Nyt Yle Areenassa: Roman Polanskin uusin elokuva kahmi palkintoja – pääroolissa Oscar-voittaja

Upseeri ja vakooja

Vahva suositus.

Yle Areenassa on vielä reilut pari kuukautta katsottavissa Roman Polanskin uusin elokuva vuodelta 2019. Tositapahtumiin perustuva Upseeri ja vakooja sai ensi-iltansa Suomessa kesällä 2020.

Se sijoittuu 1890-luvun lopun Ranskaan, kun juutalaista kapteeni Alfred Dreyfusia syytetään maanpetoksesta. Tapausta tutkittaessa paljastuu armeijan kuitenkin johdon epäilyttävät puuhat. Päärooleissa nähdään The Artist -elokuvasta Oscarin voittanut Jean Dujardin, Louis Garrel ja Emmanuelle Seigner.

Elokuvan saama suosio aiheutti kohuja erityisesti Ranskassa. Kun elokuva voitti henkilökohtaiset César-palkinnot Polanskille ohjauksesta ja käsikirjoituksesta (yhdessä Robert Harrisin kanssa), moni näyttelijä marssi ulos protestiksi. Myös Venetsian elokuvajuhlat palkitsivat Upseerin ja vakoojan parhaan ohjauksen palkinnolla. Elokuva sai myös Venetsiassa Grand Prix -palkinnon, sekä kriitikoiden myöntämän FIPRESCI-tunnustuksen.

Episodi antoi elokuvalle arviossaan kolme tähteä. ”Yksinkertaista ei ole myöskään elokuvasta kirjoittaminen tai puhuminen, sillä tähän maailmanaikaan on vaikea kuulua ”arvostele taidetta, älä taiteilijaa” -koulukuntaan. Polanskia vastaan suunnatut uudet syytökset eivät helpota asiaa – koko Ranskan Oscareita jakava César-toimikunta erosi vain kaksi viikkoa ennen gaalaa Upseeri ja vakooja -elokuvan saamien lukuisten ehdokkuuksien seurauksena. Johtuuko se sitten rikoksen – tai rikosten, mikäli syytöksissä on perää – arkaluontoisuudesta vai siitä, ettei Polanski ole yhä uudelleen anteeksipyytelevä amerikkalainen, mene ja tiedä.”

Katso elokuva täältä.

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut