Toimituksen suosikit: Onnellinen loppu viikonlopun uutuuksien joukossa

Avengers: Endgamen pöly alkaa selvästi laskeutua, sillä viikonloppuna ohjelmistoon saapuu peräti kuusi uutta toiveikasta. Vain yksi niistä pääsee edes näköetäisyydelle Endgameen käytettyjen resurssien kanssa. Muut tarjoavat hillitymmän kaliiberin draamaa ja komediaa – mutta jakoivat silti mielipiteitä Episodin toimituksessa.

9.5.2019 07:45

Jos Suomessa tunnetaan tanskalaista elokuvaa, niin varmaan pitkälti vain Lars von Trierin provosointien ja Luokkakokous-uudelleenfilmatisointien kautta. Happy Ending on jotenkin onnistunut läpäisemään suodattimen ja tuo valkokankaille malliesimerkin siitä, miten siinä välissä on mahdollista tehdä niin tabuja kuin farssia kaihtamatonta komediaa ilman myötähäpeää.

Kieltämättä Happy Ending jakoi sen nähneiden toimittajien mielipiteet. Sattumalta samat toimittajat reagoivat täsmälleen samoin kotimaiseen Äiti-elokuvaan. Jos piti saman ohjaaja Samppa Batalin Äpärästä, pitänee myös Äidistä. Mutta tämä on myös hyvä tapa testata Toimituksen suosikit -taulukon toimivuutta. Sehän on tarkoitettu antamaan lukijalle osviittaa yksittäisestä elokuvasta tutkimalla kenen toimittajan kanssa on eniten samaa mieltä.

Viikonlopun isoin uutuus on Pokémon Detective Pikachu, jossa tietokoneanimoidut Pokémon-hahmot elävät rinta rinnan ihmisnäyttelijöiden rinnalla. Ja taas mielipiteet jakautuivat aika pitkälti linjalla Poké-fani(t) vs muut. Ihmetystä herätti muun muassa se, että toimivasta Pokémon-taistelujuonesta oli pitänyt korvata väkinäisellä salapoliisijuonella. ”Ihan ok/meh efektisekoilu, hukattu Pokémon-leffamahdollisuus”, kuului nuivemman pään kommentti.

Christian Petzold jatkaa hirmuvallan alla kärvistelevistä ihmisistä kertovien elokuviensa sarjaa uudella Transit-epookillaan. Tosin toisen maailmansodan aikaan natseja pakoon pyrkivistä ihmisistä kertova elokuva on kuvitettu kiehtovasti: periaatteessa se on kuin nykymaailma, josta puuttuvat kännyköiden kaltaiset elementit, joita ei ollut 1940-luvullakaan.

Neil Jordan ei vähään aikaan ole tehnyt valkokangaselokuvia. Hän palaa jännitysdraamalla Greta, jossa nuori ja kiltti nainen joutuu varomattomuuttaan vanhemman rouvan pakkomielteen kohteeksi. Meno ei ehkä ylly tarpeeksi hulluksi, mutta Jordan, Chloë Grace Moretz ja etenkin Isabelle Huppert tekevät kyllä parhaansa.

Viikonlopun kuudes ensi-ilta on uudelleenfilmatisointi – itse asiassa jo kolmas saman tarinan variointi. The Hustle – Ammattihuijarit on ”naisversio” vuoden 1988 Herrasmieshuijareista (Dirty Rotten Scoundrels), jossa Michael Caine ja Steve Martin huiputtivat hyväuskoisia seurapiirirouvia ja ryhtyivät kisaamaan reviiristä.

Herrasmieshuijarit puolestaan oli uusinta vuoden 1964 komediasta Kuin kukot orrella (Bedtime Story), jossa huijareina nähtiin David Niven ja Marlon Brando. Ammattihuijareissa Anne Hathaway ja Rebel Wilson ryhtyvät petkuttamaan naisille vääryyttä tehneitä rikkaita miehiä.

Tämä Toimituksen suosikit -taulukko on tehty ennen kuin Ammattihuijareille asetettu embargo on päättynyt, joten elokuvan tähtiä ei valitettavasti voitu sisällyttää siihen. Leffa lisätään kuitenkin taulukon alla olevien arviolinkkien joukkoon, kunhan se on mahdollista.

 

Lisää luettavaa