin Hart tylyttää cancel-kulttuuria ja pohtii omia ristiriitojaan

Hart ampuu tuttuun tapaan avoimesti tuntojaan.

Koomikot ovat jo ikiaikoja puhuneet suunsa puhtaaksi maailman epäkohdista. Koomikot tekevät huumoria vaikeista aiheista, jotta niitä olisi helpompi käsitellä. Huumori on puolustuskeino.

Nykyään niin sanottu cancel-kulttuuri pyrkii kirjaimellisesti tuhoamaan väärinajattelevien elämän. Cancel-kulttuuri masinoi valtavan sosiaalisen lynkkausvoiman, jonka tarkoituksena on esimerkiksi tuhota vääriä ajatuksia puhuneen ihmisen ura maalittamalla hänet vaikkapa tämän työnantajalle.

Osa masinoinneista on tietenkin osunut myös maaliinsa. Pahoja ihmisiä on jäänyt kiinni teoistaan, mutta nykyään maalittamista ja ”cancelointia” tapahtuu yhä enenevissä määrin pelkistä poliittisista syistä.

Koomikko Kevin Hart sai oman osansa ”canceloinnista” vuonna 2018, kun hänen vanhoista twiiteistä kaivettiin väitetysti homofobisia viestejä. Hartin oli määrä olla vuoden 2019 Oscareiden juontaja, mutta hän joutui lopulta vetäytymään pestistä, eikä Oscareilla ole ollut juontajaa sen jälkeen.

Hart kertoi mietteitään cancel-kulttuurista brittiläiselle The Times -lehdelle.

– Mikäli joku on tehnyt jotain todella vahingollista, silloin todellakin hänen pitää kantaa vastuu teoistaan. Mutta mitä ihmettä kun puhut pelkkiä typeryyksiä, kun vain heität vitsiä, ja pian sinua vaaditaan teoistasi tilille? Olkaa nyt perkele hiljaa. Mistä ihmeestä te oikein valitatte, Hart kysyy.

James Gunn menetti työnsä Marvel Studiosilta, koska hänen yli kymmenen vuotta vanhat mustaa huumoria sisältävät twiitit kaivettiin esille. Sekä Gunn että Hart pyysivät anteeksi kirjoituksiaan. Hartin mukaan ihmisten pitäisi oppia virheistään.

– Milloin ihmeessä maailma muuttui sellaiseksi, että elämän pitäisi olla täydellistä? Miten kummassa ihmiset kykenisivät operoimaan täydellisesti koko ajan? En ymmärrä. En odota täydellisyyttä lapsiltani. En odota sitä myöskään vaimoltani, kavereiltani tai työntekijöiltäni. Mielestäni ainoa tapa kasvaa ihmisenä on mokata helvetin pahasti. En tiedä yhtäkään lasta, joka ei olisi mokannut tai tehnyt jotain muuta typerää paskaa.

– Minut on nyt canceloitu kolme tai neljä kertaa. En välitä siitä. Kyllä se varmasti tuntuu, jos annat sen vaikuttaa sinuun. En vain toimi niin, Hart päättää.

Hart on yksi tämän hetken suosituimpia stand-up-koomikoita ja näyttelijöitä, joten ”cancelointi” ei ole ainakaan hänen uraansa vaikuttanut erityisen pahasti.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut