Agenttileffa Argyllen ympärillä liikkuu mysteeri: kuka on kirjan kirjoittanut Elly Conway?

Liittyykö tämä kaikki vain elokuvan markkinointiin?

26.1.2024 19:59

Matthew Vaughnin uutukainen Argylle nähdään Suomessa 2. helmikuuta. Elokuva perustuu Elly Conwayn kirjoittamaan samannimiseen romaaniin, joka on tullut juuri myyntiin USA:ssa.

Conwayn ympärille on rakentunut melkoinen mysteeri, nimittäin kukaan ei tiedä kuka tämä debyyttikirjailija on. Salaliittoteoreetikot väittävät kirjailijan olevan jopa megatähti Taylor Swift. Ohjaaja Vaughn on kuitenkin kumonnut jo tämän teorian.

Argyllen pääosissa nähdään Henry Cavill, Bryce Dallas Howard, Sam Rockwell ja Dua Lipa.

Argylle on siinä mielessä erikoinen tapaus, että Howard esittää elokuvassa kirjailija Elly Conwayta. Howardin esittämä Conway päätyy keskelle vakoojasotkuja. Onko tämä siis jonkinlaista autofiktiota?

Vaughn varmisti elokuvan maailmanensi-illassa Lontoossa Conwayn olevan oikea ihminen, eikä pelkkä uusi twisti Argyllen tarinassa.

– Ei se ole Taylor Swift, mutta eivät kirjat myöskään kirjoita itseään. Toivoisin, että ne tekisivät niin. Haluaisin, että käsikirjoitukset syntyisivät kuin tyhjästä ja elokuvat ohjaisivat itsensä. Elle Conway on oikea ihminen. Rukoilen Taylor Swiftin puolesta, että Elle tulisi julkisuuteen, mutta ei hän halua tehdä sitä, Vaughn kertoi Varietylle.

Elokuvassa nähtävä Bryan Cranston ei myöskään tiedä kuka Conway on.

– Hän on totdellinen. En kuitenkaan pysty varmistamaan tai kieltämään näitä Swiftiin liittyviä huhuja. Hän on varmasti kykeneväinen kirjoittamaan romaanin tai useamman, mutta ehkä minun ei pitäisi puhua tästä enempää.

Myöskään Cavill ei suostunut kertomaan totuutta Conwaysta.

– En voi paljastaa sitä tappamatta sinua. Olisin hylkiö koko Hollywoodissa, jos paljastaisin nimen… ja sitä paitsi pidän Matthew’sta [ohjaaja Vaughn]. Hän oli erityisen tarkka tämän suhteen. Meidän piti varmistaa, että mysteeri säilyy, koska hän [kirjailija] haluaa samaa.

Elokuvassa nähdään myös John Cena, eikä hänelläkään ollut mitään paljastattevaa.

– En tiedä muuta kuin sen, että tämä on hieno vakoojatarina, jonka iskulause on ”Mitä suurempi vakooja, sitä suurempi valhe” ja se pätee myös elokuvan julkaisuun.

Elokuvan säveltäjä Lorne Balfe tietää sen verran, ettei kirjailija ole ainakaan ohjaaja Vaughn. Hän kuitenkin epäilee sen olevan jonkun tunnetun kirjailijan pseudonyymi.

– Matthew tiputti minulle pari nimeä. Ihan oikeiden kirjailijoiden nimiä.

Conway ei ole antanut ensimmäistäkään haatattelua elokuvan tai kirjansa tiimoilta, joten jotain on ilmassa. Kirjakin alkaa Vladimir Putinin lainauksella: ”Joskus on tarpeen olla hiljaa, jotta voit todistaa olevasi oikeassa.”

Niin, ehkä saamme vielä joskus tietää totuuden tästä mysteeristä?

Lähde: Varity

Lisää luettavaa