Steven Spielbergin mielestä teoksia ei pitäisi muuttaa nykypäivään sopiviksi: ”En usko sellaiseen sensuuriin”

Aikansa tuotteisiin ei pidä ohjaajan mukaan koskea.

26.4.2023 21:00

Variety uutisoi Mastercass-haastattelusta, jonka ohjaaja Steven Spielberg antoi Time-lehdelle. Spielberg kertoo katuvansa sitä, että sensuroi vuoden 1982 klassikkoelokuvaansa E.T.:tä, kun elokuva sai 20-vuotisjuhlajulkaisunsa vuonna 2002.

E.T.:ssä on kohtaus, jossa poliisit ajavat lapsia takaa aseiden kanssa. Spielberg vaihtoi aseet radiopuhelimiksi. ”Se oli virhe. Minun ei olisi pitänyt tehdä sitä, koska elokuva on aikansa tuote. Mitään elokuvaa ei pitäisi tarkistaa uudelleen niiden linssien läpi, minkä läpi me nyt vapaaehtoisesti tai pakotetusti katsomme.”

Spielberg kertoo, että E.T.:n tapauksessa hänen mielipiteensä muuttui vuosien saatossa, mutta kajoaminen oli virhe.

”Minun ei olisi pitänyt sotkea mennyttä työtäni, enkä suosittele kenenkään tekevän sitä. Kaikki elokuvamme ovat tavallaan tienviittoja siihen, missä olimme tehdessämme niitä. Millainen maailma oli silloin ja mitä maailmaan silloin tuotiin, kun tarinat annettiin nähtäville. Kadun todella paljon sitä, että muutin kohtausta.”

Kun puhe käännettiin viime aikoina puhuttaneeseen kirjasensuuriin ja Roald Dahliin, josta keskustelu lähti isommin liikkeelle, Spielberg sanoi, että kenenkään ei pitäisi viedä suklaata pois Jalista ja suklaatehtaasta, ei muuttaa teoksien makuja tai sanoja.

”Minulle se on koskematonta aluetta. Se on osa historiaamme, kulttuuriperintöämme. En usko sellaiseen sensuuriin.”

Lisää luettavaa