Uuden taikakauden kynnyksellä – Ihmeotukset-elokuvien tekijät paljastavat salaisuutensa

Episodi pääsi syväluotaamaan taikamaailman ydintä Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet -fantasian ensi-illan kynnyksellä. Tekijät sen takana paljastavat omat salansa Harry Potter -elokuvia seuranneen Ihmeotukset-elokuvasarjan kolmannesta osasta.

20.4.2022 13:03

Edellisestä Ihmeotukset-elokuvasta, Grindelwaldin rikoksista, on ehtinyt vierähtää jo reilu kolme vuotta. Velhomaailman ystävät ovat odottaneet enemmän ja vähemmän kärsivällisesti Newt Scamanderin taiantäyteisen seikkailun jatkumista. Nyt sukellus sen pariin on vihdoin ja viimein käsillä – Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet sai ensi-iltansa Suomessa 8. huhtikuuta.

Episodi sai tilaisuuden kuulla elokuvan tekijöitä, jotka jakoivat näkemyksiään ja kokemuksiaan tarinan henkiin herättämisestä. Virtuaaliseen haastattelutilaisuuteen osallistuivat elokuvan päänäyttelijät Eddie Redmayne, Jude Law, Dan Fogler, Jessica Williams, Mads Mikkelsen, Alison Sudol, William Nadylam ja Victoria Yeates sekä ohjaaja David Yates ja tuottajat David Heyman sekä Tim Lewis.

Motivaatioita metsästämässä

Heti alkuun puheenvuoron saa nuorta Albus Dumbledorea esittävä Jude Law. Tylypahkan velhokoulun legendaarinen professori pääsee uusimmassa Ihmeotukset-elokuvassa suurempaan rooliin kuin sarjan aiemmissa osissa. Law sanoo lähestyneensä versiotaan siltä kantilta, ettei hahmo ole vielä Harry Potter -tarinoista tunnettu ”täysiverinen” Dumbledore.

– [Albus] joutuu elokuvassa kasvotusten niin menneisyytensä, itsensä kuin syyllisyytensäkin kanssa, Law kertoo.

Hahmosta löytyy kuitenkin edelleen samaa ilkikurisuutta, huumoria sekä kyky uskoa ja nähdä hyvää ihmisissä kuin edeltäjistäänkin. 

Dumbledoren salaisuudet osoittaa Lumos-loitsunsa vahvasti kohti Albuksen ja pimeän velhon Gellert Grindelwaldin merkityksellistä historiaa. Tällä kertaa Grindelwaldin rooliin astuu Mads Mikkelsen, joka onnistuu ottamaan hahmon omakseen hyvin vakuuttavalla otteella. Hän kuvailee elokuvan työtiimiä perheeksi, johon hänet adoptoitiin nopeasti ja jossa hän tunsi olonsa oitis kotoisaksi. Mikkelsen kertoo löytäneensä suurta inspiraatiota hahmoonsa syvällisistä keskusteluistaan juurikin vastaparinsa Law’n kanssa. Hänelle oli lisäksi tärkeää lähestyä Grindelwaldia ymmärtäväisestä näkökulmasta; mitkä velhon perimmäiset pyrkimykset oikein ovat ja miksi hän lähtee tavoittelemaan muutosta juuri tietyllä tavalla?

Albuksella on vahva yhteys myös hyväntuulisen Eddie Redmaynen esittämään Puuskupuh-alumniin Newt Scamanderiin, Ihmeotukset-franchisen päähenkilöön. Redmayne kertoo pitävänsä kovin hahmokaksikon keskinäisestä suhteesta, joka on kehittynyt opettaja/oppilas-asetelmasta lähemmäs veljellistä kiintymystä. Elokuvien saatossa kaksikko on oppinut työskentelemään enemmän yhtenäisenä tiiminä ja tämä aspekti pääseekin mainiosti esiin uudessa elokuvassa. Hahmot joutuvat nimittäin lyöttäytymään yhteen eritaustaisten ystäviensä kanssa suoriutuakseen tärkeääkin tärkeämmästä operaatiosta, jonka vaakakupissa on koko velhomaailman tulevaisuus ja turvallisuus.

