Episodi valitsi vuoden 2022 parhaat ja pahimmat elokuvat

On jälleen tullut aika pistää paremmuusjärjestykseen vuoden 2022 suoritukset elokuvan alalla. Voiko toimittajien suosikkilistoista vetää johtopäätelmiä vuoden 2023 Oscar-gaalan voittajista? No tietysti voi, mutta on eri asia osuvatko ne oikeaan. Kyse kun on jälleen pitkälti makuasioista. Yhden suosikki voi olla toisen inhokki, mikä tuli taas todistetuksi, kun tutkailimme myös suurimpia pettymyksen aiheita vuoden 2022 varrelta.

28.2.2023 13:00

Tällä kertaa perinteiseen suosikkiäänestykseen tehtiin muutamia muutoksia ja joidenkin asioiden viilaamista harkittiin mutta päätettiin lopulta jättää vielä hautumaan. Tuttua oli kuitenkin se, että äänestykseen osallistuneet Episodin toimituksen jäsenet saivat pistää paremmuusjärjestykseen maksimissaan kymmenen parasta ensi-iltaelokuvaa sekä niiden ohjaajia, käsikirjoittajia ja näyttelijöitä. Lisäksi päätimme jatkaa vasta muutaman vuoden käytössä olleita suosikkisarjojen ja suurimpien pettymysten kategorioita.

Muutamana viime vuonna olimme pohtineet, miten järkevää on erotella teattereihin tulleita elokuvia ja suoratoistopalveluissa tai dvd- ja blu-ray-levyillä ensi-iltansa saaneita leffoja toisistaan. Tänä vuonna päätettiin ottaa loikka ja sallia suosikkien äänestäminen julkaisutavasta riippumatta.

Se on myös yksi syy sille, että tänä vuonna ei kysytty lukijoiden suosikkeja etukäteen. Olemme yleensä listanneet teatteriensi-illat nettikyselyn ohessa, mutta ilman rajoitusta nimikkeiden määrä olisi noussut mahdottomaksi käsitellä. Niinpä ajattelimme kysellä lukijasuosikkeja vasta jälkikäteen.

Tämä saattoi kuitenkin olla virhe, sillä kun parhaiden elokuvien lista alkoi muodostua, sen kärki koostui pitkälti teattereissa ensi-iltansa saaneista nimikkeistä. Suosituin suoratoistoensi-ilta löytyi vasta sijalta 14. Siksi ne on koottu oheisiin listoihin omaksi kokonaisuudekseen, kun nyt kuitenkin tuli kysyttyä. Levyjulkaisuja ei listalta löytynyt ensimmäistäkään. On siis mietittävä, palataanko jatkossa tältä osin entiseen malliin.

Harvat mutta hyvät

Pelkästään teattereihin tuli vuoden 2022 aikana pyöreät parisataa elokuvaa. Niiden lisäksi suoratoistopalvelut jatkoivat laadukkaiden elokuvien ensiesityksiä. Silti Episodin toimituksen parhaan elokuvan äänet jakautuivat vain 33 nimikkeelle.

Mikä mielenkiintoisinta, ykkössijoituksia sai kuusi eri elokuvaa. Viime vuoden parhaan elokuvan kategoria olikin tasaisin miesmuistiin, ja sijoitukset ratkesivat parin äänen marginaaleilla.

Koko Suomen katsotuimpien elokuvien kärkikymmeniköstä Top Gun: Maverick, The Batman ja Elvis olivat myös toimituksen Top 10:ssä. Muita päällekkäisyyksiä ei ollut, vaikka muutama katsotuin elokuva löytyi muilta toimituksen listoilta.

Suoratoisto-operaattorien rintamalla jyräsi Netflix. Neljä viidestä suosituimmasta suoratoistoensi-illasta oli peräisin ko. palvelusta. Ainoastaan yksi Disney Plussan nimike, kauhujännäri Barbarian onnistui murtamaan Netflix-rintaman.

Listalle päätyneistä elokuvista saksalainen Länsirintamalta ei mitään uutta on pärjännyt hyvin myös Oscar-ehdokasasettelussa. RRR (Roar Rise Revolt) on nominoitu vain parhaasta laulusta (Golden Globe -pystin Naatu Naatu jo voitti). Episodin toimituksella on Yhdysvaltojen elokuva-akatemiaa vilkkaampi mielikuvitus, sillä parhaan elokuvan listan ohella RRR huomioitiin ohjauksen (sijoitus harmillisesti 11) ja käsikirjoituksen kategorioissa. Jos toimitus äänestäisi musiikkia ja laulua, Naatu Naatu varmaan olisi voittanut. Jäämme joka tapauksessa odottamaan, että Oscar-gaalassa nähdään edes puoliksi yhtä energinen esitys kuin itse elokuvassa.

Kaikki kaikkialla kaiken aikaa

Monet yllättyivät, kun ihastuttavan eriskummallinen Everything Everywhere All at Once nousi peräti 11 Oscar-ehdokkuuden ilmiöksi. Suomen katsojatilastoissa se oli vasta sijalla 39. Katsojia se oli vuoden 2022 aikana saanut 43 797. Se on silti huomattavasti paremmin kuin The Daniels -nimellä tunnetun tekijäkaksikon Dan Kwan ja Daniel Scheinert edellinen elokuva Swiss Army Man, joka keräsi vuonna 2017 vaivaiset 5 767 katsojaa.

Episodin toimitus ei selvästikään panisi pahakseen, vaikka EEAaO pyyhkisi Oscar-pöydän. Parhaan elokuvan kategorian voitto oli ehkä täpärä, mutta naisnäyttelijöiden kategoriassa Michelle Yeoh oli aivan ylivoimainen ja myös The Daniels kuroi ohjauslistalla selvän kaulan kilpailijoihin. Jamie Lee Curtis on myös ehdolla elokuvasta, ja Episodinkin listalla hän nousi sijalle 11.

Sen sijaan Oscar-asiantuntijamme pari sivua aikaisemmin jo varmaksi miessivuosan voittajaksi julistama Ke Huy Quan nousi toimituksen listalla vasta sijalle 24. Naissivuosa-ehdokkuuden myös saanut Stephanie Hsu jäi täysin vaille toimituksen mainintoja.

Käsikirjoituspuolella EEAaO joutui täpärästi tyytymään hopeasijaan, vaikka tasainen kärkikaksikko olikin äänimäärissä omaa luokkaansa.

Ahkeruus palkitaan

Episodin äänestyksessähän ei eritellä pää- ja sivurooleja, vaan toimittajat listaavat vaikutuksen tehneitä suorituksia osan laajuudesta riippumatta. Tänä vuonna sen sijaan harkittiin sukupuolitetuista näyttelijäkategorioista luopumista. Muutaman tapauksen perusteella vaikutti kuitenkin siltä, että riskinä olisi tasapainon vinoutuminen suosimaan yleensä miehiä, joten kategoriat päätettiin säilyttää toistaiseksi.

Sen sijaan pyydettiin mainitsemaan erikseen muunsukupuolisiksi identifiotuneiden näyttelijöiden roolisuorituksia, jotka olivat tehneet sellaisen vaikutuksen, että ne olisi voinut nostaa omalle näyttelijälistalleen. Mikäli mainintoja kertyisi tarpeeksi, olisi näyttelijäkategorioita voinut yhdistää. Mainituksi tuli lähinnä kuitenkin vain Sydänpedossa loistanut Elsi Sloan, mutta niiden määrällä ei olisi noustu kärkikahinoihin.

Austin Butler on Oscar-pöhinöissäkin vahvoilla, ja Episodin väkikin oli tohkeissaan hänen suorituksestaan Elvis Presleynä. Yli puolet Butleria äänestäneistä sijoitti hänet oman listansa ykköseksi, ja voitto oli ylivoimainen. Ralph Fiennesin suoritusta ei pidä silti väheksyä, sillä hän sai tuplasti kolmanneksi sijoittuneen nuoren Jude Hillin äänimäärän.

Fiennesin ohella Nicholas Hoult sai mainintoja The Menu -elokuvasta, vaikka jäikin jaetulle sijalle 30 Colin Farrellin kanssa. Ja ei, Farrell ei saanut ääniä The Banshees of Inisherin -elokuvasta, jonka ensi-ilta on tämän vuoden puolella. Maininnat tulivat runollisesta After Yang -tieteisdraamasta. Kotimaisella rintamalla parhaiten pärjäsi Ilkka Heiskanen, joka nousi Hetki lyö -elokuvasta jaetulle 11. sijalle James Cosmon (Rakkaani merikapteeni) ja Justin Bensonin (Something in the Dirt) kanssa.

Everything Everywhere All at Once ja The Menu eivät olleet ainoat elokuvat, joista nousi listoille useampia näyttelijöitä. Angela Bassett pärjäsi odotetusti hyvin, mutta Black Panther: Wakanda Forever -fanit antoivat irtomainintoja myös Letitia Wrightille.

Lisäksi muutama naisnäyttelijä keräsi ääniä parista eri elokuvasta. Penélope Cruz nousi toimituksen kymppikärkeen kitkerällä Official Competition -komedialla, mutta hän oli myös sijalla 22 Oscar-ehdokkuuden tuoneesta roolistaan elokuvassa Rinnakkaiset äidit. Cruzin kanssa 22. sijalla Don’t Worry Darling -elokuvallaan himmaileva Florence Pugh löytyi myös sijalta 20. elokuvasta Ihme. Emma Thompson löytyy sijoilta 17 ja 30 elokuvista Kaikkea hyvää, Leo Grande ja Matilda the Musical, joka on Netflix-julkaisu.

Sarjoja ja suloisia pettymyksiä

Suosikkisarjojen äänestyksessä nähtiin sellainen ilahduttava yllätys, että ykköseksi kohosi kotimainen tuotanto! Mutta kun asialla on Jani Volanen, niin Munkkivuoren hyvä sijoitus oli odotettavissa.

Muuten oli jälleen havaittavissa, että Episodin toimittajat katsovat hyvin erilaisia sarjoja. Koska harva sarja sai kovin monta mainintaa, lopputulokseen vaikuttikin enemmän se, mihin järjestykseen toimittajat olivat ne henkilökohtaisilla listoillaan sijoittaneet.

Toimittajalistojen kerääminen onkin hauskaa puuhaa, sillä koskaan ei näe kahta listaa, joilla olisi täsmälleen samat suosikit kuin jollain muulla – edes eri järjestyksessä. Aina on mukana suosikkeja, joiden hienoutta muut eivät ole ymmärtäneet. Aivan omaa luokkaansa olivat vuoden 2022 pettymysten aiheet. Niiden joukossa oli pari listaa, joilla ei ollut yhtään yhteistä nimittäjää kenenkään muun listan kanssa!

Se johtuu tietysti listan luonteesta, koska äänestäjät saavat itse määritellä, mikä tuottaa pettymystä. Niinpä jälleen nähtiin tapaus, jossa yksi vastarannan kiiski nosti suosikkielokuvien kymppikärkeen sijoittuneen The Batmanin omien pettymyksen aiheittensa joukkoon. Samoin suoratoistosuosikki Barbarian löytyi yhdeltä pettymyslistalta.

On ymmärrettävää, että innolla odotettu elokuva voi tuottaa pettymyksen. Doctor Strange in the Multiverse of Madness petti Sam Raimi -fanit, jotka odottivat kauhuohjaajalta vieläkin räyhäkämpää menoa. David O. Russellilla on niin hyvä track record, että Amsterdam saattoi jättää kylmäksi. Napapiirin sankarit -elokuvat ovat ensimmäisen jälkeen olleet epätasaisia, mutta nelososassa tason lasku tuntui merkittävältä.

Robert Zemeckisin päivitys Disneyn Pinocchio-klassikosta sai oikeastaan tuplanäpäyksen. Sen lisäksi, että se lunasti pettymyslistan ykkössijan, Guillermo del Toron Netflixille tekemä synkempi versio satuhahmosta ei ainoastaan noussut suoratoistosuosikkien joukkoon, se mainittiin myös ohjaajalistalla sijalla 14 ja käsikirjoituslistan sijalla 25.

Monet jättivät pettymysten joukosta tapaukset, joilta eivät alun perinkään odottaneet paljon. Siksi onkin mielenkiintoista, että kakkoseksi nousi Halloween Ends, sillä ennakko-odotukset sitä kohtaan eivät olleet korkealla. Selvästikin toimittajat halusivat, että ”viimeinen” Halloween-elokuva olisi ollut parempi.

Jouni Vikman

Suomen katsotuimmat elokuvat 2022

1. Top Gun: Maverick (436 069 katsojaa)
2. Kätyrit: Grun tarina (358 058)
3. Mielensäpahoittaja Eskorttia etsimässä (192 689)
4. The Batman (173 996)
5. Avatar: The Way of Water (158 548)
6. Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet (146 746)
7. Doctor Strange in the Multiverse of Madness (143 814)
8. Downton Abbey: Uusi aikakausi (143 448)
9. Elvis (139 563)
10. Thor: Love and Thunder (137 874)

Episodin suosikit

Paras teatteriensi-ilta

1. Everything Everywhere All at Once
2. Elvis
3. Top Gun: Maverick
4. The Batman
5. Licorice Pizza
6. Kupla
7. Belfast
8. The Northman
9. Drive My Car
10. Tytöt tytöt tytöt

Paras suoratoistoensi-ilta

1. RRR (Netflix)
2. Länsirintamalta ei mitään uutta (Netflix)
3. Barbarian (Disney+)
4. Guillermo del Toro’s Pinocchio (Netflix)
5. Ihme (Netflix)

Paras ohjaus

1. The Daniels (Everything Everywhere All at Once)
2. Alli Haapasalo (Tytöt tytöt tytöt)
3. Ruben Östlund (Triangle of Sadness)
4. Baz Luhrmann (Elvis)
5. Kenneth Branagh (Belfast)
6. Aleksi Salmenperä (Kupla); Joseph Kosinski (Top Gun: Maverick)
8. Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza)
9. Robert Eggers (The Northman)
10. Gastón Duprat, Mariano Cohn (Official Competition)

Paras käsikirjoitus

1. Seth Reiss, Will Tracy (The Menu)
2. The Daniels (Everything Everywhere All at Once)
3. Eskil Vogt, Joachim Trier (The Worst Person in the World)
4. Ilona Ahti, Daniela Hakulinen (Tytöt tytöt tytöt)
5. Kenneth Branagh (Belfast)
6. Paul Thomas Anderson (Licorice Pizza)
7. Ruben Östlund (Triangle of Sadness)
8. Ryûsuke Hamaguchi, Takamasa Ôe (Drive My Car)
9. Aleksi Salmenperä, Reeta Ruotsalainen (Kupla)
10. Andrés Duprat (Official Competition); Eskil Vogt (The Innocents); S.S. Rajamouli (RRR)

Paras miesnäyttelijä

1. Austin Butler (Elvis)
2. Ralph Fiennes (The Menu)
3. Jude Hill (Belfast)
4. Christian Bale (Thor: Love and Thunder)
5. Zlatko Buric (Triangle of Sadness)
6. Cooper Hoffman (Licorice Pizza)
7. Joaquin Phoenix (C’mon C’mon)
8. Alexander Skarsgård (The Northman)
9. Will Smith (King Richard)
10. Javier Bardem (Hyvä pomo)

Paras naisnäyttelijä

1. Michelle Yeoh (Everything Everywhere All at Once)
2. Ana de Armas (Blondi)
3. Angela Bassett (Black Panther: Wakanda Forever)
4. Olivia Colman (The Lost Daughter)
5. Viola Davis (The Woman King)
6. Stella Leppikorpi (Kupla)
7. Penélope Cruz (Official Competition)
8. Renate Reinsve (The Worst Person in the World)
9. Alana Haim (Licorice Pizza)
10. Judi Dench (Belfast)

Paras sarja

1. Munkkivuori
2. Peacemaker
3. The White Lotus, kausi 2
4. Stranger Things, kausi 4
5. Time – sovituksen aika
6. Sherwood
7. Dahmer – hirviö: Jeffrey Dahmerin tarina
8. Willow
9. The Boys, kausi 3
10. Light & Magic; The Old Man

Pahin pettymys

1. Halloween Ends
2. Pinocchio (Robert Zemeckisin versio)
3. Napapiirin sankarit 4
4. She-Hulk: Attorney at Law
5. Doctor Strange in the Multiverse of Madness
6. Ihmeotukset: Dumbledoren salaisuudet
7. Morbius
8. Amsterdam
9. The Batman, Ihmeellinen maailma, Resident Evil

Lisää luettavaa