Tänään tv:ssä: Jättihitiksi nousseen kauhuelokuvan jatko-osa nyt ensi kertaa Suomen kanavilla

IMDb-arvosana 6,5.

11.3.2023 06:30

Vuoden 2017 suurin yllätyshitti ja kaikkien aikojen eniten lipputuloja kerännyt kauhuelokuva, Se, sai vuonna 2019 jatko-osan. Onko toinen luku yhtä hyvä kuin ensimmäinen? Ei oikeastaan – mutta ei se kyllä huonokaan ole.

On vuosi 2016. Luusereiden klubin jäsenet ovat kasvaneet aikuisiksi ja erille toisistaan. Pennywise (Bill Skarsgård, joka on vieläkin karmivan hyvä!) palaa kuitenkin Derryn kaupunkiin herkuttelemaan muiden peloilla. Luusereiden on yhdistettävä jälleen voimansa viimeisessä taistelussa hirviöpelleä vastaan.

Se: Toinen luku on yllättävän yksinkertainen elokuva. Sen voisi kertoa helposti tunnin lyhyempänäkin, ilman kaikenlaisia täytekohtauksia, jotka ovat mukana vain pelottelun vuoksi.

Kun ohjaaja Andy Muschietti kertoi jatko-osan olevan pelottavampi kuin ensimmäisen, oli arvattavissa, että elokuvasta yritetään tehdä jännittävämpi säikyttelyn avulla. Tällä kertaa seikkailu nojaakin vahvasti säikyttelyyn. Jokainen kohtaus tuntuu rakentuvan yhden tai kahden äkkisäikytyksen varaan. Säikäytykset ovat ennalta-arvattavia mutta pääosin toimivia.

Säikäytykset eivät kuitenkaan ole varsinaisesti pelottavia. Ne hätkäyttävät, mutteivat tuota sen pahempia pelkotiloja. Elokuvan yleinen tunnelma onkin yllättävän kevyt. Kiitos tästä kuuluu Bill Haderille – joka tekee mielettömän hienon ja hauskan roolisuorituksen herkkänä Richienä. Hänen huumorinsa ja karismansa ovat elokuvan vetävä voima.

Myös muut aikuistuneet luuserit on roolitettu hyvin. He vetävät roolinsa ammattitaidolla, vaikka suoritukset eivät Haderin tasolle ylläkään. Plussaa myös siitä, kuinka suuri yhdennäköisyys näyttelijöillä on aiemman elokuvan lapsinäyttelijöihin.

Sittemmin jo varttuneet lapsinäyttelijät nähdään elokuvassa vanhoissa tutuissa rooleissaan. Ilmeisesti heihin on kuitenkin käytetty nuorentavia tietokone-efektejä, sillä he näyttävät hieman muovisilta. Tähän ei välttämättä kylläkään kiinnitä huomiota, jos elokuvaa ei katso suurennuslasin kanssa. Joka tapauksessa lapsinäyttelijät ovat aivan yhtä hyviä kuin viimeksikin.

Nyt kun päästiin tietokone-efekteihin, niin on mainittava, että niitä on huomattavasti enemmän kuin aiemmassa elokuvassa. Suuri osa säikäytyksistä hyödyntää tietokoneella luotuja örkkejä. Myös Pennywise on useaan otteeseen erikoisissa ja veikeissä vfx-muodoissa.

On helppo huomata, että ohjaajalle on annettu merkittävästi suurempi budjetti kuin viimeksi. Lisäraha näkyy kookkaimmissa lavasteissa, kovissa näyttelijänimissä sekä erikoistehosteissa.

Elokuva onkin uskomattoman kaunista katseltavaa. Kuvaaja Checco Varese (Replicas, Tom Clancy’s Jack Ryan) hoitaa hommansa varmalla kädellä, ja siirtymistä vastaavalle henkilölle olisi syytä antaa palkankorotus – siirtymiä katsellessa meinaa housut kastua. Mieleen ei tule yhtään elokuvaa, jossa olisi hienommat siirtymät.

Siirtymät eivät kuitenkaan lyhennä elokuvan massiivista kestoa. Se: Toinen luku kestää melkein kolme tuntia. Kesto ei tunnu, sillä elokuva on ohjattu taidokkaasti. Toisaalta pituus saattaa myös kääntää katsojia jonkun toisen elokuvan puoleen. Osalla katselijoista ei välttämättä riitä aikaa näin eeppisen pituiseen kauhuelokuvaan.

Jos katsojalta kuitenkin löytyy aikaa ja mielenkiintoa, on Se: Toinen luku takuuvarmaa viihdettä viikonlopun kevyeen kauhunälkään.

Se: Toinen luku esitetään nyt Suomen televisiossa ensimmäistä kertaa. Luvassa on kolme lähetystä:

  • La 11.03.2023 klo 21.00, TV5
  • Ma 13.03.2023 klo 00.15, TV5
  • To 16.03.2023 klo 21.00, Kutonen

Elokuva kuuluu myös HBO Maxin valikoimaan. Katso traileri alta.

Arvio: Niklas Tirkkonen

Aiheeseen liittyviä elokuvia

Lisää luettavaa