Maanantaiaamuna se selviää! Kuka voittaa Oscarit tänä vuonna?

Viime vuoden joulukuun numerossa veikkasimme perinteisesti Oscar-ehdokkaita kuudessa kategoriassa. Viralliset ehdokkaat ovat nyt selvillä, eikä veikkauksissamme yksikään kategorioista mennyt ihan maaliin saakka. Esimerkiksi parhaasta naissivuosasta veikkasimme vain kaksi viidestä oikein. Parhaan elokuvan, ohjauksen ja miespääosan onnistumisprosenttimme oli kuitenkin 80. Tässä artikkelissa veikkaamme jo voittajia. Järjestyksessään 95. Oscar-gaala järjestetään jälleen Suomen aikaa aamuyöllä maaliskuun 13. päivä Hollywoodin Dolby Theatressa. Gaalan puikoissa on viiden vuoden tauon jälkeen jo kolmatta kertaa Jimmy Kimmel, joka on juontanut omaa talk show’taan menestyksekkäästi jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

11.3.2023 10:00

Eipä sitä viime keväänä olisi varmaan uskonut, että vuonna 2023 eniten ehdokkuuksia nappaisi fantastinen ja toiminnallinen scifi-perhedraama Everything Everywhere All At Once. Voittaessaan elokuva olisikin ensimmäinen parhaan elokuvan pystillä palkittu tieteiselokuva, mutta fantasiaa on tunnetusti huomioitu aiemminkin. Toki tämä Danielsin (= Daniel Kwan ja Daniel Scheinert) käsikirjoittama ja ohjaama elokuva on paljon muutakin. Sen keskiössä on aasialaisamerikkalainen perhe, jota verovirasto alati kiusaa.

Tätä lukiessasi olet varmaan jo nähnyt kyseisen yksitoista Oscar-ehdokkuutta saaneen elokuvan. Yhdysvaltain elokuva-akatemian (AMPAS) kaipaamalle diversiteetillekin se on jälleen askel parempaan suuntaan.

Peräti neljä elokuvan näyttelijöistä on ehdolla Oscarin saajaksi, ja kaikki heistä on ensikertalaisia. Ke Huy Quan on voittanut tähän mennessä pitkälti yli 90 prosenttia kaikista Osccareita ennakoivista palkinnoista, eikä hän tule kyllä maaliskuussa pettymään. Miessivuosan pysti on siis jo jaettu Quanille. Malesialaissyntyinen Michelle Yeoh on kautta aikain ensimmäinen aasialainen ehdokas naispääosakategoriassa, mutta hän on saanut vastaansa myös kovia nimiä. Voitto on hänellekin silti täysin mahdollinen.

Episodi kuitenkin veikkaa, että naispääosa-Oscarin vie Cate Blanchett kuuden Oscar-ehdokkuuden elokuvasta Tár. Kyseessä olisi näyttelijättärelle jo kolmas pysti. Hän onkin ainoa tämän vuoden näyttelijäehdokkaista, joka on voittanut aiemmin, mikä on tilastollisesti melko harvinaista. Edellisen kerran näin tapahtui vuonna 2004, kun Hilary Swank oli ainoa aiemmin palkittu näyttelijä. Blanchettin tähdittämistä leffoista on nyt kaiken kaikkiaan kymmenen päässyt ehdolle parhaaksi elokuvaksi, mikä on naisnäyttelijöiden ennätys. Hän on tasoissa Leonardo DiCaprion ja Jack Nicholsonin kanssa, sillä heidänkin leffoistaan kymmenen on saanut parhaan elokuvan ehdokkuuden. Robert De Niro pitää yhä johtopaikkaa, sillä yksitoista hänen elokuvaansa on ollut ehdolla.

