Ensimmäinen Tähtien sota -elokuva tunnetaan monena eri versiona – Alkuperäistä on todella vaikea päästä näkemään

Tuskin kukaan osasi arvata, miten toukokuussa 1977 ensi-iltaan saapunut Tähtien sota tulisi pureutumaan katsojiensa sydämiin. Tuskin kukaan osasi myöskään arvata, miten vaikeaa tuon alkuperäisversion näkemisestä myöhemmin tulisi.

2.3.2022 15:25

George Lucasin luoma Star Wars on todennäköisesti populaarikulttuurin suurin ilmentymä. Ensimmäisestä elokuvasta kummunnut maailma on vyöryttänyt ihastuneiden katsojien eteen lähes loputtoman määrän jatko-osia ja televisiosarjoja. Eikä loppua näy.

Alkuperäinen Star Wars -trilogia (1977–1983) ei kuitenkaan enää tänä päivänä ole sellainen kuin ilmestyessään. Syöksytään nyt kaukaiseen galaksiin tutkimaan ensimmäisen, eli Tähtien sota IV:n viittä eri julkaisua. Huomattakoon, että versioissa on aivan valtava määrä eroavaisuuksia. Tässä jutussa keskitytäänkin niistä mielenkiintoisimpiin.

Versiosta viidenteen

Vuoden 1977 Tähtien sota -elokuvasta – kuten sen kahdesta ensimmäisestä jatko-osastakin – on julkaistu lukuisia erilaisia versioita. Jo alkuperäisessä valkokangasversiossa oli kolme erilaista ääniraitaa tarjolla: kuusikanavainen 70 mm Dolby Stereo, nelikanavainen Dolby Stereo ja mono. Ne kaikki poikkesivat hieman toisistaan. Alkuperäisen monomiksauksen suurimpana erona oli täti Berun ääni, joka oli täysin erilainen dubbaus verrattuna Dolby-ääniraitoihin. Monomiksausta ei ole sittemmin enää kuultu, vaan kaikkien myöhempien versioiden ääniraidat perustuvat joko neli- tai kuusikanavaiseen miksaukseen.

Kun elokuva sai ensi-iltansa, luki alkuteksteissä ainoastaan Star Wars. Episode IV – A New Hope lisättiin alkuskrolliin vasta vuoden 1981 uusintakierroksella. Yhtä poikkeusta lukuun ottamatta kaikki kotijulkaisut sisältävät IV-lisäyksen: ainoastaan vuonna 2006 julkaistussa Limited Edition dvd -setissä bonuslevyllä olevassa alkuperäisessä teatteriversiossa sitä ei ole.

Mutta ei hoppuilla vielä dvd-aikakauteen! Episodi IV:n suurimmat muutokset tapahtuivat nimittäin jo vuonna 1997 elokuvan täyttäessä 20 vuotta. Tällöin alkuperäisestä trilogiasta valkokankaille saapuneet Special Edition -versiot saivat fanit haukkomaan henkeä – eikä todellakaan pelkästä ilosta. Lucas väitti näiden erikoisversioiden olevan paljon lähempänä hänen alkuperäistä visiotaan, mutta tämäkin näkemys muuttui myöhemmin vielä monen monta kertaa.

Vuonna 2004 julkaistu dvd-boksi sisälsi elokuvista jälleen uudet versiot. Dvd:t olivat lähempänä Special Editioneita kuin teatteriversioita, mutta mukana oli uusia tvistejä. Lisää hienosäätöä nähtiin vuonna 2011 julkaistuissa blu-ray-versioissa ja vielä enemmän vuonna 2019 ilmestyneissä 4K-versioissa.

Tässä artikkelissa vertaillaan siis ensimmäisen Tähtien sota -elokuvan viittä eri julkaisua, jotka ovat teatteriversio (1977, 121 min), Special Edition (1997, 125 min), alkuperäinen dvd (2004, 125 min), alkuperäinen blu-ray (2011, 125 min) ja 4K (2019, 125 min).

Efektit uusiksi

Tähtien sodan erikoisefektit ja värimaailma ovat muuttuneet runsaasti Special Editionista (SE) alkaen, jolloin useat tehosteet vedettiin tietokoneella täysin uusiksi. Osa muutoksista oli hyviä. Etenkin jawojen telaketjuilla kulkeva Sandcrawler ja Millennium Falconin pako Tatooinelta ovat oikein näyttäviä SE-versiosta lähtien. Lisäksi lopputaistelussa useat alun perin käsin tehdyt miniatyyriefektit saivat siirtyä syrjään cgi-tehosteiden alta; onneksi myös ne ovat suurimmaksi osaksi onnistuneita. Muutamia SE-version tietokone-efektejä paranneltiin vielä myöhemmissä dvd-, blu-ray- ja 4K-versioissa; alkuperäisversion upeita pienoismallitehosteita ei ole siis sen koommin enää kaikissa kohtauksissa nähty.

Teatteriversion jälkeisiin julkaisuihin tehtiin myös korjausliikkeitä – tosin vähitellen ja vaihtelevalla menestyksellä. Kohtaus, jossa Obi-Wanin luotsaama Luke ottaa vastaan jedioppeja, muuttuu suorastaan hellyyttävästi versiosta toiseen: lasermiekka vaihtaa väriä useammin kuin Luke kalsareitaan (”Hey, there’s no underwear in space!”, huomauttaa Lucas). Teatteriversiossa miekka on hitusen sinertävä, SE:ssa valkoinen, dvd:ssä vihertävä, blu-rayssa vihertävän valkoinen ja 4K:ssa jälleen pikkuriikkisen sinertävä. ”The circle is now complete!”, sanoisi Darth Vader.

Sen sijaan Obi-Wanin kuoleman jälkeen Vaderin valkoiseksi jäänyt lasermiekka korjattiin punaiseksi vasta dvd-versiosta eteenpäin. Sähläysosastolle kuuluu myös lopputaistelun aikana teatteri- ja SE-versioista yhtäkkiä katoava Y-Wing, joka korjattiin ruudulla pysyväksi dvd- ja blu-ray-versioissa ainoastaan kadotakseen jälleen 4K:ta katsottaessa.

Myös ääniraidan suhteen on vuosien saatossa tehty ”korjausliikkeita”. Erikoinen tapaus on kohtaus jossa Obi-Wan kirkuu Krayt Dragon -äänen karkottaakseen hiekkaihmiset Luken ja tämän Landspeederin kimpusta. Dvd-versiossa kyseinen ääniefekti on täysin erilainen kuin kahdessa aikaisemmassa julkaisussa, ja se muutettiin jälleen blu-rayta varten. 4K:ssa kiljutaan blu-rayn mukaisesti. Monille alkuperäistä ääniraitaa kunnioittaville ja sen muistaville uusien versioiden kirkaisu sai aikaan hermonykimistä.

Pientä rykimistä aiheutti myös dvd:llä ja blu-raylla nähty alkuskrolli, joka vieri näissä kahdessa julkaisussa suomeksi käännettynä. Pitkillä suomalaisilla sanoilla varustettuna se näytti vähintäänkin hassulta. 4K-versiossa teksti on palautettu takaisin englanniksi.

Lisätyt kohtaukset

Special Edition -versio tuli tunnetuksi siitä, että siihen lisättiin useita uusia kohtauksia. Lisäykset ovat pysyneet pääpiirteittäin myöhemmissäkin versioissa, joskin niitä on hiottu vähän sieltä ja täältä.

Esimerkiksi hetki, jossa Luke kumppaneineen saapuu landspeederilla Mos Eisleyyn, oli SE:ssa hyvinkin eri näköinen kuin alkuperäisessä teatteriversiossa. Lisäksi se oli pidennetty kaupungin arkea enemmän paljastavaksi. Tämän kohtauksen ulkoasua paranneltiin dvd:tä ja vielä enemmän 4K:ta varten. Suurempi muutos oli kokonaan uusi kohtaus, jonka päätähtenä oli Jabba the Hutt. Siinä Han Solo väittelee puolentoista minuutin ajan Jabban kanssa veloistaan puhuen. Vilautetaanpa kohtauksen päätteeksi Boba Fettiäkin! Tietokoneella luotu Jabba oli SE:ssa vähän tökerön näköinen, joten tätä korjailtiin dvd:llä muistuttamaan Episodi I:ssä (1999) nähtyä mallinnusta.

Ennen lopputaistelua tulee hieman irrallinen puolen minuutin lisäys, jossa Luke törmää ystäväänsä Biggsiin. Kohtaus on siitä syystä päälleliimatun oloinen, että vaikka tämä ystävä oli Lukelle alkuperäisen käsikirjoituksen mukaan hyvin tärkeä, on hänen elokuvan alkuun kuvatut kohtauksensa jätetty kaikista julkaisuversioista pois. Näin ollen koko hahmo jää katsojalle hyvin etäiseksi eikä loppuun lisätystä hetkestä jää paljoakaan käteen. Luken ja Biggsin väliset kuvatut hetket voi nähdä muutamien julkaisujen poistetut kohtaukset -osiossa.

Han. Ampui. Ensin.

Eniten Special Editioniin tehdyistä muutoksista puhututti Han Solon ja Greedon välinen kohtaus, jonka uusi käsittely sai fanit jopa raivon partaalle. SE:ssa Solo ei enää toteuttanut hahmon kylmäpäisyydestä kertovaa tappoa, vaan ampui vihollisensa vasta sen jälkeen, kun tämä oli ampunut ensiksi – puolentoista metrin päästä ohi.

Liikkeellä on runsaasti huhuja, joiden mukaan USA:n sensorit (MPAA) pakottivat Lucasin tekemään tämän muutoksen, jotta Special Editionille voitaisiin antaa PG-ikäraja. Vuonna 2015 Lucas tosin sanoi, että ”cowboyt eivät ammu ensiksi”. Niin tai näin, fanit pitivät asiaa anteeksiantamattomana netin täyttyessä lauseesta ”Han shot first!” Kaikkea ei oltu kuitenkaan vielä tässä vaiheessa nähty, sillä kohtaus muuttui yhä uudelleen seuraavissa julkaisuissa.

Kohtauksen kuva-kuvalta-analysointi paljastaa, että kaikki viisi vertailussa ollutta versiota poikkeavat toisistaan. Ensinnäkään teatteriversiossa ei nähdä ampumisen aikana sivuotosta, jossa Solo ja Greedo ovat vierekkäin. Solo sanoo lähikuvassa ”Yes, I bet you have”, jonka jälkeen kuuluu laseraseen ääni ja Greedo pöllähtää kipinöiden kera savupatsaaksi.

SE-versiossa Solo sanoo – päinvastoin kuin kaikissa muissa versiossa – ainoastaan ”I bet you have”, jonka jälkeen sivuotoksessa Greedo ampuu Soloa yhdeksän kuvan verran aikaisemmin ennen Solon tuplalaukausta. Ääniraidassa ei toista laukausta kuitenkaan kuule. Dvd-versiossa Greedo ampuu enää kaksi kuvaa aikaisemmin, joten Solon reagointi on salamannopea. Blu-ray-julkaisussa kohtaus etenee dvd:n tyylisesti sillä erolla, että Solon toinen laukaus näkyy vain yhden kuvaruudun ajan neljän asemesta.

Uudessa 4K-versiossa koetaan kuitenkin täydellinen yllätys. Kun Solo on sanonut ”Yes, I bet you have”, Greedo lausuu ”Ma klounkee” (joka tarkoittanee ”This is the end of you”). Tämän jälkeen hahmot ampuvat toisiaan täsmälleen samaan aikaan. Tällä kertaa Solo tosin ampuu alkuperäisen teatteriversion tavoin vain kerran.

Kotiteatterijulkaisujen ääniraidat

Star Warsia on äänimiksailtu vuosien aikana useampaankin otteeseen, joten tässä ovat tiedot siitä, millä ääniraidoilla alkuperäiset kotiteatteriversiot ovat olleet saatavilla.

Vuonna 2006 julkaistulla Limited Edition -dvd:llä soi bonuslevyn alkuperäisessä teatteriversiossa Dolby Surround, joka perustui erittäin todennäköisesti vuoden 1993 THX laserdisc -miksaukseen. 1980-luvulla julkaistuista laserdisceistä ja videokaseteista saa korviinsa vanhemman teatterimiksauksen Dolby Surroundina.

Special Edition julkaistiin ainoastaan laserdiscillä (USA-painoksessa Dolby Digital 5.1) ja VHS:llä Dolby Surroundina. Vuoden 2004 dvd-julkaisussa oli uusi Dolby Digital 5.1 EX -ääniraita, jonka jälkeen vuoden 2011 blu-rayssa jytisi DTS-HD MA 6.1.

Toistaiseksi viimeisin miksaus kuullaan 4K-versiossa. Samainen äänimiksaus soi kaikissa vuoden 2020 jälkeen julkaistuissa levyformaateissa – eri kanavamäärällä tosin. UHD-kiekolla uusi ääniraita on Dolby Atmos, blu-raylla DTS-HD MA 7.1 ja dvd:llä Dolby Digital 5.1.

Paljon on siis pelkästään äänenkin suhteen vuosikymmenien aikana tapahtunut!

Jos pysyit tänne asti kärryillä, huoli pois: tämän juttusarjan seuraavassa osassa Imperiumi tekee vastaiskun useilla omilla versioillaan. Lisää Star Wars -ihmeteltävää on siis luvassa!

Tom Kajaslampi

Lisää luettavaa