Tänään tv:ssä: Mainoslause ei paljoa valehtele: ”Kriitikoiden mielestä kaikkien aikojen paras sotaelokuva”

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 105.

10.3.2023 05:00

Ohjaajamestari Stanley Kubrickin sotaelokuva Full Metal Jacket valmistui vuonna 1987. Se on armoton kuvaus nuorten miesten kouluttamisesta sotilaiksi ja heidän ankarista kokemuksistaan Vietnamin viidakoissa.

Elokuva jakautuu kahteen osaan. Koulutusjaksossa nousevat esiin sotilaskouluttaja vääpeli Hartman ja kömpelö sotamies Leonard ”Gomer Pyle” Lawrence. Molemmat roolihahmot ovat jääneet elokuvahistoriaan hyvästä syystä.

Toinen puolisko sijoittuu vuoden 1968 Vietnamiin. Elokuvan keskushahmo, kersantiksi ylennetty Davis, lempinimeltään Jokeri, työskentelee sotareportterina ja joutuu osallistumaan raskaisiin taisteluihin.

Pääosissa näyttelevät Matthew Modine, Adam Baldwin, Vincent D’Onofrio ja Lee Ermey.

Full Metal Jacket on Kubrickin monien elokuvien tapaan noussut klassikon asemaan. Sitä on luonnehdittu kyyniseksi, kauhunsekaiseksi irvistykseksi ihmisen typeryydelle.

Jo ilmestyessään sitä markkinoitiin julisteessa sanoilla ”maailman kriitikoiden mielestä maailman paras sotaelokuva.”

Full Metal Jacket esitetään MTV3-kanavalla perjantaina 10.03.2023 klo 22.35. Elokuva kuului vielä jokin aika sitten HBO Maxin valikoimaan, mutta valitettavasti sitä ei tällä hetkellä sieltä löydy. Erikseen sen voi vuokrata tai ostaa useimmista palveluista. Katso alta dokumentti elokuvan tekemisestä.

Lisää luettavaa