Arvio: Tämä taitaa olla Netflixin paras alkuperäiselokuva – Käväisi teattereissa vain lyhyesti

Norjan terrori-iskuista kertova 22 July vain käväisi elokuvateattereissa.

Jason Bourne -leffoista paremmin tunnettu Paul Greengrass on tehnyt tositapahtumiin perustuvaa draamaa aiemminkin, sillä United 93 (2006) toi englantilaisohjaajalle jopa Oscar-ehdokkuuden. Suomessakin 22 July oli lyhyen teatterikierroksen jälkeen katsottavissa Netflixissä jo kaksi päivää myöhemmin, ja tämä taitaa olla striimausjätin strategia jatkossakin.

Kyseessä on varsin onnistunut promootio, ja teatteriesityksestä tulee ikään kuin eksklusiivinen. Greengrassin leffa on eittämättä Netflixin paras julkaistu ostos tähän mennessä, vaikka kaksi-ja puolituntisena se on hieman ylipitkä.

Seitsemän vuotta sitten Anders Behring Breivik tappoi 77 viatonta ihmistä Oslossa ja sen lähistöllä Utøyan saarella. Uhrit olivat suurimmilta osin nuoria, ja elokuva keskittyy yhden elossa selvinneen ja hänen perheensä kamppailuun henkisiä ja fyysisiä vammoja vastaan.

Elokuvan alkupuoliskolla tuon heinäkuisen päivän tapahtumat näytetään kaikessa kauheudessaan, mutta uhreja kunnioittaen minkäänlaisesta eksploitaatioelokuvasta ei voida puhua. Äärioikeistolaisen terroristin oikeudenkäynnissä ja osittain saaren tapahtumissakin otetaan hienoisia vapauksia totuutta sen enempää vääristelemättä.

Kaikki elokuvan näyttelijät ovat norjalaisia, mutta he puhuvat englantia ääntäen ihmisten ja paikkojen nimet kuitenkin norjalaisittain. Pohjoismaalaista dialogia saa kyllikseen teattereissa pian pyörivässä paikallisessa vastineessa, Erik Poppen ohjaamassa elokuvassa U – July 22.

Tero Heikkinen

Tähdet ★★★★

YouTube video

Aiheeseen liittyvät elokuvat

Aiheeseen liittyvät jutut