Teemu Nikki on vuoden suomalaisohjaaja

Episodi onnittelee.

14.12.2021 17:00

Elokuvaohjaajat ovat valinneet keskuudestaan Vuoden Elokuvaohjaajaksi 2021 Teemu Nikin.

Ohjaaja palkittiin Audiovisuaalisen alan tekijät Avate ry:n vuosijuhlassa 12. joulukuuta elokuvistaan Nimby (ensi-ilta 9.10.2020) ja Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia (ensi-ilta 10.9.2021). 

Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELO ry:n jäsenet ehdottivat ohjaustyöstään tai muusta elokuvateosta tunnustuksen ansaitsevaa kollegaa Vuoden elokuvaohjaajaksi.

Aikarajana oli virallinen ensi-ilta ajalla 1.10.202030.9.2021. Palkinnon saajaksi ehdotettiin kaiken kaikkiaan yhdeksää ohjaajaa: Khadar Ahmed, Zaida Bergroth, Hannaleena Hauru, Juho Kuosmanen, Teemu Nikki, Hamy Ramezan, Juuso Syrjä, Joona Tena, Suvi West. Näistä yksi oli ylitse muiden: Teemu Nikki sai ehdokkuusmainintoja annetuista äänistä lähes 40 prosenttia. 

Jäsenistön perusteluissa korostui Nikin kyky sekä koskettaa syvästi että luoda kokonaan uudenlaista elokuvakerrontaa. Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia on kollegojen mielestä aivan omanlaisensa elokuva, jonka uudenlainen kuvaustapa on täydellisessä linjassa elokuvan sisällön kanssa. 

 ”Elokuva on uniikki ja antaa äänen sellaiselle päähenkilölle, joita ei elokuvissa yleensä nähdä. Elokuva on myös jännittävä ja koskettava, ilman turhaa sääliä päähenkilöään kohtaan. Teemu Nikin lyhytelokuvien absurdi huumori on kantanut pitkälle”, perusteluissa sanottiin.

”Teemu Nikki on tehnyt vuosia omaehtoista ja omaäänistä elokuvaa, joka tuo korvaamattoman osansa kotimaiseen elokuvakulttuuriin. Kaikkien Suomen Elokuvaohjaajaliitto SELOn jäsenien puolesta onnittelen sinua lämpimästi!”, liiton puheenjohtaja Oskari Sipola lausui kunniakirjaa ojentaessaan.

”Elokuvaohjaajan työ on pysynyt minulle mysteerinä. Leffaa tehdessä ei koskaan tiedä tuleeko siitä hyvä, huono, vai vielä pahempaa, keskinkertainen”, Teemu Nikki sanoi ja kertoi olevansa yllättynyt saadessaan se, joka ottaa palkinnon vastaan. 

”Tähän mennessä olen tullut siihen tulokseen, että lopputulos on sitä kiinnostavampi, mitä enemmän ottaa matkalla riskejä ja yrittää olla pelkäämättä epäonnistumista. Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia -elokuvaa ei olisi olemassa, jos olisin pelannut varman päälle. ”

 ”Kollegojen tunnustus merkitsee minulle paljon ja se kannustaa jatkamaan samalla tiellä”, Nikki summasi.

Lisää luettavaa