Dame Helen Mirren: ”Jos minä en voi näytellä Israelin pääministeriä, niin voiko juutalainen silloin näytellä ei-juutalaista?”

Helen Mirrenillä on asiaa.

9.2.2022 19:28

Näyttelijä, kirjailija ja koomikko dame Maureen Lipman kohahdutti viime kuussa, kun hän väitti, ettei dame Helen Mirren saisi näytellä entistä Israelin pääministeriä Golda Meiriä tulevassa Golda-nimisessä elokuvassa. Syynä oli Mirrenin ei-juutalaisuus.

Lipman piti näyttelijävalintaa täysin anteeksiantamattomana.

– Jos etnisyys tai sukupuoli ovat tärkeä osa hahmoa, tulisi silloin priorisoida näyttelijän etnisyyttä tai sukupuolta, Lipton sanoi kirjeessään The Guardian -lehdelle.

Kirjeestä käynnistyi tulinen väittely. Osa juutalaisista kommentoijista kertoi Lipmanin olevan täysin väärässä.

Mirren ei ole kommentoinut asiaa ennen kuin nyt.

– Minä kysyin samaa asiaa itseltäni ennen kuin hyväksyin roolin, Oscar-voittaja Mirren kertoo.

Mirren neuvotteli asiasta myös Goldan ohjaajan Guy Nattivin kanssa. Meir on kuitenkin tärkeä osa Israelin historiaa.

– Kuulehan Guy. Minä en ole juutalainen, ja jos haluat pohdintojesi jälkeen jättää minut valitsematta, niin eipä siinä sen kummempia. Minä todellakin ymmärrän tämän.

Nattiv halusi kuitenkin juuri Mirrenin rooliin.

– Tämä on ehdottomasti keskustelu, joka pitäisi käydä. Mutta jos joku ei-juutalainen ei voi näytellä juutalaista, niin voiko juutalainen silloin näytellä ei-juutalaista, Mirren kysyy.

– Esimerkiksi Ian McKellan tuskin ottaisi nokkiinsa, jos joku hetero näyttelisi homoa. Mitä jos olet homonäyttelijä? Eikö sinulla pitäisi olla oikeus näytellä heterorooleja? Onko tämä oikeasti se polku, jonka ihmiset haluavat kulkea?

Lähde: Daily Mail

Lisää luettavaa