Tänään tv:ssä: Hengästyttävä jännäri – Toiminta ja väkivalta on niin aitoa, että tekee kipeää kotisohvallakin

IMDb-arvosana 7,1.

24.1.2023 06:30

Mark Wahlberg ja ohjaaja Peter Berg ovat tehneet useita toiminnallisia elokuvia yhdessä: Lone Survivor (2013), Ajojahti (2016), Mile 22 (2018), Spenser Confidential (2020) ja nyt televisiossa ensiesityksensä saava Deepwater Horizon.

Elokuva perustuu tositapahtumiin. Vuonna 2010 Deepwater Horizon -nimisellä porauslautalla Meksikonlahdella tapahtui räjähdys, joka johti useiden ihmishenkien menetykseen ja suurimpaan merillä tapahtuneeseen ympäristökatastrofiin ikinä.

Samoin kuin Afghanistanissa selviytymistaistoon joutuvista amerikkalaissotilaista kertovassa Lone Survivorissa, Berg on jälleen kiinnostuneempi tapahtumien mukaansa tempaavan pienen ihmisen tarinasta kuin suuremmasta historiallisesta kuviosta.

Peter Bergin vuoden 2007 The Kingdom -elokuvan kirjoittanut Matthew Michael Carnahan hioi Deepwater Horizonin käsikirjoituksen Matthew Sandin tarinan pohjalta. Se puolestaan perustui New York Times -lehdessä ilmestyneeseen laajaan artikkeliin kelluvan jättilautan viimeisistä hetkistä.

Faktapohjaan nojaten Berg esittelee tarinan sankarit ja konnat. Sankareita ovat ruohonjuuritason työmuurahaiset, jotka haluavat tuntea ammattiylpeyttä kättensä jäljestä.

Siitä taas eivät välitä vain tuotantotilastoja tuijottavat rahanahneet pomot, joille työntekijät ja näiden turvallisuusvaatimukset ovat vain menoerä.

Keskellä aavaa merta kelluvalla, vaarallista ainetta metsästävällä jättilautalla on syntynyt itseään ruokkiva ja tuhon siemenet kylvävä kierre: johto ei piittaa työntekijöiden varoituksista ja nämä puolestaan lakkaavat välittämästä vaaran merkeistä saadakseen työnsä tehtyä.

Kun nopeasti iskevä ja vauhdilla laajentuva katastrofi sitten iskee, avainasemassa ovat keskinäistä solidaarisuutta tuntevat, lautan väkeä toisena perheenään pitävät työn raskaan raatajat.

Mark Wahlberg on lauttaa purukumilla ja rautalangalla koossa pitänyt insinööri, joka on nyt avainasemassa yrittäessään pelastaa väkeä toisaalta palamasta, toisaalta hukkumasta.

Mukana on myös Kurt Russell puun ja kuoren välissä olevana työnjohtajana, ja näyttelijän tosielämän tytärpuoli Kate Hudson Wahlbergin hahmon kotona odottavana vaimona.

Jälkimmäinen hahmo – kuten lähes kaikki lautan ulkopuolinen, onneksi vähiin jäävä toiminta – on turhaa täytettä.

Puutteistaan huolimatta Deepwater Horizon on suorastaan hengästyttävä toimintajännäri. Berg osaa kuvata toimintaa ja väkivaltaa niin, että se tekee kipeää kotisohvallakin.

Deepwater Horizon esitetään Subilla tiistaina 24.01.2023 klo 21.00. Elokuva kuuluu myös Elisa Viihde Viaplayn valikoimaan. Katso traileri alta.

Arvio: Jouni Vikman

Lisää luettavaa