Valtaosa Oscar-ehdokkaista löytyy suoratoistosta, ja osa jopa ilmaiseksi

Kotisohvalta katsominen ei ole tietenkään sama kuin teatterikokemus, mutta suoratoisto pelastaa valmistautumisen Oscar-gaalaan.

Teimme jokin aika sitten Episodin Tuomiolla-podcastia, jossa keskustelimme lähestyvästä Oscar-gaalasta. Heti alussa oli pakko todeta yksi asia. Kuten niin moni muu asia koronapandemian aikana, myös Oscarit tuntuvat nyt muuttuneelta tapahtumalta, vaikka niihin ei olisi koskaan paikan päällä osallistunutkaan.

Oscar-gaala järjestetään tänä vuonna tavallista myöhemmin keväällä, mutta muuten kaikki näyttää olevan suurin piirtein ennallaan. Mukana on tutut kategoriat ja laaja joukko ylistystä keränneitä elokuvia ja tekijöitä.

Tänä vuonna kuitenkin tunnelmaan vaikuttaa se, että olen nähnyt niistä vain pienen osan elokuvateatterissa. Moni ehdokkaina olevista nimikkeistä on tullut teattereihin Suomessa, mutta korona on estänyt niiden levittämisen laajemmassa mittakaavassa, eikä niitä ole välttämättä päässyt katsomaan rajoitusten takia lainkaan.

Kotisohvalta katsominen ei ole tietenkään sama kuin teatterikokemus, mutta suoratoisto pelastaa valmistautumisen Oscar-gaalaan. 

Netflixin elokuvia on ennenkin ollut Oscar-kisassa mukana, mutta nyt niiden osuus näyttää melkeinpä hallitsevalta. Lähes parikymmentä Netflix-tuotantoa on saanut vähintään yhden ehdokkuuden.

David Fincherin Mank sai kaikista elokuvista eniten ehdokkuuksia, peräti kymmenen. Aaron Sorkinin The Trial of Chicago 7 on toinen vahva suosikki kuudella ehdokkuudellaan. Viisi ehdokkuutta saanut Ma Rainey’s Black Bottom palkitaan melko varmasti ainakin Chadwick Bosemanin roolisuorituksesta. Kaikki nämä ovat olleet Netflixissä jo kuukausia.

Onko syntynyt uudenlainen Oscar-kisa: valkokangas vastaan Netflix? Tämä ei ole kahden kauppa. Moni Oscar-ehdokaselokuvista on katsottavissa muissa suoratoistopalveluissa ja medioissa. Disney Plussasta voi katsoa vaikkapa pitkät animaatiot Soul ja Eteenpäin. Amazon Prime Videosta taas löytyy esimerkiksi Borat Subsequent Moviefilm ja Sound of Metal. Monia Oscar-elokuvia on myös erikseen vuokrattavissa.

Jos haluaa katsoa Oscar-ehdokkaita kustannustehokkaasti, osa nimikkeistä on saatavana Pahkasian erikoishintaan eli ilmaiseksi – ja täysin laillisesti. Yle Areenassa on katsottavissa mainio pitkä dokumentti Salainen agentti vanhainkodissa.

Lyhytdokumentteja taas on julkaistu laatulehtien The Guardian (Colette) ja The New York Times (A Concerto is a Conversation) sivuilla. Lyhytelokuvia  on tarjolla myös YouTubessa (Feeling Through) ja Vimeossa (Do Not Split, Yes-People). 

Chloe Zhaon Nomadland on tämän vuoden suurin ennakkosuosikki. Sen voi meillä nähdä ennen gaalaa vain teattereissa, mikäli koronarajoitukset sallivat. Se tulee onneksi Disney Plussaan jo 30. huhtikuuta vain muutama päivä palkintojenjakojen jälkeen. 

Koronavirus on estänyt tai hankaloittanut merkittävästi elokuvien katsomista valkokankaalta. Se on pandemian keskellä pieni murhe, mutta kyllä se elokuvan ystävää nyppii. Onneksi suoratoistopalvelujen avulla voi järjestää Oscar-maratonin ennen gaalaa omalla kotisohvalla.

Jussi Huhtala

Tässä kolumnisarjassa tarkastellaan kotiteatterijulkaisuja ja striimipalveluja sekä niihin liittyviä ilmiöitä. Seuraa kirjoittajaa Twitterissä: @JussiHuhta1a

Sarjan edellinen kolumni:

Uusi suoratoistopalvelu rynnii markkinoille ja tarjoaa jättikaupalla sisältöä – Nyt tarvittaisiin jo plussakorttia

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut