Lars von Trier olisi todennäköisesti voittanut Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun, kertoo raadissa istunut ohjaaja

Skandaali vaatii veronsa.

23.4.2022 21:01

The Northman -näyttelijä Alexander Skarsgård paljastaa Entertainment Weeklylle fanittavansa tanskalaisohjaaja Lars von Trierin elokuvia. Niin paljon itseasiassa, että suostui tekemään roolin Melancholiassa tietämättä mihin on suostunut.

Skarsgård oli mukana 1999–2000-vuosien taitteessa, kun von Trier kuvasi livenä projektia vuodenvaihteesta. Skarsgård oli mukana kolme sekuntia. ”Mutta kun hän soitti [Melancholiasta], vastasin kyllä lukematta käsikirjoitusta tai kysymättä mikä rooli on, koska olin niin suuri fani ja innoissani päästessäni hänen kanssaan kuvauksiin, joten vain lupauduin mukaan sataprosenttisesti, ihan mihin tahansa.”

Melancholia oli valtava menestys. Se oli Cannesin elokuvajuhlien suosikkeja, kunnes elokuvan pressitilaisuus ei mennyt aivan nappiin. Von Trierin katsotaan antaneen natsimyönteisiä kommentteja tiedotustilaisuudessa. Hän sanoi muun muassa ymmärtäneensä Hitleriä, pitäneensä Albert Speeristä, olevansa natsi ja vitsailleensa juutalaisista ja natseista.

The Film Stagen mukaan elokuva olisi todennäköisesti voittanut Cannesin pääpalkinnon, Kultaisen palmun, ilman skandaalia. Näin ainakin ohjaaja Olivier Assayasin mukaan, joka istui Cannesin raadissa.

”Sanoin, että en istu moralismiraadissa, ja että Melancholia on upea elokuva. Tilaisuudella oli kuitenkin seurauksensa, ja hän oli vakavasti otettava kisaaja pääpalkinnosta. Aluksi vain minä ja Jude Law ajattelimme, että Terrence Malickin The Tree of Life voisi myös voittaa pääpalkinnon. Syy, miksi muut raatilaiset liittyivät meihin oli se, että he olivat menettäneet suosikkinsa”, Assayas kertoi muutama vuosi sitten.

Sen sijaan Kirsten Dunst palkittiin elokuvasta parhaan naisnäyttelijän palkinnolla, The Tree of Lifen voittaessa parhaan elokuvan. Von Trier sai porttikiellon Cannesin elokuvajuhlille, joka purettiin vuonna 2019.

Lisää luettavaa