Hollywood-tähti Alec Baldwin ja asemestari syytteeseen kuolemantuottamuksesta – ”Minun vartiovuorollani kukaan ei ole lain yläpuolella”

Valamiehistö päättää mahdollisen tuomion vakavuusasteesta.

20.1.2023 07:26

Lännenelokuva Rustin kuolemantapauksen jälkeen oikeusjuttuja on sadellut vähän joka suuntaan. Nyt Alec Baldwinia kohtaan on nostettu syyte kuolemantuottamuksesta. Vielä viime syyskuussa Baldwinin asianajana uskoi, ettei syytettä välttämättä nostetta.

Syyte johtuu Rustin  kuvauksissa tapahtuneesta, pääkuvaaja Halyna Hutchinsin kuolemasta. Hän menetti henkensä, kun Baldwinin kädessä ollut rekvisiittarevolveri laukesi, ja sisällä ollut kova patruuna osui häneen. Lisäksi luoti osui ohjaaja Joel Souzaan, joka loukkaantui.

Hutchinsin perhe ei enää syytä Baldwinia

Yksi oikeusjuttu sai päätöksensä, kun Hutchinsin perhe luopui siviilikanteestaan. Muita kanteita on kuitenkin selvittämättä, ja niitä ovat nostaneet ainakin muut kuvausryhmän jäsenet Baldwinia ja tuotantoa vastaan. Baldwin puolestaan on nostanut omia vastakanteitaan.

Uusin, kuolemantuottamuksesta nostettu oikeusjuttu on New Mexicon piirisyyttäjän Mary Carmack-Altwiesin käsialaa. Hän vahvisti pitkään kestäneen tutkinnan jälkeen, että syytteet nostetaan. Syytteet saa Baldwinin lisäksi ainakin elokuvan asemestari Hannah Gutierrez-Reed.

Tapahtumissa mukana ollut apulaisohjaaja David Halls on puolestaan tehnyt syyttäjänviraston kanssa syytesopimuksen. Wall Street Journalin mukaan hän myönsi syyllisyytensä aseen huolimattomaan käsittelyyn.

– Tarkasteltuani perusteellisesti todisteita ja New Mexicon osavaltion lakeja olen päättänyt, että on olemassa riittävästi todisteita rikossyytteiden nostamiseksi Alec Baldwinia ja muita Rustin kuvausryhmän jäseniä vastaan, syyttäjä Carmack-Altwies sanoi lausunnossaan.

– Minun vartiovuorollani kukaan ei ole lain yläpuolella, ja jokainen ansaitsee oikeutta, syyttäjä jatkoi.

Carmack-Altwiesin mukaan valamiehistö päättää siitä, ovatko Baldwin ja Gutierrez-Reed syyllisiä, ja myös minkälaiseen määritelmään kuolemantuottamuksesta päädytään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että rangaistus voi vaihdella, ja se voi olla maksimissaan viisi vuotta vankeutta.

Baldwin on sanonut, että aseen laukeaminen oli vahinko. Hän ei omien sanojensa mukaan myöskään koskenut liipaisimeen.

Lue myös: FBI testasi asetta – Alec Baldwinin tarina ei täsmää Rust-ampumisen tutkinnan kanssa – Episodi.fi

Lähde: Metro, WSJ

Lisää luettavaa