Tänään ensimmäistä kertaa Suomen tv:ssä: Onhan tämä kieltämättä hölmö elokuva, mutta tarjolla on viihdyttävää toimintaa koko rahan edestä

Tänään nähdään televisiossa vuonna 2015 ilmestynyt Fast & Furious 7.

Kun ensimmäinen Fast & Furious -elokuva ilmestyi vuonna 2001, aika harva varmaan osasi ennustaa, että se poikisi yhden 2000-luvun suosituimmista elokuvasarjoista. Menestysresepti on ollut yksinkertainen: lihaksikkaita miehiä, vähäpukeisia naisia ja nopeita autoja.

Koko elokuvasarja näytti kuihtuvan kasaan kolmannen elokuvan Tokio Drift (2006) ilmestyttyä, kun alkuperäiset tähdet Vin Diesel ja Paul Walker eivät enää olleet pääosissa, ja kaupallinen menestys hiipui.

Neljänteen elokuvaan Diesel ja Walker saatiin houkuteltua jälleen mukaan, ja siitä alkoi myös elokuvasarjan uusi nousu. Viidennestä elokuvasta tuli kenties sarjan paras.

Vuonna 2015 teattereihin tullutta seitsemättä osaa tehdessä tapahtui kaksi suurta muutosta. Neljä edellistä osaa ohjannut Justin Lin vaihtui kauhuelokuvilla mainetta saavuttaneeseen James Waniin. Toinen traagisempi tapahtuma oli se, kun Paul Walker kuoli auto-onnettomuudessa kesken kuvausten, ja elokuvan tuotanto pantiin hetkeksi jäihin. Walkerin kuolemasta huolimatta hänen roolihahmonsa saatiin mukaan elokuvan. Osassa kohtauksia näyttelee sijaisnäyttelijä tai Walkerin kaksi veljeä.

Seitsemännessä osassa elokuvasarja on muuttunut niin paljon, että se muistuttaa enemmän agenttitarinaa kuin suoraviivaista kaahailuelokuvaa. Mukana on hakkerointia Mission: Impossible -tyyliin, ja ympäri maailmaa sijoittuvat eksoottiset tapahtumapaikat tuovat mieleen Bond-seikkailut. Kokonaisia kaupunkeja pistetään tuusan nuuskaksi kuin supersankarielokuvissa. Samalla fysiikan laitkin tuntuvat tekijöiltä unohtuneet, sillä autot elokuvassa kirjaimellisesti lentävät.

Fast & Furious 7 on joka tapauksessa sujuva ja viihdyttävä toimintaelokuva. Henkilöhahmoja on paljon, ja tarina sisältää niin paljon käänteitä, että pituutta kertyy reilusti yli kaksi tuntia. Joitakin ylipitkiä nyrkkitappeluja olisi voinut karsia, vaikka ei elokuvaa tylsäksi voi moittia. Fast & Furious 7 – kuten koko elokuvasarja – on hölmöä viihdettä, mutta se on sitä anteeksipyytelemättömän rehellisesti. Ohjaaja James Wan tuntuu hallitsevan suvereenisti elokuvan monimutkaiset ja suuret kokonaisuudet, joissa hypitään autolla lentokoneesta maahan tai pilvenpiirtäjästä toiseen.

Paul Walkerin kuolema aiheutti sen, että loppupuolella hänen roolihahmonsa jää taka-alalle. Joissakin kohtauksissa näkyy, että Walkerin tilalla on sijaisnäyttelijä, kun kuva on tumma eikä kasvoja näy kunnolla. Hänen roolihahmonsa on silti mukana elokuvan loppuun saakka, ja tunteellinen loppukohtaus kunnianosoituksineen saa liikuttumaan. Elokuvasarja ei silti loppunut tähän: kahdeksas osa ilmestyi viime vuonna, ja lisää elokuvia on tekeillä.

Fast & Furious 7 esitetään Suomen tv-ensi-iltana TV5-kanavalla lauantaina 05.05.2018 klo 21.00. Uusinta sunnuntaina klo 23.10 samalla kanavalla. Katso traileri alta.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut