Toimituksen suosikit: Superviikonloppu toi uuden suosikin – kaikkia ei silti voi miellyttää

Edessä on jälleen superviikonloppu – muutenkin kuin siksi, että ohjelmistoon saapuu taas yksi supersankarileffa. Tarjolla on nimittäin peräti kuusi uutta nimikettä. Episodin toimitus löysi niiden joukosta jopa yhden ylitse muiden. Tosin mielipiteenjakajiakin löytyi.

7.6.2019 10:29

On kulunut jo melko kauan siitä, kun joku viikonlopun uutuusleffoista on onnistunut kiilaamaan Episodin toimituksen suosikkilistan kärkeen. Yhtä hienoista soraääntä lukuunottamatta kaikki estottoman Booksmart-komedian nähneet kirjasivat sen erinomaiseksi, jotkut jopa mestarilliseksi. Olivia Wilden esikoisohjaus kääntää sukupuolirooleja ympäri, kun kaksi pinkoa kympin tyttöä tarttuu viimeiseen mahdollisuuteensa viettää iloista opiskelijaelämää.

Booksmartin hengenheimolainen on myös Long Shot – Mahdoton yhtälö, joka yhdistää fiksulla tavalla navanalushärskiyksiä perinteiseen romanttiseen komediaan. Sekin pelaa sukupuolirooleilla, kun Seth Rogenin esittämä kirjoittaja pönkittää presidentiksi pyrkivän naispoliitikon (Charlize Theron) uraa. Romkom ja räävittömyys ei ollut kenenkään mielestä ristiriitainen yhdistelmä, itse asiassa jotkut olisivat toivoneet leffaan vieläkin anarkistisempaa otetta.

Vuonna 2008 joukko terroristeja hyökkäsi Mumbaissa useisiin kohteisiin. Hotel Mumbai keskittyy loistohotelli Taj Mahal Palaceen ansaan jääneiden vieraiden ja henkilökunnan edustajien kamppailusta teurastuksen keskellä. Tositarinapohjaisuudesta ja Paul Greengrassin mieleen tuovasta realistisesta otteesta huolimatta toimituksen naisjäsenet eivät tuntuneet löytävän samastumiskohteita äideiksi ja lastenhoitajiksi typistyvästä naiskaartista.

Stop motion -animaatioon erikoistunut Laika-studio on tehnyt monia hienoja, lapsiin ja aikuisiin vetoavia laatuseikkailuja kuten Coraline ja toinen todellisuus sekä Kubo ja samuraiseikkailu. Ei siis pidä antaa hieman kömpelön suomenkielisen nimen Huippujengi Himalajalla hämätä. Rahapulasta kärsivä studio on tällä kertaa panostanut helposti omaksuttavaan seikkailutarinaan, mutta tuntuu paikoin olevan epävarma siitä, kenelle se lopulta on suunnattu.

Kotimainen Elvis ja Onerva on alunperin lukioikäisten joukkoon kuulumisen halun aiheuttamista itse aiheutetuista ongelmista kertova oppilastyö, joka nyt on kuitenkin päässyt normilevitykseen. Siitä tunnistettiin kiinnostavia, nuoria koskevia teemoja, mutta toisaalta sitä ja sen tekijöiden osaamisen tasoa jouduttiin vertaamaan epäsuotuisasti muihin pääsylipun hinnan vaativiin tuotantoihin.

Mutta ei vuosien kokemus alallakaan takaa onnistumista. Kun 2000-luvun alun X-Men-trilogia onnistui mokaamaan klassisen sarjakuvatarinan, odottivat fanit X-Men: Dark Phoenix -uudelleenyritystä innolla. Kosminen eepos typistyi kuitenkin tyypilliseen ja joidenkin mielestä jopa tylsään pikkunahisteluun supervoimaisten nillittäjien välillä. Jos hyviä puolia etsii, niin tämän elokuvan myötä Ryhmä-X:n leffaoikeudet siirtyivät takaisin Marvel-talliin. Toivottavasti se joskus päättää elvyttää mutanttisankarit niiden arvolle sopivalla tavalla.

 

Lisää luettavaa