The Last Jedi -ohjaaja puolustelee jälleen ristiriitaisen vastaanoton saaneita ratkaisujaan

Spoilerivaroitus! Juttu sisältää juonipaljastuksia elokuvasta Star Wars: The Last Jedi!

Uutisoimme aiemmin, että Star Wars -saagan uusimman osan, The Last Jedin ohjaaja Rian Johnson joutui perustelemaan haastatteluissa tekemiään ratkaisuja, jotka ovat aiheuttaneet erittäin ristiriitaisia tunteita katsojissa. Esimerkiksi Reyn (Daisy Ridley) vanhempien paljastuminen köyhiksi juopoiksi sai aikaan todella vihaisia reaktioita, sillä monet fanit halusivat Reyn olevan joko Luken (Mark Hamill) tai Leian (Carrie Fisher) ja Han Solon (Harrison Ford) tytär. Myös ratkaisu tappaa mystinen Keisari-hahmo Snoke (Andy Serkis) sai fanit suuttumaan. Nyt Johnson on jälleen puolustelemassa tekemiään ratkaisuja.

Hän jatkoi Snoke-ratkaisunsa puolustamista. Fanit olisivat halunneet tietää, kuka hahmo oikein on, mutta Johnsonin mukaan tämä ei ollut oikea elokuva kertomaan siitä.

– En sano, etteikö se olisi kiinnostavaa. Jossain tulevassa elokuvassa hahmoa varmaan käsitellään enemmän. Kirjoitin käsikirjoituksen ennen kuin The Force Awakens oli ilmestynyt, jolloin koko ”kuka Snoke oikein on” -keskustelu ei ollut vielä alkanut. Ja vaikka se olisi, en olisi tehnyt muutosta, sillä mielestäni käsittelen hahmoa samalla tavalla kuin Keisaria käsiteltiin. Alkuperäisessä trilogiassa et tiedä Keisarista mitään, sillä sinun ei tarvitse tietää, koska se ei ole osa tarinaa. Tiedät silti ihan tarpeeksi. Kun taas esiosatrilogiassa tiedät hänestä kaiken, sillä se on osa tarinaa, Johnson selitti uudessa Los Angeles Timesin haastattelussa.

– Tässä elokuvassa Reytä ei kiinnosta, kuka Snoke on, joten jos jossain kohtauksessa Snoke olisi pysähtynyt ja pitänyt puolen minuutin monologin siitä, kuinka hän on Darth Plagueis tai jotain, Rey olisi ollut hämillään ja kohtaus olisi jatkunut. Olisimme leikanneet sen pois, sillä se ei kuulu mukaan tarinaan.

Johnsonilta löytyi kyllä erinomainen perustelu ratkaisuunsa. Alkuperäisessä trilogiassa Keisarin hahmosta ei tosiaan paljastettu mitään. Hänen taustansa selvisivät vasta kuusitoista vuotta myöhemmin, kun Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka ilmestyi.

Kohua on herättänyt myös kohtaus, jossa Leia nähdään käyttämässä Voimaa ensimmäistä kertaa kunnolla. Räjähdyksen takia Leia sinkoutuu avaruuteen ja kun katsojat olettavat hänen kuolleen, hän avaa silmänsä ja lentää takaisin alukseen. Johnsonilta löytyi selitys myös tälle.

– Se oli jotain, mitä Kathleen Kennedy [Lucasfilmin pomo] kysyi jatkuvasti. Miksei Leia koskaan käytä Voimaa? Hän selvästi teki päätöksen, koska Jedin paluussa Luke kertoi, että hänellä on sama lahja kuin Lukella. Pidin ajatuksesta, ettei kyseessä olekaan Luke kurkottamassa valosapelia kohti, vaan se on enemmänkin selviytymisvaisto. Vähän niin kuin ne tarinat, joissa lapsi on jäänyt auton alle ja vanhempi saa yli-inhimmilliset voimat nostaakseen auton tai kun hukkuva henkilö taistelee tiensä pinnalle. Kyse on vain siitä, ettei Leia ollut vielä valmis jättämään taistelua. Halusin sen tapahtuvan Carrielle ja tiesin sen olevan jotain erikoista. Se on iso hetki ja olen varma, että se herättää erilaisia näkemyksiä, mutta omasta mielestäni se oli todella tyydyttävää nähdä, Johnson kertoi.

Star Wars: The Force Awakens päättyi siihen, kun Rey löytää Luken ja ojentaa hänelle hänen vanhan valosapelinsa. Kahden vuoden ajan fanit ovatkin odottaneet, että Luke ottaisi sapelin, sytyttäisi sen ja kouluttaisi Reystä jedin. Monet pettyivätkin, sillä Luke vain yksinkertaisesti heittää sapelin menemään ja kävelee pois. Fanien mielestä Luke ei ikinä tekisi niin, mutta Johnsonin mielestä se käy täysin järkeen. Colliderin haastattelussa Johnson paljasti, ettei kyseessä ollut vitsi, vaan täysin looginen teko hahmolta.

– Kun mietin, missä Luke on elokuvan alussa ja mitä hänen päässään liikkuu, vaihtoehtoja jää yllättävän vähän. Tiedämme The Force Awakensin kautta, että hän on vetäytynyt pois taistelusta. Hänen ystävänsä sotivat, kun hän eristäytyy saarelle. Kun tietää Luken olevan sankari ja miten Luke varttuu, hän varmasti uskoo tekevänsä oikean päätöksen poistaessaan itsensä yhtälöstä. Ja koska hän on viimeinen jedi, hän uskoo jedien poistamisen olevan parasta koko galaksille. Se siis johtaa juuri tiettyyn ajatusmaailmaan. Jos hän on tehnyt niin ja nähnyt niin paljon vaivaa piiloutuakseen omien sanojensa mukaisesti galaksin salaisimpaan paikkaan, se vaatii kokonaisen elokuvan ja kaikkein sankarillisimmat ja fiksuimmat henkilöt löytämään hänet. Ja sitten joku tuntematon nuori saapuu paikalle ja ojentaa hänelle esineen, joka kuvastaa kaikkea, minkä hän haluaa jättää taakseen. Tyttö antaa sapelin suurin odotuksin, joten mitä Luke tekee? Ottaa sen ja sanoo, että hienoa, mennään pelastamaan galaksi? Luke on tehnyt valintansa. Hän on siellä syystä. Tiesin sen olevan järkyttävää, mutta tein sen, koska se on rehellisin tapa häneltä reagoida siihen tilanteeseen, Johnson järkeili.

Vaikka Rian Johnsonilta löytyykin selityksiä päätöksilleen, eivät monet fanit silti hyväksy niitä. Voi kuitenkin olla, että vuosien päästä The Last Jedin ratkaisut otetaan paremmin vastaan, mutta tällä hetkellä kyseessä on ristiriitaisimman vastaanoton saanut Star Wars -elokuva.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut