Trainspottingin kirjoittajan synkässä rikossarjassa jahdataan sarjamurhaajaa

Crime on yllättävän perinteinen poliisisarja – tai siltä ainakin aluksi tuntuu.

Rikossarja Crime on BritBoxin alkuperäistuotanto ja yksi uuden suoratoistopalvelun vetonauloista. Sarjan käsikirjoittaja Irvine Welsh tunnetaan etenkin romaanista Trainspotting, josta Danny Boyle synnytti klassikkoelokuvan.

Skottikirjailija on kirjoittanut myös pari rikosromaania. Paska (Filth) filmatisoitiin vuonna 2013, ja Crime on sille eräänlaista jatkoa. 

Aiempiin Welshin teksteihin perustuviin filmatisointeihin verrattuna Crime on yllättävän perinteinen poliisisarja – tai ainakin siltä parin ensimmäisen jakson perusteella vaikuttaa.

Dougray Scottin esittämä edinburghilainen rikospoliisi Ray Lennox kamppailee päihdeongelmansa ja traumaattisen menneisyytensä kanssa ja yrittää samalla päästä lapsia kidnappaavan sarjamurhaajan jäljille.

Aluksi tuntuu siltä, että vain vahva skottiaksentti ja roisi dialogi erottaa Crimen muista laadukkaista brittisarjoista.

Kuusiosaisen sarjan loppujaksoissa mennään kuitenkin yhä synkemmille vesille, eikä kyse ole pelkästään vetävästä rikosjuonesta, vaan myös päähenkilöstä paljastuu kiinnostavia tasoja.

Crimen heikko puoli on Me Too -aiheinen sivujuoni, joka tuntuu väkisin väännetyltä yritykseltä saada sarjaan myös 2020-luvun ajankohtaisia teemoja. Annetaan siitä silti tsemppipisteet. Kokonaisuutena Crime kuitenkin toimii.

Tähdet ★★★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät jutut