Cannes 2023: Älä haukottele! Jane Fonda näkee kaiken

Näitä sanoja ei haluaisi ikinä kuulla: ”Voi sentään, kuinka haukottelet. Tylsistytänkö sinua?”, kysyy Jane Fonda yhtäkkiä yleisön jäseneltä masterclass-luentonsa aikana Cannesissa. On helppo kuvitella, ettei tämä haukottele enää ikinä ja todennäköisesti itkee itsensä uneen illalla.

 

27.5.2023 12:06

Vaikka festivaalien loppu häämöttää ja toimittajien joukko harvenee, Jane Fonda on niin energinen, että voisi kaataa koko palaisin.

Paukkurauta-Kati! Kukaan ei tainnut nähdä sitä. Miksi ette sano mitään?! Lee Marvin? Hän voitti Oscarin ja hevonen olisi ansainnut yhden, myös, hän huutaa tyrmistyneille kuulijoille, jotka ovat hetkeksi unohtaneet, miltä tuntuu olla elossa.

Moinen energia on kuitenkin tarttuvaa, ja kohta koko huone pöhisee.

– Harjoitellessamme Marvin sanoi: ”Columbia-studio palkkasi meidät vain siitä syystä, että saivat halvalla.” Lee Marvin oli mahtava. Hän oli koko ajan kännissä. Asuimme samassa hotellissa, ja hänet kannettiin jatkuvasti ylös portaita, Fonda nauraa.

Se oli kuitenkin myös lähtölaukaus hänen aktivismilleen.

– Se oli halpisleffa ja kuvasimme nopeasti. Kerrankin hampaani kolautettiin irti, mutta kuvauksia ei keskeytetty. Välillä teimme 14-tuntisia päiviä, ja Lee sanoi minulle: ”Fonda, me olemme leffan tähdet. Jos sallimme heidän piiskaavan meitä näin, me emme ole niitä, jotka kärsivät. Työryhmä kärsii. Meidän on oltava työntekijöiden puolella.” Se oli iso oppitunti.

Toisen oppitunnin hän sai myöhemmin kiitos yhteistyön Robert Redfordin kanssa.

– Olin rakastunut häneen. Tein neljä elokuvaa hänen kanssaan, ja kolmessa niistä olin rakastunut häneen, vaikka hän ei pitänyt suutelemisesta, Fonda kertoo ja valmistautuu iskuun.

– Viimeisimmän elokuvamme yhdessä teimme kuusi vuotta sitten. Tajusin 80-vuotiaana vihdoinkin aikuistuneeni, koska hänen tullessaan kuvauspaikalle kolme tuntia myöhässä ja äreänä, tiesin ettei se ollut minun syyni.

– Hän on hyvä ihminen. Hänellä vain on ongelmia naisiin suhtautumisessa.

Mikinpudotus.

85-vuotias Fonda on tyytyväinen itseensä, eikä kadu mitään. Hän pystyy jo katsomaan vanhoja elokuviaankin positiivisesti.

– Ne olivat ennemmin outoja kuin seksikkäitä. En pitänyt niiden tekemisestä, nyt ne tuntuvat hauskoilta. Sokea enkeli kanniskelee minua Barbarellassa. Jos se ei ole outoa, mikä on.

– Elokuvan alussa strippaan avaruudessa. [Roger] Vadim lupasi, että alkutekstit peittäisivät kaiken. Eivät peittäneet, ja no, emme ole enää naimisissa. Makasin lasilevyllä, tuuli puhalsi ja minä ryyppäsin, koska uskokaa tai älkää, olin ujo. Join paljon vodkaa. Seuraavana päivänä tajusimme, että lepakko oli lennellty minun ja kameran välillä koko ajan. Meidän oli tehtävä se uusiksi! Joten olette nähneet valkokankaalla Barbarellan riisuutuvan krapulassa.

Fonda on mahtavassa vedossa. Hän ei silti pelkää vakavoitua muistellessaan poliittisia tempauksiaan ja kohuja, jotka hetkeksi tekivät hänestä persona non gratan Yhdysvalloissa. Ja hänelle ensimmäisen Oscarin tuoneen prostituoidun roolia elokuvassa Klute – rikosetsivä.

– Vietin paljon aikaa katutyttöjen seurassa, eikä yksikään mies edes iskenyt silmää minulle. Kukaan ei halunnut päästä sänkyyn kanssani. Sanoin ohjaaja Alan Pakulalle: ”Olen pahoillani, palkkaa Faye Dunaway, hänen kanssaan he haluavat maata.” Alan vain nauroi.

– Ne naiset olivat kauniita ja fiksuja, ja tunsin että he pystyisivät tekemään niin paljon muutakin kuin myymään kroppaansa seksiin. Mutta heitä kaikkia oli kohdeltu kaltoin lapsena. Elokuvan lopussa tappaja soittaa minulle nauhaa, jolla hän on käymässä ystäväni kimppuun. Muistin sadat valokuvat naisista, jotka miehet olivat hakanneet kuoliaiksi. Väärään suuntaan kohdistuvasta väkivallasta. Se kauhistutti minua.

– Kun kuulen sen äänen elokuvassa, en itke pelosta. Itken surusta kaikkia niitä naisia kohtaan. Yksi puoli minusta kuunteli sitä miestä. Toinen puoli teki havainnon: ”Minusta on tulossa feministi!” Tajusin, että asiani paranisivat siitä, Fonda julistaa.

– Jos olet avioliitossa, joka ei ole täysin aito, jossa et todella voi olla oma itsesi, voit olla feministi teoriassa. Ja minä olin jatkuvasti naimisissa. Myöhemmin, kun olin sinkku, kävin katsomassa Vaginamonologeja-näytelmän. Itkin, nauroin ja tunsin, vannon tämän, miten feminismi valtasi minut päästä varpaisiin.

Hänen asiansa ovat edelleen kulkemassa parempaan suuntaan. Sillä aivan omin voimin Jane Fonda teki Cannesista taas hauskan, syvällisen ja kiinnostavan paikan. Joten älkää hitto vie haukotelko hänelle.

Marta Bałaga

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia