Vielä hetken Yle Areenassa: Roman Polanskin draamassa sotilas joutuu syytettyjen penkille – panoksena armeijan kunnia

IMDb-arvosana on 7,2.

29.3.2022 23:33

Yle Areenassa on vielä hetken draama Upseeri ja vakooja (2019).

Ranskaa ravisutti 1890-luvun lopulla kapteen Alfred Dreyfusin maanpetostuomion käänteet. Jutun tullessa uudelleen arvioitavaksi paljastui petolliset salailuyritykset ja tehtaillut todisteet, ja vastakkain asettui maan armeijan kunnia ja juutalainen upseeri. Roman Polanskin ohjaustyön pääosissa Jean Dujardin, Louis Garrel sekä Emmanuelle Seigner.

Leffa piti tehdä alun perin englanninkielellä Puolassa, jonka pääosassa olisi ollut Hollywood-tähti. Veronalennukset veivät kuitenkin elokuvan tuotannon alkuperäisiin sijainteihin Pariisissa ja Ranskassa. Myös näyttelijöiksi palkattiin ranskalaisia ja puhumaan ranskaksi.

Episodin arvostelussa elokuva sai kolme tähteä:

”…kyseessä on silti yksi parhaista elokuvista, joita Polanski on viime vuosina tehnyt. Varsinkin seuratessaan D’après une histoire vraie -katastrofia, ”psykologista” trilleriä, jonka mullistava idea oli, että Eva Green osaa olla hyvin viekotteleva. Kukapa olisi uskonut!

Siltikin Upseeri ja vakooja tuoksahtaa hieman koipalloilta. Pääosassa kohtauksista vanhemmat miehet puhuvat ikuisuuksia ja pureskelevat lopun aikaa sikareita. Se palauttaa mieleen, että vaikka Polanski oli aikoinaan rohkea elokuvantekijä, nyt hän on vain kunnioitettu sellainen. Tai ainakin hänen elokuvansa ovat. Päätöstä miehestä itsestään saadaan vielä odottaa.”

Elokuva poistuu Yle Areenasta 4.4.2022. Alla traileri.

Lue myös: Tietovisa: Kuinka hyvin tunnet Quentin Tarantinon Reservoir Dogs -elokuvan? Testaa! – Episodi.fi

Lisää luettavaa