Maailman ”oikeasti” parhaat elokuvat – Episodin joulukalenteri, luukku 9

Tällä kertaa Episodin joulukalenterin luukku on pullollaan huippuohjaajia. Lisäksi saamme esimerkkejä ajan kulumisen merkityksestä niin uusille suosikeille kuin vanhoille klassikoille.

9.12.2023 14:20

Luukun elokuvista moni ei ole ollut merkittävä pelkästään tekijöilleen vaan jopa koko elokuva-alalle!

118.
Kukkoilijat
In Bruges, 2008
Ohjaus: Martin McDonagh

Näytelmäkirjailijana 1990-luvulla aloittanut Martin McDonagh kokeili lopulta voimiaan myös ohjaajana, ja Kukkoilijat-esikoinen olikin melkoinen onnistuminen. Vielä kymmenen vuotta sitten se ei mahtunut Episodin maailman parhaiden elokuvien listalle, mutta sen asema on vankistunut vuosien myötä. Jokin aika sitten McDonagh teki upean The Banshees of Inisherinin Kukkoilijat-tähtiensä Brendan Gleesonin ja Colin Farrellin kanssa. Kukaan ei ihmettelisi, jos se muutaman vuoden etäisyyden oton jälkeen nousisi seuraavalle listalle.

117.
Saksikäsi Edward
Edward Scissorhands, 1990
Ohjaus: Tim Burton

Vuonna 1990 luotiin elokuvan taikaa. Tim Burtonilla oli Beetlejuicella ja Batmanilla jo pari hittiä takanaan, mutta Saksikäsi Edward sementoi hänen asemansa synkän valoisien goottifantasiahittien mestarina. Samalla elokuva vapautti Johnny Deppin tv:n teini-idolin imagosta ja ennen kaikkea käynnisti kaksikon useammankin loistavan yhteisen elokuvan putken.

116.
Kauhun riivaamat
The Evil Dead, 1981
Ohjaus: Sam Raimi

Suomessa aikoinaan kielletty ja sensuroitu Kauhun riivaamat taitaa tätä nykyä kulkea täälläkin nimellä Evil Dead, mutta joulu on nostalgian aikaa. Nykyään Sam Raimi tunnetaan spektaakkelimaisemmista fantasiaelokuvista, mutta riivaajademonien piinaamat teinit syrjäisellä metsämökillä avasivat hänelle tien sinne – ja heitä sekä heidän käynnistämäänsä franchisea muistelevät lämmöllä ja väristyksillä moni nykyinenkin kauhufani.

115.
Kaupungin valot
City Lights, 1931
Ohjaus: Charles Chaplin

Tunnelma tekee melkoisen loikan tässä välissä. Raimin piinaavan tehokkaasta kauhusta siirrytään yltiöromanttiseen mykkäkomediaan – ja tältä erää listan vanhimpaan elokuvaan. Charlie Chaplin esittää tuttua kulkurihahmoaan, joka ryhtyy auttamaan sokea kukkamyyjätyttöä, joka – mykkäelokuvalle ironisesti äänen aiheuttaman – väärinkäsityksen seurauksena kuvittelee hyväntekijäänsä miljonääriksi. Klassikko tarjoilee edelleen niin naurua kuin kyyneleitäkin.

114.
Henkien kätkemä
Sen to Chihiro no kamikakushi, 2001
Ohjaus: Hayao Miyazaki

Lajityypin fanit sen tietysti jo tiesivätkin, mutta viimeistään Hayao Miyazakin Henkien kätkemä osoitti koko maailmalle, että upeita animaatioelokuvia tehdään muuallakin kuin Yhdysvalloissa ja Disney-studiossa. Se myös osoitti, että lapsille sopivat fantasiaseikkailut voivat tarjota ajattelun aihetta myös aikuisille.

113.
Joker
2019
Ohjaus: Todd Phillips

Mitä supersankareitarinoihin tulee, Joker ei ollut sliipattu MCU-spektaakkeli, joka oli tullut tietyn aikakauden loppuun Infinity Sagan päättymisen myötä, eikä Zack Snyder patsasteleva synkistely. Ennemmin se toi mieleen Martin Scorsesen varhaiset, tummanpuhuvat rikosdraamat. Niistä muistutti myös elokuvassa nähtävä Robert DeNiro – mutta koko hoito lepää Joaquin Phoenixin esittämän nimihahmon harteilla, jotka ovat koko ajan romahtamassa paineesta mutta paahtavat silti höyryjunamaisesti eteenpäin.

112.
Indiana Jones ja viimeinen ristiretki
Indiana Jones and the Last Crusade, 1989
Ohjaus: Steven Spielberg

Ajattelivatko äänestykseen osallistuneet toimittajat, että muut joka tapauksessa nostavat Kadonneen aarteen metsästäjät listoilleen? Vai ovatko tuon ”suuren seikkailun palauttajan” jälkeen tulleet elokuvat hämärtäneet klassikon merkitystä? Vai olisiko vain niin, että Viimeinen ristiretki on mitä omaperäisin, hauskin, jännittävin ja vauhdikkain seikkailu omilla ehdoillaankin? Oli miten oli, se nousi ainoana Indiana Jones -seikkailuna maailman parhaiden elokuvien listallemme.

Tällä kertaa luukun elokuvista myös kymmenen vuotta sitten tehdyltä vastaavalta listalta löytyivät Kauhun riivaamat, Kaupungin valot – taisipa se olla peräti 20 parhaan joukossa – sekä Viimeinen ristiretki. Tuolloin kärkikymmenikössä ollut Kadonneen aarteen metsästäjät tosiaan karsiutui tällä kertaa. Toisaalta nyt listalle nousi täysin ansiosta Henkien kätkemä, joka vuonna 2013 loisti poissaolollaan.

 

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia