”Olisi nautinnollista olla jälleen kuvottava” – Tekeekö Peter Jackson seuraavaksi törkyä Tolkienin sijaan?

Legendaarinen elokuvantekijä Peter Jackson ei ole unohtanut Keski-Maata. Vielä ei tiedetä, tuleeko hän olemaan mukana Amazon-studion jättituotannossa, sillä Jacksonilla on kädet täynnä töitä. Esteenä ei ole ainakaan Mortal Engines, sillä katsojien torppaama elokuva tuskin saa jatkoa.

15.3.2019 08:00

Kukaan ei ole erehtyväinen, ei edes menestyselokuvien mestarillinen tekijä Peter Jackson. Taru sormusten herrasta -trilogia (2001–2003) sekä sitä seuranneet kolme Hobitti-elokuvaa (2012–2014) nostivat ohjaaja-käsikirjoittaja-tuottajan omiin korkeuksiinsa. Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu voitti kaikkiaan 11 Oscar-palkintoa.

Uuden-Seelannin ylpeys on niittänyt menestystä myös tuottamillaan elokuvilla kuten District 9 ja Tintin seikkailut: Yksisarvisen salaisuus, joiden ohjaajina toimivat Neill Blomkamp ja Steven Spielberg. Tintti-tarinat jatkuvat näillä näkymin ainakin kahden elokuvan verran, ja projektit ovat lähestymässä esituotantovaihetta.

Joulukuun alussa ensi-iltaan tullut Mortal Engines oli kuitenkin paha virhearvio. Sen ohjasi Jacksonin pitkäaikainen yhteistyökumppani Christian Rivers, joka sai Oscarin King Kongin erikoistehosteista. Futuristinen seikkailu perustui Philip Reeven Kävelevät koneet -kirjasarjan ensimmäiseen osaan. Näyttävän mutta tarinaltaan sekavan filmin tyrmäsivät niin kriitikot kuin nuori elokuvayleisö, jolle seikkailu oli suunnattu. Mortal Engines oli vuoden 2018 suurin floppi, ja sen on arvioitu tuottaneen yli sata miljoonaa euroa tappiota.

Spektaakkeli kuvattiin Uudessa-Seelannissa, jonne kuvausryhmä rakensi yli 120 lavastetta. Niistä osa, kuten lentävä kaupunki, roikkui ilmassa. Visuaaliefekteistä vastasi Jacksonin perustama Weta Digital.

Vielä ennen ensi-iltaa Jackson oli toiveikas sarjan kolmen muun romaanin valkokangassovituksista, jotka hän kenties ohjaisi.

– Luin kirjat vuonna 2007. Ihastuin Hester Shaw’n (Hera Hilmar) hahmoon ja hänen omaperäisyyteensä. En ollut koskaan ennen kohdannut maailmaa, jossa telaketjujen päällä olevat motorisoidut kaupungit liikkuivat ja taistelivat toisia kaupunkeja vastaan, Jackson kertoi Universal-studiolla Los Angelesissa.

Mortal Engines.

Elokuvan keskiössä on Lontoo, joka on suurin liikkuva kaupunki monen tuhannen vuoden päähän tulevaisuuteen sijoittuvassa apokalyptisessa maailmassa. Lontoo metsästää pienempiä kaupunkeja aavikoituneella Great Hunting Ground -tasangolla, joka kuvaa Eurooppaa. Hilmarin, Robert Sheehanin ja muiden tulokkaiden lisäksi näyttelijäkaartiin kuuluvat veteraanit Hugo Weaving (Hobitti– ja Taru sormusten herrasta -elokuvat) ja Stephen Lang (Avatar).

Toimintaseikkailussa sivutaan ilmastonmuutosta, kapitalismia, Brexitia ja muita ajankohtaisia aiheita. Visionääri kirjoitti käsikirjoituksen vakiopartneriensa Fran Walshin ja Philippa Boyensin kanssa.

– Käsikirjoitusta ei voi tehdä uutisotsikoiden mukaan, sillä kestää kolme vuotta ennen kuin elokuva päätyy valkokankaalle. Sen keskiössä ovat ennemmin universaalit asiat, kuten vallanhimo ja ahneus, mutta myös rohkeus ja sankarillisuus. Futurististen elokuvien pitää olla ajattomia ja käsitellä asioita, jotka ymmärrämme. Se on näissä tarinoissa käytetty kikka.

Vanha suola janottaa

Jacksonin vaimo Fran Walsh on kuulunut käsikirjoitustiimiin Aivokuollut-kauhukomediasta (1992) lähtien. Boyens liittyi porukkaan ennen ensimmäistä Taru sormusten herrasta -seikkailua. Kauhukomediat olivat Jacksonin ensimmäinen rakkaus, ja hän suunnittelee päivittävänsä uransa alkupuolen lätistelyelokuvat Bad Taste (1987), Aivokuollut ja Meet the Fables (1989) sekä indiedraaman Taivaalliset olennot (1994) 4k-versioiksi, jotka tulevat saataville dvd-pakettina. Elokuvat kokevat samanlaisen visuaalisen kasvojenkohotuksen kuin Jacksonin ensimmäisen maailmansodan aikana kuvatusta arkistomateriaalista työstämä 3D-dokumentti They Shall Not Grow Old (2018). Lisäksi elokuvien ääni miksataan uudelleen.

Jackson pallottelee mielessään palaamista kauhukomedioiden pariin.

– Minusta olisi nautinnollista olla jälleen kuvottava, jos sopiva projekti löytyy. Olisi mielenkiintoista nähdä, miten ällöttäviä Fran ja minä onnistuisimme olemaan vanhoilla päivillämme verrattuna uramme alkuaikoihin. Olemme oppineet muutaman tempun matkan varrella. Siinä mielessä saattaisimme nostaa kuvotuksen aivan uudelle tasolle, nauraa Jackson.

Ei Taru sormusten herrasta -sarjalle

Menneisyys ”vainoaa” Jacksonia myös Taru sormusten herrasta -tuotantoon liittyen. Amazon Studios (Beautiful Boy, Manchester by the Sea, The Marvelous Mrs. Maisel -sarja) voitti tarjouskilpailun ja tuottaa J.R.R. Tolkienin kirjoihin perustuvan tv-sarjan yli 650 miljoonan euron tuotantobudjetin turvin, mikä tekee siitä kaikkien aikojen kalleimman sarjan. Viiden kauden mittaiseksi suunnitellun sarjan odotetaan alkavan vuonna 2020.

Tässä vaiheessa Jackson ei ole mukana mammuttiprojektissa, mutta häntä pidetään ajan tasalla sen etenemisen suhteen.

– Amazonilta soitettiin minulle, mutta minulla ei ole kokemusta televisiotuotannoista. Tarjosin apuani, jos sitä tarvitaan jossain vaiheessa, mutta en halua olla vastuussa sellaisesta projektista, jota en ole tehnyt aiemmin. Tämän kaltaisen sarjan johdossa pitää olla kokenut showrunner, Jackson selittää.

King Kong.

Elokuvantekijä toivottaa saagan jatkumon tervetulleeksi eikä ole sulkenut ovea yhteistyölle Amazonin kanssa. Tämä saattaa tarkoittaa neuvonantajan roolia, mutta Jackson ei selvästikään ole kiinnostunut sarjan tuottamisesta.

– Pidän siitä, että sarjaan halutaan luoda samaa tunnelmaa, niin että se tapahtuisi samassa maailmassa kuin elokuvat.

Sarjan kuvausten arvellaan tapahtuvan Uudessa-Seelannissa. Jackson kertoo Amazonin ottaneen yhteyttä Weta Digitaliin, mutta itse hän odottaa käsikirjoitusten valmistumista. Huhujen mukaan tarinassa seurattaisiin elokuvissa Viggo Mortensenin (Green Book) näyttelemän Aragornin elämää ennen kuin hän liittyi Sormusten ritareihin.

Amazon-studion televisiotuotantojen yksikköä johtava Jennifer Salke valotti tilannetta televisiokriitikkojen TCA-liiton uusien sarjojen esittelytilaisuudessa helmikuun puolivälissä Pasadenassa.

– Meillä ei ole uutisia Peter Jacksoniin liittyen. Emme tiedä tässä vaiheessa, osallistuuko hän sarjan tekemiseen tai mikä hänen roolinsa voisi olla, Salke pyöritteli.

Eskapismin lumoissa

On toki ymmärrettävää, jos Jackson haluaa jättää Tolkienin maailman taakseen, sillä hän aloitti Taru sormusten herrasta -romaanien filmatisointiurakan suunnittelun jo 1995. Hän ei ajattele Tolkienin vieneen 20 vuotta elämästään, vaan on onnellinen saadessaan tehdä unelmatyötään.

Taru sormusten herrasta: Kuninkaan paluu.

– Kyse ei ole pelkästään Tolkienista. Pidin jo lapsena elokuvien tarjoamasta eskapismista ja magiikasta. Alkuperäinen King Kong on yksi suosikkielokuvistani. Jos koulussa tai kotoa on kurjaa, elokuvat vievät fantastiseen paikkaan eroon kaikesta arkipäiväisestä. Se on aina viehättänyt minua, ja haluan myös tehdä sellaisia elokuvia. Jos olen kuluttanut 20 vuotta tehden Tolkien-elokuvia, se tarkoittaa, että olen saanut 20 vuotta tehdä sitä, mistä olen unelmoinut 9–10-vuotiaana. Moni ihminen ei ole näin onnekas, Jackson perusteli Episodille viisi vuotta sitten.

Maksullisessa Amazon Prime -palvelussa esitettäväksi tulevaa sarjaa käsikirjoittavat John D. Payne ja Patrick McKay (Star Trek Beyond, Flash Gordon), jotka toimivat myös showrunnereina pyörittäen kuvauksia.

– He ovat ottaneet suuria edistyaskeleita tiiminsä kanssa, vihjasi Salke.

Amazon paljasti Twitter-tilillään @LOTRonPrime Keski-Maasta uuden kartan, johon odotetaan lisäyksiä ja interaktiivisia elementtejä seuraavien kuukausien aikana.

Teksti: Johanna Juntunen

Lisää luettavaa