Monty Python -legenda Terry Gilliam ei jakele ylistyssanoja #MeToo-liikkeelle: vertaa sitä lynkkausjoukkoon

Legendaarinen koomikko, ohjaaja, käsikirjoittaja ja animaattori Terry Gilliam kertoi mielipiteensä #MeToo-liikkeen aiheuttamista ongelmista.

Terry Gilliam vertaa Hollywoodissa valloillaan olevaa #MeToo-liikettä ”mob ruleen” eli lynkkausmentaliteettiin eli siihen, että joukko ihmisiä ottaa lain omiin käsiinsä ja jakaa tuomioita ohittaen valtiolliset lait ja asetukset.

Gilliam tietää omien sanojensa mukaan sen, että moni nainen on kärsinyt seksuaalisesta ahdistelusta ja jopa raiskauksista, mutta uskoo, että Harvey Weinsteinin tuho on mahdollistanut tyrkkyjen petrata omia uriaan liikettä hyväksikäyttäen.

Weinstein onkin Gilliamin mukaan hirviö.

– Elokuvateollisuudessa on monia muitakin hirviöitä, jotka käyttäytyvät kuten Harvey, GIlliam kertoo.

– Ihmisiä kutsutaan nyt näillä naurettavilla termeillä, ikään kuin minkäänlaista inhimillisyyttä ei olisi enää edes olemassa.

The Hollywood Reporterille antamassaan haastattelussa Gilliam nostaa syyttävän sormensa tiettyjen kuuluisien ja kovaäänisten näyttelijättärien suuntaan, jotka ovat uhriutuneet.

– Jotkut pärjäsivät Harveyn kanssa oikein hyvin, toiset taas eivät. Ne pärjäsivät, jotka tiesivät mitä Harvey tekee. He ovat kuitenkin kaikki aikuisia; me puhumme aikuisista, joilla on paljon kunnianhimoa. Harvey avasi oven näille ihmisille. Yö Harveyn kanssa oli urasi hinta, Gilliam sanoo.

Matt Damon on Gilliamin mukaan vain sivullinen uhri, joka on raahattu mukaan aivan syyttä.

– Hän sanoi vain, etteivät kaikki miehet ole raiskaajia. Sen jälkeen mies lynkattiin.

– Ihmiset ovat suorastaan kauhuissaan, he eivät uskalla sanoa enää sitä, mitä ajattelevat. Äly on jättänyt meidät. Jopa vaimoni sanoo, että minun pitäisi olla varuillaan. Ikään kuin lynkkausmentaliteetti olisi vallannut Hollywoodin. He kantavat soihtujaan ja ovat valmiita polttamaan Frankensteinin linnan.

Lopuksi Gilliam toteaa, että Hollywoodissa on oikeastikin epäterveellisestä vallankäyttöä. Hän ei kuitenkaan usko Hollywoodin muuttuvan, koska ”valta voittaa aina, nyt ja myös tulevaisuudessa.” Ihmisten pitäisikin Gilliamin mukaan huolehtia lähinnä vain omasta elämästään.

Aiheeseen liittyvät jutut