Hyvää syntymäpäivää 85-vuotias Dustin Hoffman! Näyttelijälegendan uraa varjostaa syytökset epäasiallisesta käytöksestä – pari pienempää elokuvaa julkaistu kohun jälkeen

Episodi onnittelee päivänsankaria.

8.8.2022 17:01

Kahdesti Oscar-palkittu näyttelijä Dustin Hoffman täyttää tänään 85 vuotta. Hän on pysynyt aktiivisena koko uransa ajan 1960-luvun alusta, erityisesti vuodesta 1967, jolloin hänet nähtiin Mike Nicholsin klassikkoelokuvassa Miehuuskoe.

Tänä päivänä vauhti on kuitenkin hidastunut. Ikä on varmasti yksi syy, mutta todellisuudessa syytökset seksuaalisesta ahdistelusta ovat varmasti vaikuttaneet roolien saantiin Hollywoodissa. Kun Hoffmanin edellinen isompi elokuva, Noah Baumbachin Meyerowitzin perheen tarinat (Uudistettu painos) sai ensi-iltansa vuonuna 2017, seitsemän naista syytti Hoffmania seksuaalisesta ahdistelusta.

Ahdistelutapaukset tapahtuivat väitetysti eri aikoina Hoffmanin uraa – yksi 80-luvulla Kauppamatkustajan kuoleman kuvauksissa. Elokuvan parissa työskennellyt nainen oli väitettyjen tapahtumien aikaan 17-vuotias. Nainen väittää Hoffmanin laukoneen epäasiallisia vitsejä ja kommentteja, sekä pyytäneen jalkahierontaa.

Hoffman pyysi tapausta anteeksi, mutta ei kommentoinut kuuteen muuhun syytökseen mitään.

Ehkä kaikki olisi ”painettu villasella”, mutta kolminkertaisen Oscar-voittaja Meryl Streepin haastattelu lisäsi kierroksia. Streep kertoi, että Hoffman tarttui hänen rinnastaan kiinni ensimmäisellä tapaamiskerralla, kun he suunnittelivat Kramer vastaan Kramer -elokuvaa. Streep ja Hoffman kuitenkin käsittelivät asian jo aikanaan.

Hoffmanin käytös oli kuitenkin muullakin tavoin arveluttavaa Streepiä kohtaan – hän esimerkiksi löi tätä oikeasti elokuvan kuvauksissa, eikä vain esittänyt lyövänsä. Episodi kirjoitti asiasta pidemmin muutama vuosi sitten.

Baumbachin elokuvan jälkeen Hoffman on tehnyt kaksi elokuvaa, kolmas on tulossa. Ensimmäinen kohun jälkeen oli italialainen trilleri Into the Labyrinth, toinen amerikkalainen komedia tältä vuodelta As They Made Us, joka on hiipunut vähin äänin. Tulossa olevassa elokuvassa on jo a-luokan tuntua: Sam & Kate -elokuvassa hänet nähdään yhdessä poikansa Jake Hoffmanin ja Sissy Spacekin kanssa, mutta ensi-illasta ei ole vielä tietoa.

Viiden vuoden pudotus on ollut selvä. Kukaan ei kuitenkaan vie pois Hoffmanin vanhoja elokuvia: Oscar-palkinnot hän voitti Kramer vastaan Kramerista ja Sademiehestä, mutta hänet muistetaan myös Keskiyön cowboysta, Presidentin miehistä, Tootsiesta ja Papillonista.

Lisää luettavaa