Everything Everywhere All At Once nappasi 40 prosenttia naissivuosakategoriasta itselleen sillä, Jamie Lee Curtis sekä Stephanie Hsu ovat molemmat ehdolla. Heistä tuskin kumpikaan voittaa, sillä heidän äänensä todennäköisesti jakautuvat, ja palkinnon pokkaa melko varmasti Angela Bassett elokuvasta Black Panther: Wakanda Forever. Ura-Oscareita on jaettu sivuosakategorioissa useastikin, ja tämä on helppo mieltää sellaiseksi.

Kyseessä on myös ensimmäinen Marvel-elokuvasta myönnetty ehdokkuus näyttelijälle. Monen mielestä Bassettin olisi kuulunut voittaa jo 29 vuotta aiemmin elokuvasta What’s Love Got to Do With It. Marvel-inho on ihan todellinen asia, ja siksi ennen Golden Globeja monikaan ei uskonut edes hänen ehdokkuuteensa. Episodin veikkauksissakin Bassettin nimi loisti poissaolollaan, mutta nyt voittoonkin on syytä jo uskoa.

Nepotismista on viime aikoina puhuttu paljon ja tässä kohtaa voisi mainita, että Curtis on Oscar-historian kolmas näyttelijätär, jonka molemmat vanhemmat ovat aiemmin olleet ehdolla. Näin kävi myös Laura Dernin sekä Liza Minellin kohdalla.

Kaakkois-Aasia voittaa varmasti

Naissivuosakategoriassa Angela Bassettilla on vastassaan parikin kovaa nimeä. Kerry Condon on melkeinpä ainoa näyttelijä, joka voitaisiin palkita yhdeksän ehdokkuuden elokuvasta The Banshees of Inisherin, josta on niin ikään ehdolla neljä näyttelijää. Kaksi heistä (Brendan Gleeson ja Barry Keoghan) edustavat miessivuosakategoriassa eli heillä ei ole mahdollisuuksia edes voittaa. Miespääosakategoriassa Colin Farrell on isojen haasteiden edessä eli Condon jää jäljelle. Ja onhan naissivuosakategoria usein se, jossa yllätyksiäkin voi sattua. Hong Chau (The Whale) ei ole myöskään täysin pois suljettu tapaus.

Edellä mainittujen Everything Everywhere All at Once -tähtien (Yeoh, Quan ja Hsu) lisäksi vietnamilaisille vanhemmille Thaimaassa syntyneen Chaun ehdokkuus merkitsee sitä, että 20 prosenttia näyttelijäehdokkaista on aasialaisia. Kaakkois-Aasiasta on ollut koko Oscar-historian aikana ehdolla ainoastaan yksi näyttelijä, joka myös voitti. Tämä tapahtui 38 vuotta sitten, kun kamputsealainen  Haing S. Ngor palkittiin elokuvasta Kuoleman kentät (1984).

Sen julkaisuvuonna ilmestyi myös Indiana Jones ja tuomion temppeli, jossa kaikkien aikojen toinen kaakkoisaasialainen Oscar-voittaja (ainakin kohta), Saigonissa syntynyt Ke Huy Quan esiintyi ensimmäistä kertaa. Tähän Quanille antoi mahdollisuuden ohjaaja Steven Spielberg, joka on myös ehdolla tänä vuonna omaelämäkerrallisesta draamastaan The Fabelmans. Se noteerattiin seitsemässä eri kategoriassa, ja kaiken kaikkiaan Spielbergin elokuvilla on uutukaisen myötä yhteensä peräti 146 ehdokkuutta. Sellaiseen lukemaan ei ole kukaan muu ohjaaja koskaan yltänyt. William Wyler (1902–1981) tulee kovana kakkosena, sillä hänen elokuvansa ovat saaneet 127 ehdokkuutta.

The Fabelmans on Spielbergin kahdestoista parhaan elokuvan ehdokas, ja sekin on Wylerin kanssa ohjaajien ennätys. Lisätään kuitenkin vielä sellainen fakta, että vasta vuonna 1951 tuottajat nimettiin parhaan elokuvan ehdokkaiksi. Tätä ennen ehdolla olivat elokuvastudiot.

