Muistatko vielä Bond-tyttö Jane Seymourin, 73? Tähteä ei uskoisi ikäisekseen!

Tähtien sota -roolikin oli lähellä.

19.2.2024 05:30

James Bond -elokuvassakin nähty, alkujaan Britanniasta kotoisin oleva näyttelijä Jane Seymour täytti 15. helmikuuta 73 vuotta. Hän sai melko lailla tuntemattomana näyttelijänä Solitairen roolin 007-leffassa Elä ja anna toisten kuolla (1973).

Seymourin James Bond -leffa oli elokuvasarjan kahdeksas elokuva ja ensimmäinen Bond, jonka pääosassa oli Roger Moore. Elokuvaan yritettiin edelleen saada päätähdeksi Sean Connerya, mutta hän kieltäytyi.

Elä ja anna toisten kuolla perustuu Ian Flemingin romaaniin vuodelta 1954. Tarinan keskiössä on Mooren ja Seymourin hahmojen lisäksi Harlemin huumeparoni Mr. Big, joka aikoo jakaa kaksi tonnia heroiinia ilmaiseksi saadakseen kilpailijat pois pelistä – ja itsensä monopoliasemaan. Leffassa päästiin myös Karibianmeren ja voodoon tunnelmiin.

Elä ja anna toisten kuolla (1973).

Elokuvan käsikirjoittaja Tom Mankiewicz halusi Solitairesta mustan naisen, ja Diana Ross oli hänen ensimmäinen valintansa. Tuottajat Albert R. Broccoli ja Harry Saltzman päättivät kuitenkin Flemingin tapaan, että Solitaire oli valkoinen nainen.

Rooliin harkittiin ranskalaista näyttelijää Catherine Deneuvea, mutta lopulta tekijät päätyivät Seymourin. Hän oli tuolloin jonkin verran tunnettu tv-sarjasta Merilinja. Seymour näytteli sarjassa Callon Line -laivayhtiön omistajan sukulaista, jolla ei ollut mielenkiintoa haltuunsa saaman yrityksen johtamiseen.

Vuonna 1971 alkanut Merilinja sijoittui vuosien 1860-1886 Liverpooliin, ja se käsitteli fiktiivisen laivayhtiön, Onedin Linen nousua. Sarjassa kuvattiin myös yrityksen omistajan James Onedinin perheen elämää. Sarjassa nähtiin lisäksi muun muassa liike-elämään ja merenkulkuun tulleita muutoksia, kuten siirtyminen puulaivoista teräslaivoihin ja purjelaivoista höyrylaivoihin.

Merilinja.

Kriitikkojen arvostusta Seymour sai viimeistään sarjasta Captains and the Kings (1976), josta hänelle lohkesi Primetime Emmy Award -ehdokkuus. Vuonna 1982 Seymour puolestaan voitti ensimmäisen Golden Globe -palkintonsa parhaasta naispääosasta televisiosarjasta East of Eden (1981).

Sodan muisto (1988) oli arvostettu minisarja, jossa näytteli legenda Robert Mitchum. Jane Seymour oli siinä mukana kaikissa jaksoissa, ja näyttelijänä sarjassa oli myös Sharon Stone.

Sodan muisto.

Vuonna 1993 alkanut sarja Tohtori tuli kaupunkiin oli Suomessakin suosittu tuotanto, ja se voitti lukuisia palkintoja. Sarja kertoi Seymourin näyttelemästä Michaela Quinnista, joka hankki isänsä kannustamana lääkärin koulutuksen, vaikka tuohon aikaan naislääkärit olivat harvinaisia. Tapahtumat sijoittuivat sarjassa Villin lännen maisemiin.

Näyttelijän tunnetuimpiin rooleihin 2000-luvun puolella kuuluu komedia Kuokkavieraat (2005). Siinä nähtiin näyttelijöinä muun muassa Owen Wilson, Vince Vaughn, Jeremy Grey, Rachel McAdams, Christopher Walken sekä Isla Fisher.

Kuokkavieraat (2005).

Alla listattuna muutamia triviatietoja Jane Seymourista

Hänen toinen silmänsä on vihreä ja toinen ruskea.

Koe-esiintyi prinsessa Leia Organan rooliin elokuvassa Tähtien sota (1977), mutta Carrie Fisher valittiin.

Kieltäytyi kolme kertaa roolista sarjassa Sodan muisto, ennen kuin hän lopulta otti sen vastaan.

Seymourilta on tulossa seuraavaksi komediaa, draamaa ja fantasiaakin yhdistelevä elokuva Irish Wish. Tarinassa Maddien elämänrakkaus kihlautuu hänen parhaan ystävänsä kanssa. Siitä huolimatta Maddie laittaa tunteensa syrjään, ja lähtee morsiusneidoksi häihin Irlantiin. Pääosassa on Lindsay Lohan.

Alla tuoreet kuvat Jane Seymourista.

Lue myös: Masennuksesta kärsinyt Mena Suvari täytti 45 – tältä hän näyttää nyt – Episodi.fi

Kaikki syntymäpäiväjutut täällä: syntymäpäivä -aiheiset jutut – Episodi.fi

AOP

AOP

Lähde: Wikipedia, Wikipedia, Wikipedia, IMDb

Lisää luettavaa

Aiheeseen liittyviä elokuvia