Toimituksen suosikit Oscar-spesiaali: Miten meni noin niin kuin omasta mielestä?

Oscar-ehdokkuudet julkaistiin maanantaina 13. tammikuuta. Sen kunniaksi tämän kertainen Toimituksen suosikit -taulukko on erikoisversio, jossa viikonlopun ensi-iltauutuuksien ohella ovat mukana kaikki ehdokkuuksia saaneet elokuvat plus pari pari muuta, tuoretta elokuvaa.

17.1.2020 14:26

Episodin numerossa 12/2019 ennustimme vuoden 2020 Oscar-voittajat edes tietämättä vielä ehdokkaita. Naisnäyttelijöiden osalta veikkauksemme pitivät paikkansa 60-prosenttisesti.

Olisimme Laura Dernin, Florence Pughin ja Margot Robbien lisäksi antaneet sivuosaehdokkuudet Jennifer Lopezille Hustlersista ja Zhao Shuzhenille Jäähyväisistä (ensi-ilta 24.1). Yhdysvaltojen Elokuva-akatemia suosi heidän sijastaan Kathy Batesia meillä vasta helmikuussa nähtävästä Richard Jewellistä ja Scarlett Johanssonia Jojo Rabbitista.

Pääosissa olimme yhtä mieltä Scarlett Johanssonista (Marriage Story), Charlize Theronista (Bombshell, 7.2.) ja Renée Zellwegerista (Judy). Siinä missä Episodi olisi nostanut heidän rinnalleen Awkwafinan (Jäähyväiset) ja Lupita Nyong’on (Us), Akatemia nomineerasi Cynthia Erivon (Harriet, ei tietoa Suomen ensi-illasta) ja Saoirse Ronanin (Pikku naisia, 31.1.).

Miesnäyttelijöissä Episodin ehdokasasettelu oli jo 70-prosenttisesti maalissa. Sivuosissa tiesimme Tom Hanksin saavan ehdokkuuden elokuvasta A Beautiful Day in the Neighborhood (ei tietoa Suomi-ensi-illasta), Al Pacinon ja Joe Pescin The Irishmanista sekä Brad Pittin Once Upon a Time… in Hollywood -hitistä. Olisimme nähneet listalla vielä Kang-ho Songin (Parasite, 31.1.), mutta ehdokkuuden saikin Anthony Hopkins Kahdesta paavista.

Pääosissa Episodi ja Akatemia olivat yksimielisiä Antonio Banderasista (Kärsimys ja kunnia), Adam Driverista (Marriage Story) ja Joaquin Phoenixista (Joker). Episodi olisi suosinut myös Christian Balea (Le Mans 66) ja Robert De Niroa (The Irishman), mutta heidän ehdokkuutensa menivätkin Leonardo DiCapriolle (Once Upon a Time… in Hollywood) ja Jonathan Prycelle (Kaksi paavia).

Ohjausehdokkuuksissa Episodin osumatarkkuus oli jo 80 prosenttia! Siitä pitivät huolen Joon-ho Bong (Parasite), Sam Mendes (Taistelulähetit –1917, 24.1.), Martin Scorsese (The Irishman) ja Quentin Tarantino (Once Upon a Time… in Hollywood). Kauneusvirhe oli, että Marriage Storyn Noah Baumbachin sijaan ehdokkaaksi nousi Todd Phillips Joker-kortilla.

Kaikki Episodin kahdeksan parhaan elokuvan ehdokasta osuivat nappiin, ja jos etukäteen olisi ollut tiedossa, että tänä vuonna tarjolla on poikkeuksellisesti yhdeksän nimikettä, olisimme todennäköisesti osanneet nostaa Pikku naisia -sovituksen elokuvien The Irishman, Jojo Rabbit, Joker, Le Mans 66, Marriage Story, Once Upon a Time… in Hollywood, Parasite ja Taistelulähetit – 1917 joukkoon. Eli oikeastaan kategorian osumatarkkuutemme oli yli 110 prosenttia!

Joka tapauksessa kokonaisuutena Episodi ennusti ehdokkaat oikein yli 75 prosentin tarkkuudella!

Alla olevassa taulukossa on listattu kaikki yhdenkin ehdokkuuden saaneet elokuvat, joten mukana on poikkeuksellisesti sellaisiakin tapauksia, jotka eivät enää ole ohjelmistossa tai jotka ovat vasta tulossa teattereihiin. Toimikoon se muistilistana, mikäli haluaa katsastaa niitä omia Oscar-veikkauksia varten.

Viikonlopun uutuuselokuvat hieman kärsivät joutuessaan vastakkain vuoden 2019 parhaimmiston kanssa. Parhaiten vertailussa pärjäsi kotimainen taiteilijakuvaus, taidemaalari Helene Schjerfbeckin elämästä kertova Helene.

Kanadalaisen elokuvan ihmelapsen, Xavier Dolanin, aikuistumisen ja avautumisen vaikeudesta kertova Matthias & Maxime nousi toiseksi. Toiminnallisemmat ja viihteellisemmät elokuvat jäivät lähes pahnanpohjimmaisiksi. Sekä Bad Boys for Life -jatko-osaa ja Eläintohtori Dolittle -uudelleenlämmittelyä kuvailtiin ”oikeastaan aika hölmöiksi ja huonoiksi elokuviksi, jotka kuitenkin viihdyttänevät kohderyhmäänsä”. Niiden onneksi ohjelmistossa on myös Cats

Lisää luettavaa