Steven Spielberg oli ehdolla viime vuonnakin (elokuvasta West Side Story) ja on tätä nykyä ainoa ohjaaja, joka on ollut ehdolla kuudella peräkkäisellä vuosikymmenellä. Ohjauskategoriassa kisa käy myös kuumana, ja vaikka moni ennakoi, että Everything Everywhere All at Once napsii pystejä oikealta ja vasemmalta, Spielbergin voitto tuntuisi tässä silti oikealta. Hänellä on toki jo kolme Oscaria entuudestaan, mutta edellisestä voitosta (Pelastakaa sotamies Ryan) on kulunut aikaa jo 24 vuotta.

Akatemia tietää, kunka henkilökohtainen projekti The Fabelmans on ollut Spielbergille, joten Episodi veikkaa miehelle kolmatta ohjauspystiä. Lisäksi hänellä on yksi Oscar tuottajana elokuvan Schindlerin lista (1993) tiimoilta.

Lisämainintana vielä sellainen fakta, että kaikki parhaan ohjauksen ehdokkaat ovat ehdolla myös parhaasta alkuperäiskäsikirjoituksesta. Tällaista ei ole Akatemian historiassa tapahtunut koskaan aiemmin.

Scifileffa voittaa parhaan elokuvan?

Miespääosakategoria on tällä kertaa harvinaisesti lastattu ensikertalaisilla. Edellisen kerran näin on tapahtunut vuonna 1934. Kisa käydään käytännössä kolmen näyttelijän välillä, heistä yksi on jo aiemmin mainittu Colin Farrell. Elvistä ansioituneesti näytellyt Austin Butler sekä kovan comebackin tehnyt Brendan Fraser (The Whale) luottavat molemmat myös vahvaan maskeeraukseen, ja nämä kategoriat usein kulkevatkin käsi kädessä, Näin olemme aiemmin todistaneet muun muassa Gary Oldmanin voitettua elokuvasta Synkin hetki (2017) sekä Meryl Streepin saatua Oscarin elokuvasta Rautarouva (2011). Episodi uskoo Fraserin voittoon vaikka Golden Globe menikin draamaelokuvasta Butlerille ja komediasta Farrellille.

Sen pidemmittä puheitta veikkaamme parhaan elokuvan Oscarin menevän elokuvalle Everything Everywhere All at Once, vaikka nykyisellä preferentiaalisella systeemillä eniten ehdokkuuksia saanut elokuva harvemmin enää voittaa. Esimerkiksi viime vuonna The Power of the Dog sai kaksitoista ehdokkuutta, mutta voitti lopulta ainoastaan parhaasta ohjauksesta (Jane Campion), kun taas kolmen Oscarin ehdokas Coda – Kahden maailman välissä voitti ne kaikki. Mukaan lukien parhaan elokuvan pysti.

Saksalainen Netflix-leffa Länsirintamalta ei mitään uutta sai myös huikeat yhdeksän ehdokkuutta, mutta se on muutenkin melkeinpä varma voittaja kansainvälisen elokuvan kategoriassa. Vaikka Parasite (2019) voittikin molemmissa kategorioissa, ei ole syytä olettaa sellaisen täysosuman sattuvan kohdalle kovinkaan useasti. Länsirintamalta ei mitään uutta on jo viides peräkkäinen ei-englanninkielinen parhaan elokuvan ehdokas. Tätä ennen ainoastaan vuosina 1972 ja 1973 ehdolla oli peräkkäisinä vuosina ulkomaalaisia elokuvia, eli ennätyksiä rikotaan nyt kunnolla ja akatemian kansainvälisyys uusissa äänestäjissä näkyy vahvasti. Vuosikymmeniä olimme tottuneet siihen, että äänestäjiä on noin 6 000, mutta nyt lukema on jo noin 9 500 ja lisäykset ovat olleet juurikin sieltä kansainvälisemmästä päästä.

