Rakkautta & Anarkiaa! Täältä Episodin viralliset perjantaitärpit

32. Rakkautta & Anarkiaa -festivaali käynnistyi torstaina 19.9.

27.9.2019 12:52

Rakkautta & Anarkiaa -festarit ovat taas käynnissä. Festareilla nähdään laajalla skaalalla erilaisia elokuvia, dokumentteja ja lyhäreitä. Tiedossa kaikenlaista kivaa kaikenlaisille katsojille.

Liput löydät helposti festarin omilta sivuilta.

Alta löydät tärpit perjantaille (27.9.).

The Nightingale Orionissa klo 15:45

Tasmanian armoton luonto ja eristyneisyys tekee heikkoluontoisemmista petoja. Pahiten siitä kärsivät ne, jotka ovat hierarkioiden pohjimmaisina. The Babadook-ohjaaja Jennifer Kantin toinen elokuva The Nightingale kuvaa synkintä siirtomaa-aikaa, mutta ei uutta maailmaa hallitsemaan pyrkivän sortajan, vaan sorretun näkökulmasta.

The Babadookista tutuista elementeistä ovat The Nightingalessakin läsnä perheen ja trauman teemat sekä kaunis kuvakieli. Elokuvan satakieli on irlantilainen rikollinen, Claire, joka kärsii Tasmaniassa rangaistustaan. Sovituksesta ja oikeudesta tilanne on kuitenkin kaukana: paikallinen luutnantti on ostanut Clairelle vapautensa, mutta kohtelee naista omaisuutena, jonka laulu tarjoaa viihdykettä tylsistyneisyyden turmelemalle sotilasjoukolle. Lopulta mies menee niin pitkälle, että ajaa Clairen hakemaan omaa oikeuttaan – kostoa.

Boyz n the Hood Kino Reginassa klo 18:30

Boyz n the Hood on Amerikan eniten uutisaikaa ja palstatilaa haukannut elokuva tänä vuonna. ”Jengit ammuskelevat elokuvateattereissa” -tyyppiset otsikot vievät huomion niistä ongelmista, joista Singletonin elokuva käsittelee, ja antavat nurinkurisen käsityksen sen sisällöstä.

On totta, että Boyz n the Hood on hieno esimerkki klassisesta elokuvadramaturgiasta. Elokuvaa sanoo sanottavansa niin, että katsoja tuntee sen fyysisesti. Boyz n the Hood ei liikuta katsojaa. Se vakuuttaa katsojan.

Määrätietoinen on ainoa sana, jolla voi kuvata 23-vuotiasta esikoisohjaajaa John Singletonia. Lupaava elokuvaopiskelija sai Columbialta kuusi miljoonaa dollaria, ja vapaat kädet tehdä haluamansa elokuvan.

On a Magical Night Korjaamo Kino Töölössä klo 21:00

Viisikymppinen oikeustieteen professori Maria kulkee Pariisin katuja itsevarmoin askelin, flirttaillen nuorille miehille. Hän on juuri noussut rakastajansa – oman opiskelijansa – sängystä. Kotona odottaa kuitenkin Richard, jonka kanssa Maria on ollut aviossa 20 vuotta ja joka kyseenalaistaa liiton mielekkyyden.

Maineikkaan Christophe Honorén elokuva alkaa kuin tavallinen dialogipitoinen ranskalaisdraama. Ihmissuhteet ovat solmussa, ja omia valintoja perustellaan filosofisin sanakääntein. Kun Maria pakenee aviokriisiä vastapäiseen hotelliin, elokuva saa vinhan käänteen. Hotellihuoneen ovesta marssii sisään muun muassa parikymppinen menneisyyden Richard ja joukko entisiä rakastajia. Maria käy konkreettisesti läpi suhdehistoriaansa, välillä myös sängyn puolella.

Tsekkaa täältä Episodin arvioita ohjelmistossa olevista elokuvista.

Lisää luettavaa