Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 8

Kaksi huippulänkkäriä, kaksi mainiota komediaa sekä muutama muu, keskenään hyvin erilainen elokuva – niistä on tämän päivän joulukalenterin luukku tehty. Samalla päästään jo maailman 120 parhaan elokuvan puolelle!

8.12.2023 10:48

Tämän kertainen otos Episodin toimittajien ja avustajien suosikeista kattaa elokuvia 1950-luvulta 2020-luvulle ja lajityyppejä länkkärikomediasta body horroriin.

125.
Titane
2021
Ohjaus: Julia Ducournau

Tältä osin tuorein tulokas Episodin toimittajien suosikkilistoille on Julia Ducournaun body horroristakin käyvä psykologinen draamajännäri. Cannesin Kultaisen palmun voittaja uhmaa tulkintoja ja rajoja, liittyivät ne sitten sukupuoleen tai perinteisiin hyvä/paha-rintamalinjoihin.

124.
Top Secret – huippusalaista
Top Secret!, 1984
Ohjaus: Jim Abrahams, David Zucker, Jerry Zucker

ZAZ-trio, eli David Zucker, Jim Abrahams ja Jerry Zucker, osoitti, että aivottoman komedian tekeminen on älliä vaativaa työtä. Siitä todisteena on, että heidän komediansa Hei me lennetään! sekä Mies ja alaston ase toimivat edelleen. Kylmän sodan agenttiparodia – ja monia muitakin lajityyppejä pilkkaava – Top Secret jäi viimeiseksi, jonka kolmikko ohjasi sekä käsikirjoitti yhdessä. Se toi kunniapaikan Episodin maailman parhaiden elokuvien listalla.

123.
Beverly Hills kyttä
Beverly Hills Cop, 1984
Ohjaus: Martin Brest

Vuosi 1984 oli ilmeisesti hyvä komedialle, sillä Top Secretin ohella silloin ilmestyi poliisikomedia Beverly Hills kyttä, joka teki Eddie Murphystä kansainvälisen kuuluisuuden. Vuoden isoimmaksi hitiksi noussut elokuva hyödynsi Murphyn ronskia komiikkaa pistämällä tämän esittämän poliisin tutkimaan rikosta Beverly Hillsin hienostoalueella.

122.
Butch ja Kid – auringonlaskun ratsastajat
Butch Cassidy and the Sundance Kid, 1969
Ohjaus: George Roy Hill

Hyvin löyhästi villin lännen lainsuojattomien tarinaan perustuva elokuva on sekoitus väkivaltaista länkkäriä ja kaverikomediaa. Hienosti yhteen puhaltavat Paul Newman, Robert Redford sekä jälkimmäisen hahmon lemmenkohdetta esittävä Katharine Ross pitävät pyörät pyörimässä silloinkin, kun elokuvan saumat natisevat. Monitulkintainen lopetus on yksi elokuvahistorian ikimuistoisimmista.

121.
Valamiesten ratkaisu
12 Angry Men, 1957
Ohjaus: Sidney Lumet

Amerikkalaiset rakastavat oikeussalidraamojaan. Sidney Lumetin esikoiselokuva on kuitenkin yleismaailmallisesti edelleenkin toimiva tutkielma moraalista ja arvoista. Siinä 12 valamiehistön jäsentä joutuu hakemaan yksimielisyyttä siitä, onko murhasta syytetty teini-ikäinen lähetettävä sähkötuoliin vai vapautettava, jos syytteeseen liittyy varteenotettavan epäily.

120.
Näkemiin lapset
Au revoir les enfants, 1987
Ohjaus: Louis Malle

Ohjaaja-käsikirjoittaja Louis Mallen omaelämäkerrallinen draama sijoittuu vuosien 1943 ja -44 väliseen talveen saksalaisten miehittämässä Ranskassa. Lomalta sisäoppilaitokseen palaava nuori koululainen kohtaa uusia oppilastovereita, mutta tajuaa pian, että nämä ovat katolista koulua pyörittävien karmeliittapappien natseilta piilottelemia juutalaislapsia.

119.
Rio Bravo
1959
Ohjaus: Howard Hawks

Tähän luukkuun mahtui toinenkin länkkäri, joka onkin klassisista klassisin. John Waynen esittämä sheriffi heittää paikallisen mahtimiehen hemmotellun pojan putkaan. Isäukko lähettää joukon tappajia vapauttamaan jälkikasvuaan. Sheriffi joutuu puolustamaan piirityksen kohteeksi joutuvaa vankilaansa apunaan alkoholisoitunut entinen asesankari, nuori hurjapää ja vanha ukkeli.

Alkavatko yleiset suosikit erottua, kun suosikkilistakoosteella aletaan päästä korkeammalle? Peräti kolme tämän luukun elokuvista nimittäin löytyy myös vuonna 2013 tehdyltä vastaavalta listalta. Näkemiin lapset oli suurin piirtein samoilla sijaluvuilla, Rio Bravo oli vahvistanut asemiaan ja Butch ja Kid hieman menettänyt suosikkiasemaansa.

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia