Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 7

Tänään Episodin joulukalenterin luukusta paljastuu paljon jännitystä ja toimintaa – sekä unohtunut suosikki.

7.12.2023 12:01

Jännitys on ehkä tehokkaimmin mieleen jäävää elokuvien polttoainetta. Varsinkin, kun sen tekijöinä on taitavia ihmisiä Alfred Hitchcockista aina Ari Asteriin.

132.
Myrskyn ratsastajat
Point Break, 1991
Ohjaus: Kathryn Bigelow

Keanu Reevesin esittämä FBI-agentti soluttautuu Patrick Swayzen hahmon johtamaan konnaporukkaan, ja heidän välilleen kehittyy outo bromance. Kathryn Bigelow’n ohjauksesta se nivoutuu edelleen hengästyttävään toimintaan.

131.
Hereditary
2018
Ohjaus: Ari Aster

Muutama luukku sitten listalla oli Ari Asterin toinen elokuva Midsommar. Herää kysymys, olisiko haastavakin trippielokuva saanut samanlaista huomiota ilman hänen pienimuotoista mutta tehokasta esikoisohjaustaan Hereditary, joka mukavasti varioi tuttuja kauhuteemoja.

130.
Mad Max: Fury Road
2015
Ohjaus: George Miller

Kun listaa edellisen kerran tehtiin vuonna 2013, nousi sille George Millerin vuoden 1981 huima ja vaikutusvaltainen postapokalyptinen toimintaleffa Mad Max 2 – asfattisoturi. Nyt vaikutusvaltaisen elokuvan paikan otti miehen 34 vuotta myöhemmin ohjaama jatko-osa.

129.
Takaikkuna
Rear Window, 1954
Ohjaus: Alfred Hitchcock

Jännityksen mestari säväyttää edelleen. Onko James Stewartin esittämä, pyörätuoliin pakotettuna naapurustoa kyttäävä mies todistanut murhan vai ei? Grace Kelly auttaa selvittämään asiaa äärimmäisen tyylikkäässä ja tehokkaassa murhajännärissä.

128.
Elefanttimies
The Elephant Man, 1980
Ohjaus: David Lynch

Kaikista David Lynchin elokuvista hänen toinen ohjauksensa, Elefanttimies, lienee helpoimmin lähestyttävä. Se ei siltti ole helppoa katsottavaa, sillä tosipohjainen tarina vakavien epämuodostumien vuoksi viktoriaanisen ajan englantilaisyleisön pällisteltäväksi joutuvasta miehestä (John Hurt) on suorastaan sydäntäsärkevä.

127.
Varjojen valtakunta
Underworld, 2003
Ohjaus: Len Wiseman

Voiko suosioon nousta poseeraamalla dramaattisesti tiukoissa nahkareleissä? Ilmeisesti, mutta ennen kuin Underworld-sarja muuttui hölmöksi, se oli ensimmäisessä osassaan myös hupsun viihdyttävä kaikessa synkistelevässä patsastelussaan Kate Beckinsalen esittämän vampyyrisoturin törmätessä vampyyrien ja ihmissusien välisen vihanpidon keskiössä olevaan komistukseen (Scott Speedman).

126.
Moneyball
2011
Ohjaus: Bennett Miller

Muistattehan Bennett Millerin kuusinkertaisen Oscar-ehdokkaan vuodelta 2011? Ai jaa? No, siinä tapauksessa kannattaa ehkä palauttaa mieleen kiehtova urheiludraama, jossa baseball-joukkuetta ryhdytään kokoamaan tyhjästä aivan uudella, analyyttisellä lähestymistavalla. Kuulostaa ehkä tylsältä, mutta tosipohjainen, hauska ja kiehtova leffa on kaikkea muuta kuin sitä.

Tällä kertaa luukun nimikkeistä kymmenen vuotta sitten tehdyltä vastaavalta Episodin listalta löytyi kaksi klassikkoa: Hitchcockin Taka-ikkuna ja Lynchin Elefanttimies.

Lisää luettavaa