Parempia aikoja odotellessa: Suoratoiston laatuelokuvat

Uusien elokuvien suoratoistotarjonta on monipuolinen.

Koronaepidemia on vaikuttanut ihmisten elämään pidempään kuin keväällä ajateltiin. Vaikutukset näkyvät myös elokuvateattereissa. Christopher Nolanin Tenetin elokuun lopun ensi-illan oletettiin olevan käännekohta. Suomessa se on saanutkin mukavasti katsojia. Yhdysvalloissa tilanne on kuitenkin kinkkisempi, koska suurilla markkina-alueilla, kuten New Yorkissa ja Los Angelesissa, teatterit ovat pysyneet kiinni. Tämän takia monia odotettuja Hollywood-tuotantoja on siirretty jälleen.

Teattereihin piti syksyllä tulla useita elokuvia, jotka on siirretty loppuvuoteen tai vieläkin kauemmas. Tällaisen kohtalon kokivat ainakin Kuolema Niilillä, Wonder Woman 1984 ja Marvelin Eternals. Steven Spielbergin musikaali West Side Story siirtyi jopa vuodella eteenpäin.

Tilanne on tietenkin harmillinen, mutta helpotusta löytyy suoratoistopalveluista. Netflixissä on syksyllä julkaistu useita isoja laatutuotantoja taide-elokuvista toimintaseikkailuihin. Netflix on aiemminkin pyrkinyt Oscar-kisaan ja pärjännytkin, kuten elokuva Roma osoitti pari vuotta sitten. Nyt Netflixillä näyttää olevan aiempia vuosia parempi kattaus. Kaikki uutuudet eivät välttämättä pärjää palkintogaaloissa, mutta se on loppujen lopuksi sivuseikka: uusien elokuvien tarjonta on monipuolinen.

Syyskuussa Netflixiin tuli Charlie Kaufmanin kiehtova psykologinen draama I’m Thinking of Ending Things. Aaron Sorkinin niminäyttelijöillä miehitetty The Trial of Chicago 7 tuli The Irishmanin ja Marriage Storyn tapaan Suomessakin pienimuotoiseen teatterilevitykseen, ja se on vetävästi kirjoitettu laatudraama.

David Fincherin uusi ohjaustyö Mank on odotettu elokuva Citizen Kanen tekemisestä, ja sen piti ennakkotietojen mukaan tulla lokakuussa Netflixiin. Ajankohta siirtyi joulukuulle, mutta sitä ennen se nähdään valkokankaalla marraskuussa. Se on kolmas tämän syksyn Netflix-elokuva, joka takuulla kisaa myös Oscareista.

Kiinnostavia Netflix-elokuvia ovat myös The Devil All The Time, jossa näyttelevät Tom Holland ja Robert Pattinson sekä Sherlockin Holmesin pikkusiskon tarina Enola Holmes.

Eikä Netflix ole ainoa paikka, jossa näkee uusia laatuelokuvia suoratoistona. Sofia Coppolan uusi elokuva On the Rocks nähdään Apple TV Plus -palvelussa 23. lokakuuta, ja sekin käväisi pienimuotoisessa teatterilevityksessä. Siinä Coppola palaa yhteen Lost In Translationissa hienon roolityön tehneen Bill Murrayn kanssa.

Suomessa elokuvateattereissa on esitetty monipuolista ohjelmistoa, vaikka isot Hollywood-tuotannot puuttuvatkin. Koronaepidemian toinen aalto on tosin vaikuttanut tosin myös kotimaisten elokuvien julkaisuun. Esimerkiksi historiallisen Peruna-komedian ensi-ilta siirtyi viime hetkellä lokakuulta joulukuulle.

Monia isoja valkokangaselokuvia joudutaan siis valitettavasti odottelemaan yllättävän pitkän aikaa. Odotellessa on kuitenkin mukava todeta, että suoratoistopalveluissa on aina tarjolla paitsi televisiosarjoja myös nimekkäiden tekijöiden uusia pitkiä elokuvia. Katsellaan niitä, kunnes epidemian vaikutukset ovat ohi.

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:
Disney Plus ei jää ainoaksi uudeksi suoratoistopalveluksi – Lisää kilpailua tulossa

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut