Vuoden 2023 parhaat elokuvat ovat tässä – Näitä leffoja ei pidä missata!

Jos tämän listan elokuvista joku on katsomatta, niin kannattaa pistää muistiin!

4.1.2024 12:25

Episodin toimituksen jäsenet antavat omat tähtensä jokaiselle näkemälleen ensi-iltaelokuvalle. Tämä Top 10 -lista on koottu toimituksen antamien tähtien keskiarvoista.

Ykköstilasta käytiin tiukka kamppailu, mutta voittajaksi nousi Todd Fieldin ohjaama Tár. Kaikki tämän listan kymmenen elokuvaa tekivät kuitenkin vaikutuksen Episodin toimitukseen. Seuraavassa vuoden 2023 parhaat elokuvat:

1. Tár

”Mestariteos, joka kypsyy ja kestää useita katsomiskertoja. Tár jää pyörimään mieliin viikkokausiksi. Tár olisi hyvin erilainen elokuva, jos Cate Blanchett ei tekisi sen pääroolia. Blanchett ei tee huteja, mutta Tárissa hän ylittää itsensä. Kyseessä ei ole vain Blanchettin paras roolityö, se yltää yhdeksi 2000-luvun hienoimmista tulkinnoista”, Jesse Raatikainen kirjoitti. Lue arvio tästä.

2. The Banshees of Inisherin

The Banshees of Inisherin on lähes täydellinen elokuva. Vaikka sen yksinkertainen tarina toimii erinomaisesti, elokuva on hitusen liian pitkä. Martin McDonagh kieltäytyy myös tavaamasta elokuvan teemoja tai hahmojen motiiveja, mikä tekee siitä ajoittain vaikealukuisen. The Banshees of Inisherin saattaa vaatia muutaman katselukerran, jotta sen salaisuudet aukeavat, mutta kyseessä on erinomainen, komea elokuva”, kuvaili Maria Lättilä. Lue arvio tästä.

3. All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras tunnetaan etenkin Edward Snowdenista kertovasta Oscar-palkitusta dokumentistaan Citizenfour (2014). All the Beauty and the Bloodshed on kokemuksena yhtä mykistävä. Poitrasin dokumentti on voimaannuttava kuvaus siitä, mihin ruohonjuuritason aktivismi parhaimmillaan pystyy. Se on myös selviytymistarina addiktiosta ja kunnioittava taiteilijan muotokuva”, kirjoitti Susanna Bono. Lue arvio tästä.

4. Aftersun – Päivämme auringossa

Aftersunissa ohjaaja Charlotte Wells osoittaa olevansa tunnelman luonnin mestari. Wells kertoo tarinaa vihjein, täysin alleviivaamatta, ja se täydentyy erikseen jokaisen katsojan mielessä. Paljon kerrotaan sitä kautta, mitä jätetään sanomatta ja näyttämättä, ja siinä piilee Wellsin debyyttielokuvan voima, Susanna Bono kuvaili. Lue arvio tästä.

5. Close

Tämä ei ole missään mielessä hyvän mielen elokuva. Se on kuitenkin koskettava ja äärimmäisen rehellinen teos, jonka vain eurooppalainen ohjaaja voi tehdä. Close on kaukana Hollywoodin pintakiiltodraamasta, tämä nimittäin viiltää syvältä”, kirjoitti Niko Ikonen. Lue arvio tästä.

6. The Fabelmans

”Faktaa ja fiktiota yhdistellen Steven Spielberg ja käsikirjoittaja Tony Kushner ovat luoneet nostalgisen tarinan, joka on samalla rakkaudenosoitus elokuvalle. Vaikka kyseessä on perhedraama, Spielberg on rakentanut siitä visuaalisesti kiehtovan elämyksen, jossa on elokuvan taikaa”, kirjoitti Jussi Huhtala. Lue arvio tästä.

7. Killers of the Flower Moon

Martin Scorsesella on mestarin ote tallella. Killers of the Flower Moon on vaikuttava suurelokuva, vaikka se ei ohjaajan parhaiden töiden tasolle ylläkään. Killers of the Flower Moon on upeasti kuvattu ja lavastettu elokuva, jossa katsoja uppoutuu 1920-luvun Oklahoman eeppisiin maisemiin”, Jussi Huhtala kuvaili. Lue arvio tästä.

8. Decision to Leave

Park Chan-wook on todellinen tarinankerronnan mestari käsikirjoittajana mutta erityisesti ohjaajana. Tapa, jolla hän näyttää kohtaukset katsojalle on omaperäinen ja kiinnostava – vaikka Decision to Leave kestää lähes kaksi ja puoli tuntia, aika menee nopeasti”, hehkutti Jesse Raatikainen. Lue arvio tästä.

9. Hiljainen tyttö

”Rankoista teemoistaan huolimatta Hiljainen tyttö ei sorru synkistelyyn vaan nostaa esille elämän kauniimman puolen ja ihmisten hyvyyden. Colm Bairéadin elokuva virittää katsojat ymmärtämään välittämisen voiman”, arvioi Susanna Bono. Lue arvio tästä.

10. Blue Jean

En odottanut Blue Jeanilta mitään, mutta lopulta se osoittautui kuuluvaksi koko vuoden parhaimmistoon. Elokuva on pohjimmiltaan mielenkiintoinen hahmotutkielma naisesta, jota revitään kahteen suuntaan moraalin, politiikan, rakkauden, lojaaliuden sekä oikeamielisyyden takia. On äärimmäisen kuluttavaa elää kaapissa”, Niko Ikonen kirjoitti. Lue arvio tästä.

Lue myös: Vuoden 2023 huonoimmat elokuvat valittiin – Kärkeen nousi ”ehkä jopa vuosituhannen huonoin kotimainen”

Lisää luettavaa