Joka vuosi tehdään historiaa ja rikotaan ennätyksiä. Viime vuonna Kenneth Branagh palkittiin Belfastin käsikirjoituksesta, ja miehellä on nyt ollut ehdokkuuksia kaiken kaikkiaan peräti seitsemässä eri kategoriassa. Alfonso Cuarón on nyt päässyt samaan ennätykseen, sillä hänen lyhytelokuvansa Le Pupille on ehdokkaana, eli meksikolaisohjaaja on nyt myös noteerattu seitsemässä eri kategoriassa.

Katsojaluvut uuteen nousuun

Ensimmäistä kertaa historiassa kaksi jatko-osaa (Avatar: The Way of Water sekä Top Gun: Maverick) noteerattiin parhaan elokuvan kategoriassa. Kaiken kaikkiaan yhdeksän jatko-osaa on nyt ollut ehdolla, ja kaksi kertaa sellainen on jopa palkittu: Kummisetä osa II (1974) sekä Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu (2003). Avatar 2 joutuu tyytymään visuaaliefektipystiinsä, mutta Top Gun kakkonen voisi hyvinkin nousta yllätysvoittajaksi. Tuottajan roolissa Tom Cruise nappasi nyt neljännen ehdokkuutensa, mutta haluaako akatemia hänen oikeasti voittavan? Ei näemmä ainakaan näyttelijänä. Maverickista sai myös Jerry Bruckheimer nyt 79-vuotiaana ensimmäisen ehdokkuutensa, eli joukkoon pääsi myös uusi miljardöörikerholainen.

Katsojaluvut ovat viime vuosina kärsineet. Tähän tulee eittämättä pientä parannusta tänä vuonna, kun parhaan elokuvan ehdokkaissa on ensimmäistä kertaa ehdolla kaksi miljardin dollarin rajapyykin ylittänyttä elokuvaa (ne samaiset Avatar: The Way of Water  ja Top Gun: Maverick, tietenkin) ja hyvin lippuluukuilla pärjäsivät myös Elvis sekä Everything Everywhere All at Once.

Parhaan laulun kategoriassa intialaiset tuovat varmasti menoa ja melskettä Naatu Naatu -hitillään elokuvasta RRR. Lisäksi Lady Gaga ja Rihanna todennäköisesti esiintyvät show’ssa. Top Gunin tunnarin laulava Lady Gaga on jo aiemmin voittanutkin (A Star Is Born, 2018), mutta Rihanna sai nyt ensimmäisen ehdokkuutensa elokuvasta Black Panther: Wakanda Forever.

Viime vuonna monet suuttuivat akatemian päätöksestä taipua kanavajätti ABC:n edessä, kun kahdeksasta kategoriasta näytettiin ainoastaan koosteet eli niitä ei nähty livenä lainkaan. Tarkoituksena oli lyhentää show’ta tuntuvasti, mutta sen sijaan se venyikin kaksikymmentä minuuttia edellistä vuotta pidemmäksi. Tänä vuonna kaikki 23 kategoriaa aiotaan näyttää suorana, ja muun muassa parhaan musiikin sarjassa voi olla jännitystä ilmassa. Voisiko 53 ehdokkuutta urallaan napannut John Williams vihdoin voittaa sen kuudennen pystinsä? Joka tapauksessa hän on jo nyt kautta aikain vanhin ehdokas: maaliskuussa hänellä on ikää jo 91 vuotta. Edellistä ennätystä piti James Ivory, joka voitti kässäripystin muutama vuosi sitten 89-vuotiaana elokuvasta Call Me by Your Name (2018).

Tero Heikkinen

Lue myös: Varaslähtö Oscareihin – Kuka voittaa himotut kultapystit tänä vuonna?

Lisää luettavaa