Toimituksen suosikit: Uutuudet jakoivat mielipiteitä

Viikonlopun viiden ensi-illan joukossa ei huonoja elokuvia löydy! Mikä ei tarkoita, etteivätkö uutuudet jakaisi mielipiteitä…

23.11.2018 12:30

On vaikea keksiä äijempää aihepiiriä kuin rodeoratsastavat cowboyt. Jotenkin kummassa tosipohjainen, onnettomuudessa loukkaantuneesta ratsastajasta ja hänen läheisistään kertova The Rider onnistuu olemaan yksi herkimmistä mieskuvauksista aikoihin. Siihen vaadittiin Kiinasta saapunut naisohjaaja, Chloé Zhao.

Suspiria on kuin The Riderin vastakohta: puhtaasti naisten elokuva. Kiinnostus sitä kohtaan oli huikea: ei ole itsestäänselvyys, että kaikki Toimituksen suosikit -taulukkoon osallistuvat Episodin avustajat ovat nähneet uutuuden ennen ensi-iltaa. Osalle Dario Argenton alkuperäinen kauhutarina vuodelta 1977 on lähes pyhä, osaa kiinnosti Call Me by Your Name -ohjaaja.

Viisaasti Luca Guodagnino ei yrittänytkään toisintaa Argenton visiota, vaan toteutti aivan omanlaisensa näkemyksen. Lopputulos jakoi mielipiteet lähes Darren Aronofskyn Mother!-elokuvan tapaan. Nekin, jotka eivät elokuvasta pitäneet, joutuivat pähkäilemaan tähtiensä kanssa, sillä kyseessä on joka tapauksessa melkoinen kokemus.

Teoriassa The Name of the Game on dokumentti Nex Machina -pelin tekemisestä. Käytännössä se on varoittava tarina siitä, mitä voi tapahtua, kun ikuisten pikkupoikien tasolle jääneet aikuiset miehet ryhtyvät tekemään miljoonien arvoista projektia fiilispohjalta.

Vaikka taiteellinen kunnianhimo oli hieman eri tasoa Creed II jakoi mielipiteitä Suspirian tavoin. Tässä tapauksessa rintamalinjojen asettaminen oli kuitenkin helpompaa. Jos pitää Rocky-elokuvista ja niiden muodostamasta tarinankaaresta, nauttinee myös Creed II:sta. Jos ei pidä, ei todennäköisesti ymmärrä, miksi Rocky IV on pitänyt tehdä uusiksi.

Ruotsalaiset lastenkirjat pienellä maatilalla asuvasta erakosta ja hänen kissastaan ovat löytäneet arvoisensa tulkin saksalaisesta Ali Samadi Ahadista. Hänen kolmas Viiru ja Pesonen -elokuvansa on tuttua värikästä ja kekseliästä hupsuttelua vinkeroissa lavasteissa. Viiru muuttaa kertoo tarinansa nimessään: Viiru-kissa katsoo kasvaneensa sen verran isoksi, että pystyy tulemaan toimeen omillaan. Itsenäisyys ei kuitenkaan voi sammuttaa syvää ystävyyttä.

 

Lisää luettavaa