Menestyselokuvien ohjaaja vakavana: ”Kiina on ostanut hiljaisuutemme rahalla”

AOP

Mielenkiintoinen haastattelu.

Indie Wire uutisoi ohjaaja-käsikirjoittaja Judd Apatow’n haastattelusta, jossa hän väittää Kiinan ja Saudi-Arabian ostaneen Hollywoodin elokuvantekijöiden hiljaisuuden rahalla.

Väite pohjautuu sensuuriin, jota valtiot harjoittavat. Hänen mukaansa Hollywoodin studiot eivät toimi oikein, kun antavat maiden sensuroida elokuvia. Apatow sanoo, että suurilla yrityksillä on bisneksiä, esimerkiksi edellä mainituissa maissa, mikä tarkoittaa sitä, että maita ei tulla kritisoimaan elokuvissa.

”Me mietimme voimmeko sanoa tiettyjä vitsejä, mutta isommalla levelillä on hiljennetty täysin kriittinen sisältö Kiinan ihmisoikeusloukkauksia kohtaan, mikä on minusta paljon pelottavampaa”, Apatow sanoo.

Ohjaaja kertoo, että studiot eivät koskaan suostuisi tekemään elokuvaa henkilöstä, joka pakenisi kiinalaiselta keskitysleiriltä. Tällä Apatow viittaa uiguurien vangitsemiseen Xinjiangissa. ”Kiina on ostanut hiljaisuutemme rahalla”.

Toinen ääripää Indie Wiren mukaan on se, että kirjoitetaan elokuvia uudelleen, jotta kiinalaiset markkinat olisivat myönteisempiä elokuvalle. Näin kävi esimerkiksi Rian Johnsonin Looperille. Sen sijaan Quentin Tarantino ei suostunut leikata Once Upon a Time… In Hollywoodista Bruce Lee -kohtausta. Se saattaa tarkoittaa, että elokuvaa ei nähdä Kiinan markkinoilla, mikä on iso osa elokuvan tuotoista.

On myös huhuttu, että näyttelijä Richard Gere olisi suljettu suurien tuotantojen ulkopuolelle siksi, että on puhunut vuosia Tiibetin puolesta. Sanotaan, että Kiina ei suostu rahoittamaan elokuvaa, jos Gere palkataan.

Apatow muistetaan muun muassa elokuvista 40 v. ja neitsyt ja Paksuna.

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut