Miksi The Last Jedi jakaa Star Wars -fanit kahtia – ohjaaja kommentoi rohkeita ratkaisujaan

Spoilerivaroitus! Juttu sisältää useita juonipaljastuksia Star Wars: The Last Jedi -elokuvasta!

Suuresti odotettu Tähtien sota -saagan kahdeksas episodi Star Wars: The Last Jedi on vihdoin ilmestynyt teattereihin. Elokuva on kuitenkin jakanut voimakkaasti fanien mielipiteet. Jotkut todella rakastavat sitä, kun taas jotkut pitävät sitä saagan huonoimpana. Suurimmaksi osaksi fanien mielipiteet johtuvat ohjaaja Rian Johnsonin tekemistä rohkeista valinnoista, joita hän on nyt kommentoinut eri haastatteluissa.

Yksi Star Wars: The Force Awakensin herättämistä kysymyksistä oli, ketkä ovat Daisy Ridleyn näyttelemän Reyn vanhemmat? Monet uskoivat Reyn olevan joko Han Solon ja Leian tai Luken lapsi. Jotkut jopa uskoivat Obi-Wan Kenobin olevan Reyn isä. The Last Jedissä kuitenkin paljastuu, etteivät Reyn vanhemmat olleetkaan merkittäviä henkilöitä, vaan köyhiä romunkerääjiä, jotka myivät Reyn rahan takia. Ratkaisu tuotti pettymyksen monille, mutta Johnsonin mielestä se oli juurikin oikea ratkaisu tilanteeseen.

– Jos vastaus kysymykseen olisi ollut, että ”he ovat sinun vanhempasi, tämä on paikkasi tarinassa”, se olisi ollut helpoin ratkaisu Reyn kuulla. Ja se olisi ollut helpoin asia meille. Odotuksemme toteutuivat. Se olisi ollut, että ”hienoa, tämä minä siis olen”. Vaikein asia kuulla on, ettei totuus vastaakaan odotuksia. Sitä vaikeuttaa se, että Kylo Ren (Adam Driver) käyttää tietoa saadakseen Reyn puolelleen. Reyn täytyy löytää itsestään vahvuus ja seistä omilla jaloillaan, Johnson perusteli.

– Mietin, mikä olisi voimakkain vastaus siihen kysymykseen. Mikä olisi vaikein asia, jonka Rey voisi kuulla? Haluan haastaa hahmoni. Mietin ”olen isäsi” -hetkeä Darth Vaderin ja Luken välillä, eikä syy sen voimakkuuteen ole yllätys ja käänne, vaan koska se on Lukelle ja siten myös yleisölle vaikein tieto kuulla. Se muuttaa jonkun, jota vihaat ja jonka haluat tappaa sellaiseksi, jolla on yhteys sankariimme. Alamme ajatella tätä hahmoa monipuolisemmin. Meidän täytyy miettiä, mikä todella lunastaa hahmon kehityskaaren.

Johnson ei todellakaan tarjonnut faneille helpointa ratkaisua, mikä vaatii varmasti sulattelua. Aikoinaan Imperiumin vastaiskun ilmestyessä fanien mielipiteet Darth Vaderin paljastuksesta jakautuivat kahtia, mutta nykyään sitä pidetään elokuvahistorian hienoimpana käänteenä. Voi siis kestää aikaa, ennen kuin fanit jakavat Johnsonin näkemyksen.

The Force Awakensissa Yksinvaltias Snoke (Andy Serkis) esitettiin mystisenä pahuutena, josta monet halusivat tietää lisää. Monet fanit olivatkin pettyneitä, sillä The Last Jedissä Snokesta ei paljastettu oikeastaan mitään ja sitten Kylo Ren yllättäen tappoi hänet.

– Kun mietin Kylo Reniä hahmona, ajattelin kiinnostavimman asian olevan se, että rikon säröilevän alustan häneltä elokuvan alussa. Elokuvan lopussa hän on muuttunut sellaisesta, joka haluaisi olla uusi Vader, sellaiseksi joka seisoo omilla jaloillaan monimutkikkaana vihollisena. Mutta kysymys kuuluukin: mikä Snoken paikka on siinä kaikessa? Tajusin, että kiinnostavin asia olisi poistaa perinteinen keisarin ja oppilaan suhde, jotta seuraava osa tarjoaisi jotain täysin uutta. Se tarjosi myös dramaattisen käänteen puolessa välissä, jolloin Kylo Renin ja Reyn välillä voisi tapahtua jotain yhdistävää, Johnson avasi ajatuksiaan.

Yksinvaltias Snoken ei ollut siis tarkoitus olla erityisen mystinen tapaus, vaan hänen tehtävänsä oli olla hahmo, joka Kylo Renin täytyy ylittää löytääkseen täyden potentiaalinsa.

Suuttumusta faneissa aiheutti alkuperäisen Tähtien sota -trilogian sankarin, Luke Skywalkerin kuolema elokuvan lopussa. Jopa Lukea näyttelevä Mark Hamill itse vastusti tätä ajatusta, mutta Johnsonilta löytyi sillekin syy.

– Sen kohdalla epäröin suuresti. Olin kauhistunut. Pelko kasvoi sisälläni, kun tajusin sen olevan järkevä ratkaisu tässä osassa. Mielestäni Luken matka päättyi Jedin paluussa. Tämä kertoo Reyn, Finnin ja Poen matkasta. Tässä elokuvassa Luken tarinan täytyy kulkea Reyn tarinan matkassa, Johnson pohti.

Hamill on vitsaillut, että kuolemasta huolimatta hän palaa seuraavan episodin kuvauksiin vaikka ruokapuolelle, jotta voisi viettää aikaa Star Warsin parissa.

The Force Awakensin ilmestyessä useat fanit olivat ärsyyntyneitä, sillä etukäteen isosti markkinoitu kapteeni Phasma (Gwendoline Christie) jäikin todella pieneen rooliin. Monet huojentuivat, kun selvisi, että hahmo tekisi paluun The Last Jedissä, mutta monet pettyivät jälleen, sillä Phasman ruutuaika oli suunnilleen yhtä pieni kuin viimeksikin. Tästä Rian Johnson vain vitsaili sanomalla, että Phasma on kuin Kenny South Parkista, hän vain kuolee ja palaa takaisin uudestaan ja uudestaan.

Lähteet: Reyn vanhemmat Screenrant, Snoken kuolema Movieweb, Luken kuolema Screenrant, kapteeni Phasma Screenrant

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut