Yhdysvalloissa on bannattu satoja kirjoja, mukana esimerkiksi Twilight-kirjasarja

Elämme pelottavia aikoja.

21.5.2023 13:59

Oli Twilight-saagasta mitä mieltä tahansa, mutta vuonna 2008 käynnistynyt leffasarja oli aikansa suurimpia ilmiöitä ja sen avulla moni näyttelijä nousi kuuluisuuteen. Nythän on myös tekeillä uusi tv-sarja.

USA:ssa on käynnissä melkoinen kulttuurisota. Sekä oikeisto että vasemmisto haluaa bannata, sensuroida ja ihan kirjaimellisesti hävittää omasta mielestään vääränlaisia teoksia, oli sitten kyse politiikasta, tieteestä, biologiasta tai uskonnosta.

Myös Stephanie Meyerin Twilight-kirjat ovat päätyneet bannattujen listalle.

Vuonna 2005 ilmestynyttä kirjaa kritisoitiin heti epäasiallisesta sisällöstään. Vuonna 2009 se oli yhdysvaltojen kieltovaatimuslistan ykkösenä.

Miksi?

Twilight on romanttinen tarina, mutta koska siinä on vampyyreitä, se käsittelee myös kuolemaa. Se ei siis sovi nuorimmille lapsille.

Kirjoissa on myös seksuaalista sisältöä. Ei seksiä kuvata, mutta kieli on vihjailevaa. Twilighteistahan syntyivät myös Fifty Shades -fanifiktiokirjat, jotka eivät todellakaan sovi nuorimmille lukijoille.

Joidenkin väitteiden mukaan Twilightit sisältävät myös vääränlaisia uskonnollisia näkemyksiä. Nämä yliluonnolliset elementit ilmeisesti loukkaavat joidenkin ihmisten uskontoa.

Twilightit eivät ole ainoita nuorisolaiskirjoja, jotka ovat joutuneet Yhdysvalloissa eri bannilistoille. Mukana ovat myös muun muassa Nälkäpelit ja Harry Potterit, joiden väitetään esittävän ydinperheiden vastaisia elementtejä.

Young Adult -genren kirjoissa on myös paljon seksuaalisväritteistä materiaalia, koska ovathan ne usein kasvutarinoita, joissa lapset kasvavat teineiksi ja teinit aikuisiksi. Se kuuluu elämään.

Sensuurikiima on kasvamassa.

Erään amerikkalaisopettajan toimia tutkitaan, koska hän esitti viidesluokkalaisille uuden Disney-elokuvan. Ihmeellisessä maailmassa on romanttinen homosuhde. Tästä loukkaannuttiin, vaikka opettaja oli pyytänyt lasten vanhemmilta esitysluvan.

Salman Rushdie varoitti palkintopuheessaan, ettei ole koskaan elämänsä aikana nähnyt ilmaisun- ja sananvapauden olevan näin pahasti uhattuna kuin nyt.

James Bond-, Agatha Christie– ja esimerkiksi Roald Dahl -kirjat ovat joutuneet jo sensuurin kohteeksi Isossa-Britanniassa. Niitä muokataan ”nykyaikaan sopivammiksi”. Rushdie pitää tätä liikettä erittäin vaarallisena.

Lähde: CBR

Lisää luettavaa