Moni Hollywood-konkari lähti tyhjin käsin Oscar-gaalasta – Nämä elokuvat jäivät tyystin vaille palkintoja

Aina ei voi voittaa!

13.3.2023 15:15

Everything Everywhere All at Once oli tämän vuoden Oscar-rohmu. Daniel Kwanin ja Daniel Scheinertin ohjaama mielikuvituksellinen komediafantasia keräsi eniten ehdokkuuksia ja myös eniten voittoja. Yhdestätoista ehdokkuudesta tuli seitsemän pystiä.

Elokuvan dominointi vei tilaa monilta muita ehdokaselokuvilta. Kehutut elokuvat, kuten Tár, The Fabelmans, The Banshees of Inisherin ja Elvis jäivät kokonaan vaille palkintoja.

Martin McDonaghin ohjaama ja käsikirjoittama The Banshees of Inisherin keräsi toiseksi eniten ehdokkuuksia eli yhdeksän kappaletta. Sen näyttelijöistä Colin Farrell oli ehdolla parhaasta miespääosasta, Brendan Gleeson ja Barry Keoghan miessivuosasta sekä Kerry Condon naissivuosasta. Kehutut roolisuoritukset jäivät kuitenkin muiden elokuvien varjoon. Parhaat mahdollisuudet elokuvalle olisi ehkä ollut saada alkuperäisen käsikirjoituksen pysti, mutta siinäkin Everything Everywhere all at Once ja Daniels-kaksikko veivät voiton.

Baz Luhrmannin ohjaama Elvis-elokuva nappasi komeat kahdeksan ehdokkuutta. Nimiroolia esittävä Austin Butler voitti pääroolistaan arvostetun BAFTA-palkinnon ja oli varteenotettava vaihtoehto voittamaan parhaan miesnäyttelijän Oscarin. Pystin vei kuitenkin komean paluun tekevä Brendan Fraser elokuvan The Whale pääroolista. Elvis ei ollut ennakkosuosikki parhaan elokuvan kategoriassa, mutta näyttävä kuvaus, lavastus ja puvustus olisivat myös olleet monien mielestä palkinnon arvoisia. Niitäkään ei kuitenkaan huomioitu.

Steven Spielbergin ohjaama The Fabelmans ei ollut ennakkosuosikki, mutta Hollywood ja Yhdysvaltain elokuva-akatemia rakastavat Spielbergiä, jolla on jo ennestään pystejä elokuvista Schindlerin lista ja Pelastakaa sotamies Ryan. Spielbergin lapsuuteen ja nuoruuteen perustuva The Fabelmans sai seitsemän ehdokkuutta, mutta yksikään niistä ei realisoitunut. Everything Everywhere All at Once vei monissa kategorioissa voitot Fabelmansin perheen nenän edestä. Legendaarinen säveltäjä ja moninkertainen Oscar-voittaja John Williams olisi monien mielestä ansainnut musiikista palkinnon, mutta siinä kategoriassa voitto meni yllättäen Volker Beltermannille saksalaisesta sotaelokuvasta Länsirintamalta ei mitään uutta, joka sai kolme muutakin pystiä (kuvaus, lavastus ja kansainvälinen elokuva)

Kuusi ehdokkutta kerännyt Todd Fieldin draama Tár sai kuusi ehdokkuutta, ja etenkin Cate Blanchettin oletettiin olevan vahvoilla naispääosan kategoriassa, sillä hän oli jo voittanut roolista muun muassa BAFTAn ja Golden Globen. Michelle Yeoh ja Everything Everywhere all at Once veivät kuitenkin palkinnon kuuluisaa kapellimestaria esittävän Blanchettin nenän edestä. Blanchett voi lohduttautua sillä, että hänellä on jo kaksi kultapystiä: naissivuosan Oscar elokuvasta Lentäjä ja pääosapalkinto elokuvasta Blue Jasmine. Tárin ohjaaja ja käsikirjoittaja Todd Field sen sijaan ei ole urallaan vielä voittanut Oscar-palkintoa, vaikka hänellä on ollut kuusi henkilökohtaista ehdokkuutta elokuvien Satimessa, Little Children ja Tár käsikirjoittajana, ohjaajana ja tuottajana.

Lisää luettavaa