Toimituksen suosikit: Viikonloppuna viisi uutuutta, kaikilla jalat tukevasti menneessä

Viikonlopun viisi uutuuselokuvaa haki innoitusta menneistä ajoista ja tapahtumista. Niiden joukossa oli kaksi paluuta vanhoihin klassikoihin. Ne päätyivät kehystämään Episodin toimituksen pisteiden jakoa.

19.10.2018 13:56

Pääosaakin esittävän Bradley Cooperin esikoisohjaus A Star Is Born on jo neljäs versio samasta tarinasta, joka filmattiin ensimmäisen kerran vuonna 1937. 80 vuotta myöhemminkin tehokas tarina esi suuntiin kuuluisuuden tikkailla matkalla olevista rakastavaisista toimii edelleen. Ja tällä kertaa Lady Gaga todennäköisesti voittaa sen laulu-Oscarinkin!

Terroristi-iskut Utøya-saarella ovat saaneet samaan aikaan kaksi elokuvakäsittelyä. Toinen niistä pyörii nyt valkokankailla. U – July 22 käy käytännössä reaaliajassa läpi saarella leireilevien nuorten 72 kauhun minuuttia. Vaikka tarinallisesti paljon pitemmälle ei pyritäkään, lopputulos on tehokas, vatsanpohjassa tuntuva elokuvan ammattilaisen voimannäyte.

Tuukka Temonen ei juuri ole muiden mielipiteistä välittänyt tehdessään elokuvia, jotka on halunnut kertoa. Valmentaja esittelee hyvin Jari Sarasvuon oloisen huomiotalousgurun elämää, ja se on tehty ilman kohteen tukea tai siunausta. Siitä ja resurssien rajallisuudesta huolimatta lopputulos on dramaturgisesti ehjä kuvaus menestyksestä ja sen kääntöpuolesta.

Toinen merkittävä suomalainen kertoja on Arto Halonen, joka viime aikoina on innostunut tekemään dramatisoituja dokumentteja. Takaisin valoon kertoo ahdistavan tositarinan suomalaisnaisesta, joka astuu ihmiskauppiaiden ansaan.

40 vuotta sitten John Carpenterin Halloween muokkasi uusiksi kauhuelokuvan kenttää. Niin vaikuttava hänen teinislasherinsa oli, että se kiehtoo elokuvantekijöitä ja yleisöjä edelleenkin. David Gordon Greenin merkkipäiväleffa unohtaa alkuperäisen jälkeen tulleet jatko-osat muutamaa silmäniskua lukuun ottamatta ja jatkaa tarinaa 40 vuotta myöhemmin.

Jamie Lee Curtis tappajan paluuseen oman onnensa hinnalla valmistautuneena naisena on mahtava veto, mutta valitettavasti Green sortuu kaikkiin mekaanisten jatko-osien helmasynteihin, jotka on ollut pyyhkivinään pois. Mikä pahinta, elokuva ei pelottanut edes kauhua välttelevää arvioijaa.

 

Lisää luettavaa