Legendaarinen elokuvantekijä ja kriitikko Paul Schrader puhuu cancel-kulttuurista ja Oscareiden pilaamisesta: ”Cancel-kulttuuri on kuin deltavariantti”

AOP

Melko tiukkaa sanottavaa veteraanikäsikirjoittajalta.

Legendaariselta Paul Schraderilta (Taksikuski, Kuin raivo härkä, First Reformed) on tulossa uusi elokuva nimeltä The Card Counter, jonka pääosassa nähdään pokerihuijaria esittävä Oscar Isaac.

Schrader jutteli Deadline-lehden kanssa elokuvasta, Hollywoodin tähtien pokeriklubista, josta miekkonen sai potkut, cancel-kulttuurista sekä Oscareiden pilaamisesta.

Schrader kuului Club Quarantine -nimiseen pokeriklubiin, jossa on mukana Hollywood-tähtiä. Miten siinä kävi?

– Minut potkaistiin ulos, jonka jälkeen liityin toiseen ja minut heitettiin siitäkin ulos. Potkut liittyivät poliittiseen korrektiuteen. En ole edes tavannut näitä ihmisiä, he olivat vain kasvoja ruudulla. Sanoin kuitenkin jotain, joka loukkasi jotain toista. Kyse oli epäkohteliaasta pokeripuheesta. Historiallisesti pokeripelit ovat olleet sitä, että miehet kerääntyvät yhteen kommunikoimaan, mutta ne päivät ovat näköjään ohi.

Studio käski Schraderin pysyä poissa somesta, kunnes elokuva on ulkona. Mutta onko olemassa huonoa julkisuutta?

– Julkisuus on julkisuutta, se pätee vielä nykyäänkin. Mutta yhä useampi ura on päättynyt henkilökohtaisten syytösten takia, oli se sitten Kevin Spacey, Scott Rudin tai Johnny Depp. Cancel-kulttuuri on napannut heidät. Cancel-kulttuuri on tarttuva tauti, se on kuin deltavariantti. Ystäväsi voi sanoa ”he puhuvat minusta pahaa, eikä se pidä paikkansa”, etkä voi puolustaa häntä, koska myös sinuun voi tarttua tämä virus.

– Olen kuitenkin melko suoraviivainen ja rehellinen, enkä ole tehnyt mitään typerää, joten en itse pelkää joutuvani peruutetuksi. Olen kuitenkin käsikirjoittaja, sanat ovat työvälineitäni, ja senpä takia myös minulla on monessa käsikirjoituksessa N-sana.

Käyttäisikö Schrader vielä N-sanaa tarinoissaan?

– Älä koskaan sano ei koskaan. Osasto 291 – Detroit (1978) oli täynnä sitä sanaa, mutta tämä johtui Richard Pryorin sen aikaisista näyttelemismetodeista. Hän päätti myöhemmin olla käyttämättä sanaa, koska se muuttuu haitalliseksi.

Oscareista Schraderilla on melko tiukkaa sanottavaa. Mies kutsui hiljattain Oscareita rikkinäiseksi.

– Yleisö tuntuu ajattelevan näin. Kaikki tietävät, etteivät Oscarit toimi. Miten sen voi sitten korjata? Noh, katsotaan tuleva gaala ensin. On faktaa, että suurin osa laatutuotannoista jää ulkopuolelle ja heidän pitää ymmärtää tämä. Heidän pitää keksiä jotain, jos The Crown ei pääse ehdokkaaksi, vaikka se oli parhaita ohjelmia tai elokuvia koko vuonna.

Alla The Card Counterin traileri.

YouTube video

 

Aiheeseen liittyvät jutut