Yle: Elokuvaohjaaja Lauri Törhönen on ahdistellut naisia seksuaalisesti 1980-luvulta alkaen: ”Yritti juottaa humalaan”, ”Otti peniksensä esiin”, ”Teki vastenmielisiä ehdotuksia”

Elokuvaohjaaja Lauri Törhöstä syytetään seksuaalisesta häirinnästä.

Kuva: Wikimedia Commons / Paasikivi

Seksuaalinen ahdistelu on aiheuttanut valtavaa kohua Hollywoodissa Harvey Weinsteinin tapauksen myötä, ja se synnytti paljon julkisuutta saaneen #metoo-kampanjan.

Asia on puhuttanut elokuva-alaa Suomessakin, mutta nimiä ei ole kerrottu julkisuuteen ennen kuin nyt. Lukuisat naiset kertovat Ylen haastattelussa, että Lauri Törhönen on ehdottanut heille seksiä ja häirinnyt seksuaalisesti.

Ylen haastattelussa on käytetty noin 20 naisen kertomuksia Törhösen sopimattomasta käytöksestä, jota kerrotaan tapahtuneen 1980-luvulta alkaen.

Törhönen, 70, on toiminut paitsi ohjaajana myös professorina Taideteollisessa korkeakoulussa, missä hän johti elokuvataiteen ja lavastustaiteen osastoa. Naiset ovat kertoneet, että osa ahdistelutapauksista sattui Taideteollisen korkeakoulun pääsykokeiden yhteydessä.

Naisten tarinoiden mukaan Törhönen oli ehdottanut pyrkijöille seksiä tai pyytänyt kertomaan kiihottavia tarinoita. Ahdistelu jatkui opintojen aikana.

Monet elokuva-alan naiset tulevat Ylen jutussa esiin omalla nimellään, ja he ovat toimineet joko Törhösen oppilaina tai alaisina elokuvatuotannoissa.

Ohjaajalinjalle päässyt Laura Tiainen kertoo, että vuonna 2003 Törhönen yritti juottaa hänet humalaan ja viedä omaan hotellihuoneeseensa.

Varasto-elokuvien ohjaaja Taru Mäkelä muistelee, että toimiessaan opiskeluaikanaan assistenttina Törhösen elokuvassa hän sai ohjaajalta vastenmielisiä ehdotuksia.

Leikkaaja Outi Hyytisen mukaan Törhönen seurasi häntä naistenhuoneeseen ja otti peniksensä esiin. Hyytinen kertoo myös, että Törhönen oli painostanut häntä seksiin.

Törhönen tunnetaan muun muassa elokuvista Riisuminen (1986), Insiders (1989) ja Raja 1918 (2007). Vuosina 2011–2012 hän ohjasi neljä Vares-elokuvaa. Törhönen ei ole toistaiseksi kommentoinut naisten kertomuksia millään tavalla.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut