Tänään tv:ssä: Onko tässä maailman paras tieteiselokuva? Harvoin esitetty moderni klassikko on hyytävä mestariteos

IMDb:n Top 250 -listalla sijalla 50.

21.11.2022 05:00

Ridley Scottin ohjaama vuoden 1979 Alien – Kahdeksas matkustaja uudisti tieteiselokuvan lajityyppiä ottamalla mukaan kauhua ja psykologista jännitystä.

Tähtienvälisen rahtialuksen miehistö poimii kaukaiselta planeetalta vahingossa mukaansa kauhistuttavan avaruushirviön, joka uhkaa pian kaikkien henkeä.

On vuosi 2122. Malminkuljetusalus USCSS Nostromo vastaanottaa paluumatkallaan maahan hätäsignaalin Zeta 2 Reticulum -tähteä kiertävältä LV-426-planeetalta ja suuntaa oudolle planeetalle herättäen samalla aluksen miehistön pitkän matkan horrostilasta.

Tutkimusryhmä kohta vieraan elämänmuodon, ja se kiinnittyy yhteen sen jäsenistä. Pian havaitaan, että olennolla on täydellinen puolustusmekanismi.

Painajainen alkaa, kun vieras olio piiloutuu aluksen sokkeloihin. Pian kaikkien henki on vaarassa, kun peto kasvaa täyteen mittaansa ja alkaa yksitellen tappaa miehistöä. Luvassa on myös yllättäviä käänteitä, sillä kaikki miehistön jäsenetkään eivät ole sitä, miltä näyttävät.

Pääosissa näyttelevät läpimurtonsa tehnyt Sigourney Weaver sekä Tom Skerritt, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt, Ian Holm ja Yaphet Kotto.

H. R. Gigerin suunnittelma avaruusolio kuuluu kauhuelokuvien tunnetuimpiin hirviöhahmoihin. Alienista on tullut moderni klassikko ja menestyksekäs elokuvasarja, johon kuuluu kolme jatko-osaa (1986, 1992 ja 1997) ja kaksi esiosaa (Prometheus, 2012 ja Alien Covenant, 2017)

Alien – Kahdeksas matkustaja on nähty televisiossa melko harvoin. Nyt se esitetään Subilla maanantaina 21.11.2022 klo 22.35. Elokuva kuuluu myös Disney Plussan valikoimaan.

Katso alta Ridley Scottin mietteitä elokuvan menestyselementeistä.

Lisää luettavaa