Näihin ystäviin lukeutuvat Jessica Williamsin esittämä Ilvermornyn professori Eulalie Hicks, William Nadylamin näyttelemä Yusuf Kama -velho sekä Victoria Yeatesin taikazoologi-assistentti neiti Bunty. Siinä missä Kamaa motivoi Nadylamin mukaan hahmoon iskostettu tarve kostaa perheensä traaginen historia, Yeates painottaa Buntyn löytävän jatkuvasti voimaa suuresta – joskin yksisuuntaisesta – rakkaudestaan Newtia kohtaan. Williams puolestaan nostaa esiin Hicksin kyvyn hahmottaa asioiden sekä ihmisten pohjimmaisuuksia. Äkkivilkaisulla toisistaan merkittävästi poikkeavia hahmoja yhdistää kuitenkin ainakin yksi asia: Dumbledoren luottamus.

Taikaa ja rakkautta

Unohtaa ei sovi myöskään Foglerin ja Sudolin jästi-noita-pariskuntaa, Jacobia ja Queeniä, joiden tiet erkanivat sydäntä riipaisevasti Grindelwaldin rikoksien päätteeksi. Episodi kysyi kaksikolta, miltä heistä tuntui lähestyä elokuvasarjan kolmatta osaa tämän uuden ja erilaisen asetelman sekä hahmodynamiikan kautta.

Fogler antaa kanssanäyttelijättärelleen vastausvastuun. Sudolista heidän hahmojensa muuttunut ja toisistaan erkaantunut tilanne on ennen kaikkea surullinen, mikä tekee heidän lyhyistä yhteisistä hetkistään sitäkin kallisarvoisempia. Hän uskoo kaikkien toivovan Jacobin ja Queenien palaavan vielä takaisin yhteen, koska hahmojen suhde on onnistuttu rakentamaan hyvin aidon sekä syvällisen tuntuiseksi. Sudol kokeekin Dumbledoren salaisuuksien tutkiskelevan oleellisesti ennen kaikkea rakkauden tematiikkaa: kuinka joku rakkaus on hyvästä ja toinen pahasta ja kuinka monitahoinen konstruktio se lopulta oikein onkaan.

– Olen täysin samaa mieltä, Fogler vahvistaa.

Tuottajat komppaavat hekin rakkauden olevan yksi elokuvan keskeisimmistä rakennuspalikoista. Sen lisäksi haastattelun aikana esiin nousevat toistuvasti myös teemat uskollisuudesta, ystävyydestä, perheestä, oikeintekemisestä sekä uhrauksista. Juuri tämä suuri määrä erilaisia samaistumiskohtia sekä omalaatuisia hahmoja onkin ohjaaja Yatesin mielestä oleellisesti velhomaailman 20-vuotisen menestystarinan taustalla.

Myös Law’n sielukas roolisuoritus toimii yhtenä tärkeimmistä silloista Harry Potterin ja Ihmeotusten tarinoiden välillä.

– Suurin houkutus [tarttua Dumbledoren rooliin] kumpusi tilaisuudesta päästä täyttämään aukkoja, joihin kirjat ja aiemmat elokuvat ovat vain viitanneet. Minulle oleellista oli myös pohtia, kuka Albus oli ennen kuin hän tapasi Gellertin.

Law uskoo Albuksen olleen yksinäinen ja joutuneen vähättelemään itseään sopiakseen paremmin muiden joukkoon, minkä vuoksi hänen todellisen vertaisensa kohtaaminen on ollut äärimmäisen voimakas ja inspiroiva asia. Niin erityiseltä kuin tuo rakkaus onkaan tuntunut, sen kääntöpuolella on toki vääjäämättä myös heidän teidensä erkanemisen erityinen hankaluus ja kivuliaisuus. Albuksen hahmokehitys ja menneisyytensä kanssa sinuiksi kasvaminen on Law’n mukaan ollut yksi hänen työnsä hedelmällisimpiä seikkoja.

Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet on siis kaikin puolin hyvin tunteidentäyteinen lisäys velhomaailman saagaan. Kuten Redmayne ja Mikkelsen huomauttavat, valkokankaalla nähtävä taianomaisuus on suuressa määrin heijastus kulissien takaisesta magiasta, mitä on vaikea epäillä tämän haastattelutilaisuuden pohjalta. Elokuvan myötä tunteekin ehdottomasti palanneensa takaisin taikuuteen.

Teksti: Ira Hurskainen
Kuvat: Warner Bros.

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia