Kielteisen tukipäätöksen saanut Danny-dokumentin ohjaaja: ”Vain isoille nimille tuntuu riittävän tukea”

Suosikkilaulaja Dannysta on tekeillä dokumenttielokuva. Sakari Saksan ohjaaman ja tuottaman elokuvan piti alun perin tulla teattereihin syksyllä 2015, mutta sen valmistuminen on viivästynyt.

28.4.2016 14:41

Elokuvan tuotantoyhtiö VistaFilms kertoo viivästymisen syyksi ilmoitetaan rahoitushaasteet, jotka ”paljastavat suomalaisen elokuvan julkisen tuen ongelmallisia käytänteitä”.

Elokuvasäätiö ja AVEK eivät myöntäneet elokuvalle rahoitusta. Julkisen rahan poisjääminen on tekijöiden mukaan viivästyttänyt elokuvan valmistumista vuodella.

VistaFilmsin lähettämässä tiedotteessa viitataan Iltalehden 23.4.2016 julkaistuun juttuun, jossa puhutaan paitsi kielteisistä rahoituspäätöksistä myös ”Ylen tuottajien elokuvan valmistamista jarruttavista toimista”.

– Iltalehden jutussa Ylen ex-pomon mukaan julkisen tuen saamisen edellytys on tosi kova tuotantoryhmä. Hän arvioi rohkeasti elokuvan kuvausta ja leikkausta elokuvaa näkemättä. Elokuvan raakaversio valmistui vasta maaliskuussa 2016 ja siihen on päässyt tutustumaan vain rajoitetut tiedossa olevat asiantuntijat. Tässä valossa lausunto on erikoinen, ohjaaja Saksa kertoo tiedotteessa.

Iltalehden juttu Danny-dokumentin kivisestä tuotantopolusta herättää Saksan mukaan monia kysymyksiä, koska ”vain isoille nimille tuntuu riittävän tukea”.

Saksan mukaan elokuvien rahoitusrakenteen nykytilanne antaa liian paljon mahdollisuuksia rakenteellisen korruption syntymiselle.

”Päätännän läpinäkyvyys puuttuu. Suomalaisen elokuvarahoituksen rakenteet ja eri toimijoiden roolitukset kaipaavat pikaista uudistamista, sillä VistaFilms Oy:n kokemukset tuskin ovat ainoat laatuaan. Kenellä on valtuudet sanoa, kuka saa tehdä merkittävistä aiheista elokuvia?”, Saksa kysyy

Danny-elokuvasta järjestetään elokuussa ennakkonäytös Savoy-teatterissa, mutta elokuvaa kuvataan vielä syksyllä. Tiedotteen mukaan varsinainen ensi-ilta on loppuvuodesta.

Lisää luettavaa