Roman Polanskin raiskaama, tekohetkellä 13-vuotias uhri: ”Ei se ollut minulle silloin mikään ongelma” – kritisoi samalla MeToo-liikettä

Polanskin uhri puhuu ohjaajan vaimolle Emmanuelle Seignerille.

16.4.2023 12:35

Roman Polanskin raiskauksen uhri Samantha Geimer on nykyään jo 60-vuotias. Hän oli tekohetkellä, vuonna 1977, vain 13-vuotias.

Geimer oli Polanskin vaimon Emmanuelle Seignerin haastattelussa, jossa hän kertoi, ettei tiennyt, että raiskaaminen, saatika alaikäisen raiskaaminen, olisi laitonta.

Polanski juotti tytölle alkoholia ja syötti pillereitä, jonka jälkeen ohjaaja raiskasi nuoren tytön Jack Nicholsonin kodissa.

– Olin silloin ihan kunnossa ja olen edelleenkin ihan ok, Geimer kertoo Le Point -lehdelle.

– On raskasta, että joudun jatkuvasti toistelemaan, ettei raiskaus ollut minulle mikään iso juttu. Se on kauhea taakka.

Geimer on yksi niistä kuudesta naisesta, jotka ovat syyttäneet ohjaajaa seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Polanski pakeni Ranskaan vuonna 1978, jotta välttyisi vankeustuomiolta Yhdysvalloissa.

Geimer kertoo, että seksi oli harrastus, joskus jopa liiketoiminnallinen teko 1970-luvulla.

– Muistan kuinka malliurani käynnistyi 14-vuotiaana. Kaikki tytöt, jokainen meistä, harrasti seksiä valokuvaajien kanssa, enkä minä ollut poikkeus. Seksi oli ihan normaali asia elämässä. Ei ollut kaikkea tätä draamaa, tätä synkkyyttä seksin ympärillä, Geimer kertoo.

Polanski kutsui 13-vuotiaan Geimerin luokseen ottaakseen tästä mallikuvia Vogue-lehteä varten. Raiskaus tapahtui kuvausten jälkeen.

Geimer kritisoi haastattelussa myös MeToo-liikettä sekä syyttäjä Gloria Allredia, joka on toiminut isossa osassa MeToo-tapauksia syyttäjänä.

– Allred käyttää vain naisten tuskaa hyväksi. Anteeksi vain, mutta ei se ole mikään puolustus. Naisten oikeus nautintoon on kielletty, tuhottu. Se on surullista etenkin nuorten naisten takia. En todellakaan haluaisi kasvaa aikuiseksi tällä aikakaudella. En tajua mikä tekee uhriutumisesta feminististä, Geimer kysyy.

–Naisten tuskalla on hintalappu, ja tuolla on kokonainen teollisuuden ala, joka käyttää hyväkseen kärsimystä. En usko, että kaikki naiset edes ymmärtävät sitä täysin.

Geimer kertoo, ettei tuntenut raiskauksen jälkeen oloaan uhriksi. Uhri hänestä tuli vasta, kun media ja lukuisat oikeudenkäynnit tekivät hänestä sellaisen. Kukaan ei ollut Geimerin tai hänen perheensä tukena 70-luvulla. Kukaan muu ei kertonut omaa hyväksikäyttötarinaansa Polanskista.

– Yksikään niistä naisista, jotka ovat nyt tehneet paljastuksensa, ei ottanut minuun silloin yhteyttä, Geimer kertoo.

– Ja nyt heillä on muka joku pakottava tarve paljastaa kaikki. Ketä he luulevat huijaavansa?

Geimer haluaisi, että Polanskin syytteistä luovuttaisiin, jotta ohjaaja voisi palata Yhdysvaltoihin.

– Ihmiset esittävät, että he toimivat lain nimessä tai tukevat minua, mutta he tekevät kaiken päinvastoin kuin haluan. He luulevat olevansa moraalisesti ylivertaisia, mutta he menevät sieltä, missä rima on alimmillaan.

– Roman on kärsinyt jo tuomionsa. Se olikin todella pitkä tuomio, jos minulta kysytään. Emme halunneet häntä vankilaan, mutta niin vain kävi. Hän on maksanut velkansa yhteiskunnalle. Kaiken pitäisi olla jo ohitse. Hän teki kaiken mitä häneltä pyydettiin, mutta sitten alkoi ajojahti ja hän joutui pakenemaan maasta. Ei hän ansaitse enää varsinaista vankilatuomiota.

Lue pitkä juttu Daily Mailista.

Lisää luettavaa