Toimituksen suosikit: Tuttuja juttuja ja jotain outoa

Viikonloppuna ohjelmistoon tulee neljä uutta elokuvaa, joista toimituksen suosioon nousi erityisesti hieman erikoisella tavalla toteutettu uutuus.

27.9.2019 15:51

Tottumiskysymys on kokoelma lyhytelokuvia, jotka käsittelevät naisten erilaisissa tilanteissa kohtaamaa häirintää, joka usein tuntuu sisäänrakennetulta yhteiskuntaan. Tarinat kattavat erilaisia ajanjaksoa muutamista minuuteista päiviin, eivätkä ne käytännössä kohtaa lainkaan. Eri tekijöistä huolimatta kokonaisuus tuntuu yhtenäiseltä. Vakavia asioita käsittelevän elokuvan markkinointi draamakomediana saattaa kohauttaa kulmakarvoja.

Mestari Cheng on Mika Kaurismäen hyvää ruokaa ja kauniita Lapin maisemia yhdistävä komediallinen draama, joka saattaa yhteen kotiseuduilleen palaavan ravintolanpitäjän (Anna-Maija Tuokko) ja kiinalaisen mestarikokin (Chu Pak Hon). Vesa-Matti Loiri ja Kari Väänänen irrottelevat menoa tarkkailevina paikallisina.

Playmobil-elokuva pyrkii Lego-elokuvien markkinoille. Mutta siinä missä jälkimmäiset olivat lelumainosten ohella kekseliäitä ja hauskoja seikkailuja, jäykkä ja pakotettu uutuus on hukassa sävyjensä ja kohderyhmiensä kanssa.

”Mutta onko se taidetta?” on turha kysymys Rax Rinnekankaan töistä puhuttaessa. Oikeastaan ei ole mitään väliä sillä, mitä mieltä kukaan on Once Upon a Time in Sad Hill -elokuvasta, sillä hän jatkaa joka tapauksessa juuri itsensä näköisten art house -teosten tekemistä. Retriitillä Espanjassa muistellaan Sergio Leonen Hyvät, pahat ja rumat -loppukohtauksen paikalle rakennetulle monumentille eksyneitä pariskuntia naisten riuhtoessa itseään vapaaksi miesten otteesta. Eksitentialistisia kriisejä siis riittää upean mustavalkokuvauksen ja kauniin musiikin saattelemana. Mutta onko se sisälleen kutsuvaa elokuvaa?

 

Lisää luettavaa