Helene Schjerfbeckistä kertova elokuva vetoaa suomalaiskatsojiin – Keräsi kovat katsojaluvut

Taide-elokuva kiinnostaa suomalaisia.

Antti J. Jokisen ohjaama Helene teki alkuvuoden elokuvaensi-iltojen suurimman avaustuloksen ja oli ensi-iltaviikonloppunaan viikonlopun katsotuin elokuva. Helene tuli perjantaina ensi-iltaan, ja ensimmäisen viikonlopun aikana se oli katsojatilaston ykkönen keräten 30 565 katsojaa. Ennakot mukaan luettuna katsojia on nyt reilut 32 000.

Huimalla katsojamäärällään Helene oli viikonlopun katsotuin elokuva ja teki samalla kaikista alkuvuoden ensi-iltaelokuvista suurimman avaustuloksen.

Elokuvayhtiön tiedotteen mukaan lähes 90 prosenttia teatterissa kävijöistä suosittelee elokuvaa viikonloppuna tehdyn ovensuukyselyn perusteella.

”Olen erityisen iloinen tästä saavutuksesta. Helene oli tärkeä aihe ja sen tekemiseen on käytetty valtavasti voimavaroja. Ohjaaminen ja kirjoittaminen on iso osa identiteettiäni, joten on pakko tunnustaa olevani myös liikuttunut. Suurin kunnia ja kiitos kuitenkin Schjerfbeckille, työryhmälle, yhteistyökumppaneille ja draamaelokuvien ystäville”, sanoo elokuvan ohjaaja ja tuottaja Antti J. Jokinen tiedotteessa.

”Olen aina uskonut, että värikkäät draamat ja rakkaustarinat kiinnostavat ihmisiä. Pidän aiheista, joissa päähenkilöt ovat selviytyjiä, mutta varsin inhimillisiä ja särmikkäitä hahmoja. Maailma muokkaa, mutta se ei muserra. Helenestä on puhuttu rampana ja heikkona taiteilijana, mutta laaja taustatyö paljasti vahvan, tinkimättömän ja sarkastisen persoonan. Hänellä ja Einar Reuterilla oli myös erinomainen sielunkumppanuus, joka lopulta päätyi myös osaksi elokuvan keskiötä.”

Nimiroolissa taidemaalari Helene Schjerfbeckinä nähdään Laura Birn ja Einar Reuterina Johannes Holopainen. Schjerfbeckin äitiä näyttelee Pirkko Saisio ja veljeä Eero Aho. Ystävätär Helena Westermarckin roolissa on Krista Kosonen ja taidekauppias Gösta Stenmania näyttelee Jarkko Lahti. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Antti J. Jokinen ja Marko Leino.

Helene on saanut useilta kriitikoilta kiittävät arviot. Episodi antoi sille neljä tähteä.

”Hieno ja hallittu kuvaus rakastetusta Helene Scherfbeckista on mahtavien ammattilaisten upea kunnianosoitus kansallistaiteilijalle”, arviossa summataan.

Helenen lisäksi teattereihin tuli kolme muuta uutuuselokuvaa. Bad Boys -elokuvasarjan kolmas osa Bad Boys for Life keräsi noin 21 000 katsojaa ja oli listan neljäs. Eläintohtori Dolittle -uusintafilmatisointi oli listan kuudes noin 8 600 katsojalla ja ranskalaiselokuva Matthias & Maxime oli sijalla 15 noin 1500 katsojalla.

Lähteet: Nordisk Film, Elokuvasäätiö

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut