Cannes 2023: Mia Wasikowska haluaa sinun syövän. Oikeasti.

Mia Wasikowska näyttää hyvällä tavalla hermostuneelta. ”Se on epämukava ja melko häiriinnyttävä, mutta meidän todellisuutemme on joka tapauksessa tosi absurdi. Se on… hauska. Ei ääneen naurattavalla tavalla eikä koko ajan, se on… jollain muulla tavalla hauska. Epämukavalla tavalla hauska”, hän kuvailee uutta elokuvaansa ja saattaa olla oikeassakin.

25.5.2023 01:19

Tuntuu kuin monet eivät haluaisi puhua Club Zerosta, joka sai juuri ensi-iltansa Cannesiss. Joitakin se vihastuttaa, joitakin häiriinnyttää. Jotkut meistä pitivät sitä myös hauskana. Epämukavalla tavalla hauskana.

Jessica Hausnerin elokuvassa uusi opettaja (Mia Wasikowska) saapuu laadukkaaseen sisäoppilaitokseen. Hänen on tarkoitus opettaa (pääasiassa) varakkaat oppilaansa ”syömään tiedostavasti”. Se on helppoa. On vain pureskeltava hyvin, hyvin hitaasti ja varmistettava, että kaikki on jauhettu kunnolla. Sillä varmistaa, ettei koskaan syö liikaa. Lapset ja heidän vanhempansa pitävät ideasta – onhan se hyväksi myös ympäristölle ja lasten tulisikin jo alkaa tarkkailla painoaan.

– En olisi tehnyt roolia, jos minun olisi pitänyt näännyttää itseäni sitä varten. Olen iloinen, ettei niin käynyt, Wasikowska hymyilee ujosti.

– Moni tämän naisen esittämistä asioista tuntuu järkeviltä ja aluksi niillä on tieteellisesti mitattavissa olevia hyötyjä. Mutta kun se viedään äärimmäisyyksiin, siitä tulee vaarallista.

Totta, jokainen haluaa tätä nykyä syödä ”puhtaammin” tai ainakin mahdollisimman vähän. Vain pari viikkoa aikaisemmin Gwyneth Paltrow markkinoi ”epäsäännöllistä dieettiä” ennen luusoppalounasta. Vaikka moni kapinoi, monet olivat innokkaita seuraamaan esimerkkiä.

– Tällaiset konseptit ovat erittäin suosittuja nykyään. Siltikin kaikki syömishäiriöt kumpuavat tavallisesti syvemmista ongelmista. Kaikissa radikaaleissa uskomuksissa syiden ytimessa ovat samat asiat: pelko, viha, tarve kontrolloida jotain.

Elokuvassa kyse on vartalon kontrollista, mutta opettaja vie asiat pian pidemmälle. Hän on mitä ilmeisimmin nollakerhon ylpeä jäsen, yksi ihmisistä, jotka eivät syö mitään. Ikinä. Katsos, ei sitä oikeasti tarvitse. Jotkut, kuten vanhempasi, eivät vain tajua sitä.

– Hän latelee näitä asioita kuin ne olisivat täysin normaaleja. Se on häiriinnyttävää, koska sitä näkee nyt kaikkialla. Ajattele vaikka Trumpia Valkoisessa talossa, australialaisnäyttelijä sanoo.

Lehdistötilaisuudessa Hausner lisää vielä, kuinka elokuva näyttää miten nopeasti jokin ajatus voi vaikuttaa ihmisiin. Kun ajatuksista tulee manipuloivia, lopputulokset voivat olla vaarallisia ja järkyttäviä.

Wasikowska on mielenkiintoinen tapaus. Hän nousi nopeasti A-listalaiseksi – kiitos esimerkiksi Tim Burtonin Liisa Ihmemaassa -elokuvan – ja jätti sitten Hollywoodin vapaaehtoisesti keskittyen paljon pienempiin elokuviin ja aiheisiin, joita hän itsekin pitää ristiriitaisina.

– Taustoitusta tehdessämme vierailimme sisäoppilaitoksessa, joka oli hyvin edistyksellinen. Juttelin erään ohjaajan kanssa, ja hän kertoi syömishäiriöiden leviävän koulujen läpi kuin trendit, hän kertoo.

– Silti tulimme Jessican kanssa siihen lopputulokseen, että oli tärkeä näytellä häntä tosiuskovaisena. Hän todella kuvittelee tekevänsä oikein, auttavansa näitä lapsia. Mikä tekee siitä vieläkin pelottavampaa. Uskon todella, että tällaiset ihmiset, diettiuskovaiset tai rokotevastaiset, ovat oire jostain isommasta. Se on meidän aikaamme määrittelevä asia.

Joten, yle hyvä, tartu sämpyyn ja syö se.

Marta Bałaga

Lisää luettavaa