Aku Louhimies syyttää Ylen toimittajaa ohjauspestin kaatumisesta: ”Näin ei voi jatkua”

Kohu Aku Louhimiehen ympärillä jatkuu.

Viime keväänä useat naisnäyttelijät syyttivät ohjaaja Aku Louhimiestä kyseenalaisten metodien käytöstä ja suoranaisesta nöyryyttämisestä. Keskustelu jatkuu edelleen.

Louhimies julkaisi maanantaina Facebookissa kaikille avoimen päivityksen. Siinä Louhimies kirjoittaa, että Ylen toimittaja on paljastanut hänestä ”raskauttavia asioita”.

”Näin ei voi jatkua. Onko tarkoituksena estää minua tekemästä työtäni?”, Louhimies kysyy.

Louhimies kertoo päässeensä ohjaajaksi BBC:n historialliseen draamasarjaan, mutta työ on nyt katkolla.

”Minut valittiin ohjaajaksi pääasiassa sen työn perusteella jota olen tehnyt Irlannin yleisradioyhtiölle ja Netflixille ohjaamassani Rebellion-sarjassa. Myös elokuvamme Tuntematon sotilas oli tehnyt suuren vaikutuksen sarjan tuottajiin.”

Tilanne kuitenkin Louhimiehen mukaan muuttui syyskuun lopulla, kun Ylen toimittaja otti yhteyttä BBC:hen. Yhteydenottoja oli Louhimiehen mukaan useita, ja niiden seurauksena BBC pyysi sarjan tuotantoyhtiötä ottamaan aikalisän, eikä Louhimies näillä näkymin ohjaakaan sarjaa.

”Opintovapaalla oleva Yleisradion toimittaja oli asiansa tueksi toimittanut BBC:lle ainakin Ylen maaliskuisesta jutusta julkaiseman englanninkielisen tiivistelmän, jossa hänen alkuperäisen juttunsa huomiota herättävimmät asiavirheet kertautuvat”, Louhimies kirjoittaa.

Louhimiehen mukaan Ylen jutussa oli virheellisiä ja halventavia väitteitä, jotka elävät omaa elämäänsä julkisuudessa ja muuntuvat vähitellen yleisesti hyväksytyiksi faktoiksi.

BBC:n suursarja on nimeltään World on Fire, ja siinä näyttelevät muun muassa Helen Hunt ja Lesley Manville. Ilta-Sanomien mukaan Louhimies ei ole osa sarjan tuotantoa, eikä hän ole aloittanut siinä kuvauksia.

Louhimies ei mainitse toimittajaa nimeltä. Maaliskuisen Ylen jutun kirjoitti Sara Rigatelli, joka myöntää Helsingin Sanomille ottaneensa yhteyttä BBC:hen. Rigatelli kertoo selvitelleensä uutisvinkkiä siitä, että Louhimies oli palkattu kansainväliseen tuotantoon ohjaajaksi.

Rigatelli kertoo kysyneensä samalla BBC:n edustajalta, tiesikö tämä Louhimieheen kohdistuneista syytöksistä. Rigatelli kiistää toimittaneensa minkäänlaista uutistiivistelmää.

”Motiivi on hyvin yksinkertainen: kyseessä on uutinen. Olen uutistoimittaja”, Rigatelli viestitti Ilta-Sanomille.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut